Ouder en Kind

Een ouder, een verzorger, een coach en een docent. Een ouder is alles en is pas gelukkig als haar kinderen dat ook zijn. Een ouder is een onuitputtelijk bron van support en je beste vriend. Ze geeft je alles wat ze heeft, ze is voortdurend degene die verbind. Een ouder is zoveel meer dan alleen maar een vrouw en/of man met een kind. Hier wordt alles besproken, ook onderwerpen waar een taboe op rust komen voorbij. We geven je adviezen, delen onze persoonlijke verhalen en praten open met je van ouder tot ouder.

Het Gezinsleven - ouder en kind - 5-8 jaar - Eerste schooldag
De zomerse bries brengt een vleugje opwinding met zich mee, vermengd met een vleugje nervositeit. Het is die tijd van het jaar waarin kleintjes…
Het Gezinsleven - Ouder en kind - Is binnenkort een van de kinderen van jouw vrienden jarig
Misschien ken je het wel: je vrienden hebben allemaal kinderen en het wordt steeds lastiger om alle verjaardagen bij te houden. Sommige mensen besluiten…
Het Gezinsleven blog - The Jiffle bolderkar 3
Je leest het goed, van kinderwagen naar bolderkar. The Jifffle wagon is multifunctioneel. Al vaker hebben we aandacht geschonken aan The Jiffle wagon waarin…
Hetgezinsleven - gezinsactiviteiten - media en techniek - veilig internetgebruik
De digitale wereld is een spannende plek vol mogelijkheden en informatie, maar helaas ook vol uitdagingen en risico’s. Voor kinderen van vandaag is online…
Het gezinsleven blog - The Jiffle wagon ventilatiemogelijkheden
We hebben het al vaker over deze geweldige kinderwagen gehad maar met dit warme weer willen we wat extra aandacht schenken aan The Jiffle…
Het Gezinsleven - gezinsactiviteiten - feestdagen - bruiloft organiseren
Gefeliciteerd! Je gaat trouwen of je bent het in ieder geval van plan. Een perfecte bruiloft organiseren kan echter zowel opwindend als overweldigend zijn….
Het Gezinsleven - vakantie - verre reizen - langeafstandsrelatie
Langeafstandsrelaties kunnen een echte uitdaging vormen, maar met de juiste aanpak kunnen ze zeker succesvol zijn. Of je nu door werk, studie of andere…
Het Gezinsleven - ouder en kind - scheiding
Een scheiding is een uitdagende en emotionele periode, vooral wanneer er kinderen bij betrokken zijn. Als ouder is het jouw verantwoordelijkheid om ervoor te…
Het Gezinsleven - Ouder en kind - Kinderen in een hittegolf
Tegenwoordig kunnen we er vrijwel iedere zomer vanuit gaan dat er weer een hittegolf op komst zal zijn. Benieuwd hoe je jouw kinderen in…
Hetgezinsleven - ouder en kind - jaloezie
Jaloezie tussen broers en zussen is een veelvoorkomend verschijnsel in gezinnen. Het kan leiden tot conflicten en spanningen, maar het is ook een kans…
Het Gezinsleven - Ouder en kind - Stress en angst bij kinderen
Als ouder wil je niets liever dan dat je kinderen gelukkig en veerkrachtig zijn. Maar in de huidige wereld kunnen kinderen soms overweldigd raken…

Ouder en kind

Een ouder, een verzorger, een coach en een docent. Een ouder is alles en is pas gelukkig als haar kinderen dat ook zijn. Een ouder is een onuitputtelijke bron van support en je beste vriend. Ze geeft je alles wat ze heeft, ze is voortdurend degene die verbindt. Een ouder is zoveel meer dan alleen maar een vrouw met een kind. Hier wordt alles besproken, ook onderwerpen waar een taboe op rust komen voorbij. We geven je adviezen, delen onze persoonlijke verhalen en praten open met je van ouder tot ouder.

Kinderwens

Als je een kinderwens hebt, breekt een spannende periode aan. Het is een grote stap waarvan je weet dat die jouw leven gaat veranderen. Want ouder zijn is heel speciaal. Je wilt niets liever dan zo snel mogelijk zwanger zijn, je wilt als ouder en kind samen door het leven gaan. Maar er komen ook veel vragen om de hoek kijken. Welke voeding vergroot de kans op een zwangerschap? Wat als er een erfelijke ziekte in jouw of zijn familie zit? Wat als blijkt dat je geen kinderen kunt krijgen?

