10 dingen die we van onze kinderen kunnen leren (deel 2)

Het Gezinsleven - Personal Blog

Wij, volwassenen, denken vaak dat we onze kinderen alles moeten leren, maar draai de rollen eens om en kijk eens op een andere manier naar je eigen kind. Eigenlijk is er juist heel veel wat wij van onze kinderen kunnen leren. We vinden ze niet voor niets zo leuk! Ze zijn puur, oprecht, recht voor zijn raap en je weet altijd waar je aan toe bent. Ze kennen geen schaamte, leven in het nu en lachen (bijna) de hele dag door. 

Onze kinderen zijn volop in ontwikkeling, ze worden nog niet geremd door de buitenwereld. De vraag “Wat zal een ander hier van vinden?”, komt bij hun nog niet op. Dat maakt dat ze oprecht zijn wie ze zijn. Juist wij als volwassen zijn veel te veel bezig met anderen, we zouden het onszelf gemakkelijker kunnen maken door eens te kijken naar wat we van onze kinderen kunnen leren.

De top 10 tot en met 6 kun je hier lezen en zoals beloofd is hier het vervolg op 10 dingen die we van onze kinderen kunnen leren, we zijn aangekomen bij de top 5. 

Top 5: wat wij van onze kinderen kunnen leren!

5. Nieuwsgierigheid 

Voor kinderen is alles nieuw, een wolk in de lucht, de maan of een kat die door de tuin loopt. Ze kunnen een lange tijd staren en bestuderen wat ze zien. Voor kinderen tellen echt de kleine dingen in het leven, een nieuw stuk speelgoed, een gesprek met een vreemde. Er wordt in de speeltuin gewoon op iedereen afgestapt, “Wil jij met mij van de glijbaan?” Terwijl de ouders wat twijfelachtig naar elkaar lachen is er op de glijbaan al een vriendschap aan het ontstaan.

Op de camping zie je het ook gebeuren, na een paar uur komt al de vraag mag ik die en die mijn nieuwe speelgoed trein laten zien. Natuurlijk! Na een ongemakkelijk kennismaking met de ouders spreken we af dat ze over een uurtje weer bij de caravan is. Waarom doen wij volwassenen altijd zo moeilijk?

Door onze drukke levens zien we de mooie dingen in het leven vaak over het hoofd. We kijken niet meer naar een mooie zonsondergang als we ons in de file naar huis wanen. We spreken geen vreemde meer aan omdat we dat ‘raar’ vinden. Terwijl mensen eigenlijk sociale wezens zijn, doen we onszelf te kort door ons altijd druk te maken over wat anderen vinden. Het is ook zonde dat we niet meer kunnen genieten van de kleine dingen in het leven, het is allemaal niet zo vanzelfsprekend. Waar is onze nieuwsgierigheid, zouden we dat van onze kinderen kunnen leren?

4. Onbegrensde fantasie, 100% inzet! 

Als ik ga schilderen doe ik er vaak eerst een halfuur over om te bedenken wat er op het doek moet komen. Dan begint het schetsen en weer één uur later staan er dan eindelijk wat potlood strepen op mijn schilders doek. De verwachtingen zijn hoog en daarom wordt het plezier minder groot. Kijk eens naar wat we van onze kinderen kunnen leren, geef ze een kwast en wat verf en binnen een paar minuten roepen ze al: “Kijk mama, dat is James de hond en zie je die vrouw daar? Dat is oma achter haar rollator!” 

Toen ik de fleece dekens uit de droogtrommel haalde, vroegen ze of ze daar mee mochten spelen. Natuurlijk, maar wat ga je er dan mee doen? “Nou, ik wordt een superheld zoals gisteren in het boek en ik denk dat mijn zusje wel de prinses wil spelen!” De wereld voor kinderen is maakbaar, ze leven hun dromen en komen telkens met nieuwe ideeën. 

Het leuke is dat ze zich voor iedere activiteit 100% geven, ze geven niet op en gaan gefocust aan de slag. Het kan ze soms wat frustreren als het niet lukt, maar het is bewonderingswaardig over hoeveel doorzettingsvermogen ze beschikken. Wat wij van onze kinderen kunnen leren is om niet altijd alles tegelijk te doen. Als je iets doet, zet je er dan écht voor in en doe het goed!

Het Gezinsleven - Moeder & kind - Kinderen 1-4 jaar - 10 dingen die we van onze kinderen kunnen leren (deel 2) - Meisje speelt voor fee
10 dingen de we van onze kinderen kunnen leren

3. Leven in het nu

Kinderen genieten van ieder moment en beleven dat moment intens. Mindfull leven noemen we dat. Er zijn genoeg cursussen over te vinden, maar het belangrijkst is dat je van onze kinderen leert te leven ‘in het moment’. 

Kinderen lijken zo’n onbezorgd leventje te hebben, geen stress, geen afspraken, geen tijdsdruk. Gewoon genieten van het leven en ontdekken wat het allemaal voor leuks te bieden heeft. Maar waarom maken wij onszelf als volwassen altijd zo druk?

