Een oppas of een au pair, wanneer kies je voor wie?

Wij beoordelen dit product met een:

Eén van de vele vragen die vroeg tijdens de zwangerschap naar voren komen is hoe we omgaan met de opvang van onze kinderen als we bijvoorbeeld moeten werken. Kiezen we voor een oppas of voor een au pair? Misschien zijn er nog andere alternatieven? Er moeten keuzes gemaakt gaan worden als (aankomende) ouders en we moeten bepalen wat de rolverdeling gaat worden met je partner. In deze blog ga ik je hier meer over vertellen.

We zijn zwanger, wat nu?

Je zwangerschap is nog maar net gestart en de eerste vragen passeren alweer de revue. We moeten over diverse dingen nadenken en nog belangrijker we moeten bepaalde keuzes gaan maken over bijvoorbeeld de oppas. Wat wordt bijvoorbeeld de rolverdeling tussen jou en je partner? Wil je blijven werken of juist niet? Willen jullie beide blijven werken maar dan bijvoorbeeld 4 dagen per week? Als je dit soort vragen hebt beantwoord dan kan je ook gaan kijken of je een oplossing moet gaan zoeken voor de oppas/opvang van jouw kind of kinderen op de momenten dat je er niet bent.

Als ik kijk naar mijn eigen situatie wilde ik zelf graag blijven werken. Ik heb nog een behoorlijke ambitie en zou dan voorlopig ook graag fulltime blijven werken, mijn vrouw wilde wel graag minder werken maar wil ook absoluut niet stoppen. Zoals ze zelf dan ook aangeeft “dan ben ik even Manon en geen mama” wat ik dan ook erg goed kan begrijpen. Je sociale leven is belangrijk en het is ook goed om je eigen ding te hebben. Mijn vrouw heeft er daarom voor gekozen om 3 dagen per week werkzaam te blijven waardoor wij op zoek moesten gaan naar een goede opvang voor onze twee zoontjes.

De verschillende opvang mogelijkheden

Als je opzoek gaat naar een goede oppas voor je kindje(s) zijn er diverse mogelijkheden:

1. Opa en oma

Wij hebben zelf veel geluk met beide opa’s en oma’s. Ze wonen op een steenworp afstand wat het ook extra gemakkelijk maakt. Daarnaast doen ze dit ook beide met veel plezier en zijn ze in de mogelijkheid om dit ook te doen voor ons.

2. De oppas

Je kunt natuurlijk ook kijken naar een oppasmeisje of jongen uit de buurt. Meestal zijn deze in de leeftijd van 14-18 jaar. Een oppas werkt vaak een paar uurtjes in de avonden of weekenden wanneer ouders even lekker de deur uit willen. Een oppas heeft meestal geen pedagogische diploma’s en minder ervaring. Deze zullen meestal geen huishoudelijke taken verrichten en kunnen meestal niet een hele dag komen in verband met school. Voor een avondje uit is een oppas ideaal en er zijn meerdere platformen waar je kunt zoeken op bijvoorbeeld oppas Eindhoven.

3. Een gastouder

Je kunt kiezen voor een gastouder, dit is een opvang bij een gastouder thuis. Een gastouder werkt vanuit haar eigen huis en vangt maximaal 5 tot 6 kindjes per dag op. Het kan ook voorkomen dat bijvoorbeeld zijn/haar eigen kinderen ook thuis zijn. Kinderen hebben contact met leeftijdsgenootjes en worden in een veilige en huiselijke omgeving opgevangen.  Het is net een kleine mini crèche. Je hebt 1 gezicht, waar je contact mee hebt en dat kan voor kinderen soms extra goed werken.

4. Een Nanny

Een nanny is een professionele oppas die bij jou thuis komt. De nanny biedt opvang en neemt de zorg voor de dagelijkse taken op zich. Deze bieden ook een bijdrage aan de ontwikkeling en opvoeding van jouw kindje en verricht kleine huishoudelijke taken zoals het bereiden van het avondeten. Het voordeel van een nanny is dat deze jouw dagritme, opvoedingswensen en eetgewoontes hanteert. Daarnaast staat een nanny altijd voor je klaar, ook als je kindje ziek is of wanneer je zelf moet overwerken.

5. Een Aupair

Een aupair is over het algemeen een buitenlandse dame welke voor een periode van maximaal 12 maanden bij een gezin komt inwonen. Ze zorgt voor de kinderen en voor het huishouden. Een Aupair mag maximaal 30 uur per week werken in ruil voor kost en inwoning en wellicht een kleine vergoeding.

6. Een kinderdagverblijf 

Een kinderdagverblijf bevind zich in principe in (bijna) elke gemeente. Op een kinderdagverblijf worden gemiddeld 10 tot 15 kinderen per groep opgevangen. Je hebt te maken met verticale en horizontale groepen. In een verticale groep zitten kinderen van 0 t/m 4 jaar, terwijl in een horizontale groep kinderen zitten van dezelfde leeftijd. Het verschilt per kinderdagverblijf hoe de groepen zijn ingedeeld. Op een kinderdagverblijf leren kinderen met elkaar omgaan op jonge leeftijd, waardoor ze als ze wat groter zijn leren samen te spelen, te delen, grenzen te kennen en vriendjes te maken.

Het enige nadeel van een kinderdagverblijf is dat je er geen gebruik van kunt maken wanneer je kindje ziek is. Wij hebben zelf ervoor gekozen om onze zoontjes één dag per week bij beide opa’s en oma’s te brengen en één dag naar het kinderdagverblijf. Wij vinden het namelijk ook belangrijk dat ze op jonge leeftijd leren om te gaan met andere leeftijdsgenootjes.

Belangrijk om te weten bij het zoeken van de juiste oppas

Wanneer je kiest voor een gastouder, een nanny of voor het kinderdagverblijf heb je recht op kinderopvangtoeslag. Het is hiervoor wel verplicht dat de betreffende gastouder is aangesloten bij een gastouderbureau. Ditzelfde geldt ook voor een nanny!

In de praktijk zie je dat veel gezinnen (net zoals wij) opvangvormen combineren. Ze maken bijvoorbeeld gebruik van een nanny en het kinderdagverblijf of zoals wij van onze opa’s en oma’s en het kinderdagverblijf.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Inhoudsopgave

BoekenBoeken
Klik Hier
BabyBaby
Klik Hier
Design en lifestyleDesign en lifestyle
Klik Hier
KlussenKlussen
Klik Hier
Deel deze blog:
Facebook
WhatsApp
Pinterest
LinkedIn

Ook interessant