We vertellen je alles wat we weten want we snappen jouw verlangen naar een kind maar al te goed!

Zwangerschap

Zodra je eindelijk die streepjes op je zwangerschapstest ziet staan, ben je verkocht. Je bent zwanger! Direct ben je in liefde verbonden met je kind. Het is een hele bijzondere tijd, je lichaam verandert en er spelen een hoop vragen in je hoofd. Vanaf dag één voel je je ouder, maar wat betekent dat? Wat gaat er allemaal veranderen? We weten dat zo’n eerste tripje naar de babywinkel ontzettend intimiderend kan zijn. Al die verschillende flesjes, de machines om je borsten leeg te pompen, badkuipen, babyfoons, speelgoed, vreemde vuilnisbakken, maxi cosi’s, de kinderwagens waarin nog meer keuze lijkt te zijn dan in auto’s en dan heb je nog allerhande kussens: ververskussen, borstvoedingkussens, stootkussens, speelkussens. We hebben ook nog een bedje nodig waar je baby in kan slapen, je zou het bijna vergeten. Wij praten je bij over wat je echt nodig hebt, wat je allemaal moet regelen én we delen onze tips!

Voor al je vragen zijn wij er, we helpen je met onze kennis en artikelen zodat jij zoveel mogelijk kunt genieten van je zwangerschap en wordt voorbereid op het leven als ouder en kind.

Baby

Ouder en kind zijn vanaf dag één onafscheidelijk. Dat kleine handje in de jouwe, je weet direct dat je voor altijd voor jouw baby zult zorgen en terwijl jij zorgt voor je baby zijn wij er voor jou. Zo’n kleintje brengt ook veel onzekerheden met zich mee. Doe ik het wel goed? Bij ieder kuchje, boertje of krijsje ren je al terug de babykamer in. Hoe vind je de rust terug na je bevalling? Hoe vind je een ritme wat bij je past? Je wilt niets over het hoofd zien, maar je hoeft het niet alleen te doen. Juist het feit dat je zoveel liefde voor je baby voelt maakt dat je het allerbeste wilt en dit zorgt voor onzekerheden.

Maar je bent niet alleen. Voel je niet raar, denk niet meteen dat je iets verkeerd doet. Vraag gewoon alles wat je wilt weten aan je ouders, vrienden en vriendinnen, deskundigen en aan ons. Want wij zijn er om je alles te vertellen over baby’s!

Kinderen 1-4 jaar

Zo’n kleine erbij onder je dak is natuurlijk fantastisch maar iedere leeftijd is anders. Een kind ontwikkelt zich in zijn eigen tempo maar er zijn mijlpalen die essentieel zijn voor de groei en bloei van jou kind van 1-4 jaar. Als ouder wil je natuurlijk weten waar jouw kind staat en alles weten op het gebied van motoriek, taalontwikkeling, sociaal-emotionele en cognitieve-zintuigelijke ontwikkeling en persoonlijkheidsontwikkeling. Want langzaam maar zeker krijgt jouw kind steeds meer een eigen ik en daarmee ook een eigen willetje dat weten we allemaal, maar het zien opbloeien van jouw kind tot een eigen persoon is fantastisch om mee te maken.

We gaan je alles vertellen over deze leeftijdsfase, je tips geven voor ouder en kind, bijvoorbeeld over de ’twee is nee’-fase en je vertellen wat je kind met 4 jaar ongeveer zelf moet kunnen. Houdt altijd in je achterhoofd dat iedere ouder en kind uniek is en stel gerust al je vragen.

Kinderen 4-12 jaar

Vanaf 4 jaar gaan ouder en kind een nieuwe fase in, school komt om de hoek kijken en het lijkt af en toe wel of al die jaren opvoeding voor niets zijn geweest. Je kind wordt onafhankelijker en je wilt dat jouw kind genoeg zelfvertrouwen heeft om deze periode met veel plezier te beleven. Het legenestsyndroom speelt op. In deze fase van kleuter tot pre-puber gebeurt er heel veel. We gaan je alles vetellen over kleuterfantasie. Het feit dat ze alles zelf kunnen en willen doen maar jou eigenlijk heel hard nodig hebben, we gaan je vertellen over leuke activiteiten om samen als ouder en kind te beleven en je tips geven om de basisschool periode zo leuk en leerzaam mogelijk te maken. We vertellen wat je kunt verwachten, welke lichamelijke ontwikkelingen om de hoek komen en hoe je het beste om kunt gaan met de emoties van je kind van 4-12 jaar.