Wij volwassenen denken altijd aan wat we nog moeten doen of wat er is voorgevallen. We leven met een enorme tijdsdruk. We moeten die offerte nog uit sturen, we moeten nog stofzuigen, de vaatwasser uitladen, die ene mail versturen. Oh nee, die presentatie is overmorgen al en wat bedoelde de baas eigenlijk met die opmerking? Terwijl we eigenlijk die gedachtes aan ons voorbij zouden moeten laten gaan.

Doe eens net alsof je op een bankje langs een fietspad zit. De fietsers zijn jouw gedachte, je laat ze aan je voorbij gaan zonder te oordelen. Wordt je toch door een fietser mee getrokken, dan plaats je jezelf weer terug op het bankje. Je oordeelt niet over de gedachtes die voorbijkomen en je probeert ze ook niet te veranderen. Op deze manier kun je ervoor zorgen dat je de activiteiten die je onderneemt met volle aandacht kunt uitvoeren.

Een ander belangrijk punt is om te stoppen met het verlangen naar meer, naar iets anders. We willen die nieuwste telefoon, hebben een lange bucketlist en de vakanties voor de komende jaren al gepland. Maar juist door continu te verlangen naar iets anders, vergeet je te genieten van het moment. Word je echt gelukkig van die reis die je over 3 maanden gaat maken? Kinderen maken geen plannen, ze kunnen rustig genieten van het vangen van een rondvliegende vlinder.  

Mijn advies is dan ook, leef in het nu! Maak weer eens onbekommerd plezier, dat is wat we van onze kinderen kunnen leren! Geniet van het leven, op het moment dat het plaats vindt! Maak uitbundig plezier, heb samen de slappe lach. Weet jij nog wanneer je voor de laatste keer moest huilen van het lachen?

2. Geen vraag is te gek

Hoe leuk is de leeftijd waarop een kind alles wil weten? “Waarom doe je dit zo?” “Waarom heet deze kleur rood en is het geen blauw?” “Waarom kunnen dieren niet praten?” Maar ook vragen waar je als ouder rode wangen van krijgt, zoals “Waarom heeft die mevrouw zo’n gekke kleding aan?” Tegen de dokter. 

Kinderen zijn leergierig, ze mogen alles vragen en ook al beledigen ze ons af en toe we kunnen er om lachen. Wat we van onze kinderen kunnen leren is gewoon eens af en toe te vragen hoe iets zit. Het is de snelste manier om er achter te komen hoe iets zit!

1. Lachen

Laat zien hoe je je voelt! Door schaamte durven we amper nog hardop te lachen of onszelf te zijn. Kinderen zijn daarin heel anders, die trekken gekke bekken en proberen leuke stemmetjes uit.  

Heb je al eens je kind voor een spiegel gezet? Tel maar eens hoelang het duurt voordat er een grote glimlach verschijnt. Kinderen kunnen hardop lachen om hun eigen spiegelbeeld. Maar nu kijk je er zelf in, wat voel je? Wat zie je? Waarschijnlijk valt je dat ene vlekje op in je gezicht, je iets te brede bovenbenen of die grijze pluk haar. 

Wat we van onze kinderen kunnen leren is om eens niet zo onzeker te zijn. De Nederlandse jeugd behoort al een aantal jaren tot de gelukkigste in de wereld. We doen het goed met zijn allen, maar ik vind wel dat we te weinig lachen. Onze kinderen lachen namelijk zo’n 400 keer per dag, terwijl wij als volwassen nog maar 15 tot 20 keer per dag met een glimlach op ons gezicht te zien zijn.

Een gemiste kans want lachen heeft heel veel voordelen:

  • Lachen vermindert stress
  • Lachen helpt tegen pijn
  • Het is goed voor je hart, lachen maakt de bloedvaten wijder.
  • Het is sexy, je straalt positiviteit uit waardoor mensen eerder een praatje met je maken.
  • Je verbrandt calorieën, kom maar op met die buikspieren!
  • Het is goed voor ons immuunsysteem 
  • Lachen zorgt voor meer energie 
  • Het verbetert je conditie en je kunt je beter ontspannen 

Charles Dickens zij ooit: “Er is niets in de wereld zo onweerstaanbaar besmettelijk als lachen en een goed humeur”! Wat vaker lachen is dus zeker iets wat we onze kinderen kunnen leren.

Laatste tip wat we van onze kinderen kunnen leren

Als laatste wil ik je nog meegeven om op tijd liefde te tonen. Vaker affectie tonen, dat is wat we van onze kinderen kunnen leren. Niets is fijner als een kind wat tegen je aankruipt en zegt: “Mama, ik heb je gemist!”. Naarmate we ouder worden vergeten we nog al eens te zeggen dat we van iemand houden of diegene waarderen. Wanneer heb jij voor het laatst iets aardigs tegen je ouders gezegd? Blijf oprecht, doe wat je zegt en vertrouw eens wat vaker op je intuïtie, kinderen zijn het voorbeeld van eerst naar je hart luisteren en dan naar je hoofd. 

Ik hoop dat jullie dit vervolg artikel leuke vinden! Wat denk jij wat we van onze kinderen kunnen leren?

Deel deze blog:
Facebook
Twitter
LinkedIn

Inhoudsopgave

BoekenBoeken
Klik Hier
BabyBaby
Klik Hier
Design en lifestyleDesign en lifestyle
Klik Hier
KlussenKlussen
Klik Hier

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Ook interessant