Zodat jullie als ouder en kind kunnen werken aan een stabiele relatie en jullie samen klaar zijn voor de volgende fase.

Kinderen 12-18 jaar

De puberale fase van de ontwikkeling is aangebroken, wellicht de fase waar je het meest tegen opziet. Het is de fase met de grootste schommelingen, ook in jullie relatie als ouder en kind verandert er veel. Je kind van 12-18 jaar heeft de ruimte nodig om op zoek te gaan naar zijn eigen identiteit en groeit hard. Het zelfbeeld verandert, ze willen gaan experimenteren en steeds meer vrijheid, maar kunnen de gevolgen van hun gedrag vaak nog niet overzien. Je kind gaat de buitenwereld ontdekken en doet zich stoer voor maar eigenlijk zijn ze heel onzeker. Ze zijn opzoek naar hun positie tegenover hun eigen lichaam, leeftijdsgenoten en ouders. De opvoeding verandert naar observeren, adviseren op verzoek en begrenzen. Het is af en toe lastig om met de weerstand die je krijgt om te gaan, maar als ouder en kind elkaar de gelegenheid geven om open te communiceren dan valt er ook genoeg leuks te beleven samen.

Het is een hectische fase, van alle kanten wordt er aan je kind getrokken. Op school wordt meer verwacht en soms weet je het als ouder en kind even allemaal niet meer, maar op ons kun je rekenen. We vertellen je alles over deze levensfase en ik hoop dat je uit onze artikelen veel steun en tips kunt halen.

Ouders

Jij als ouder (zowel moeders als vaders) worden ook niet vergeten, want hoewel ouder en kind onafscheidelijk zijn, is er af en toe rust nodig om tot jezelf te komen. Je kind is zodra je zwanger bent direct het middelpunt van je bestaan, je hebt je nog nooit zoveel zorgen gemaakt, maar ook nog nooit zoveel liefde gevoeld. Toch is het ook goed voor ouder en kind als je af en toe aan jezelf denkt, want naast de zorgen voor je kind, het huishouden en je baan wil je ook gezond blijven, lichamelijk en mentaal.

De artikelen die online komen gaan over mindset, hulp vragen, nee zeggen, plannen, je relatie met je partner en al het andere wat komt kijken bij het ouder zijn. Want aan het einde van de dag zijn we het er allemaal over eens:

Ouder zijn is meeleven met alles wat je kind doet en meemaakt.
Ouder zijn is eindelijk je eigen ouders begrijpen.
Ouder zijn is heel graag even me-time hebben, maar je kind direct missen als je alleen bent.
Ouder zijn is kunnen functioneren op drie uur slapen.
Ouder zijn is wildvreemden foto’s van je kinderen laten zien.
Ouder zijn is horen wat je kind niet vertelt.
Ouder zijn is voor altijd.

Ik hoop dat jullie veel leesplezier halen uit de artikelen op deze pagina voor ouder en kind, bij vragen of opmerkingen mag je altijd even een berichtje sturen via onze contactpagina. Ik hoor graag van jullie!

Moeders

Er zijn natuurlijk al vele moederblogs/mamablogs te vinden op het internet, toch wilde wij het iets anders doen. Wij zijn met Het Gezinsleven gestart om jou als moeder alle informatie en inspiratie te kunnen geven die je nodig hebt. Wij vertellen dus niet enkel over zwangerschap en/of opvoeding of andere gerelateerde onderwerpen maar ook over leuke gezinsactiviteiten, gezinsuitjes, vakanties of productreviews. Wij beoordelen producten die voor elk gezin interessant kunnen zijn, zowel speelgoed voor je kinderen als bijvoorbeeld leuke dingen voor jou zelf als moeder of voor je interieur.

Vaders

Ondanks het ruime aanbod van leuke moederblogs zijn er nog niet zoveel blogs speciaal voor vaders ook wel papablogs genoemd. In de categorie vaders vind je allerlei blogs terug met onderwerpen welke interessant kunnen zijn voor jou als vader. We praten over zaken zoals opvoeding maar ook andere zaken waar je aan moet denken als vader of juist over producten die voor jou als vader interessant kunnen zijn.

Zindelijkheid

Het zindelijk maken van je kindje gaat niet altijd zonder slag of stoot. Bij sommige kinderen gaat het erg snel en gemakkelijk maar toch plast 15% van alle kinderen tot 14 jaar nog wel eens in bed. Hier vertellen we je meer over bedplassen, de oorzaken, oplossingen hiervoor en andere zaken over bijvoorbeeld luiers etc.