10 Tips voor het kiezen van de juiste basisschool

Het Gezinsleven - Personal Blog

Het is zover, ons zoontje wordt dit jaar 4 en dus moeten we ons gaan oriënteren naar de juiste basisschool. Het is toch ook wel weer spannend, ons oudste kindje die alweer naar school gaat vanaf september. Om een juiste keuze te kunnen maken voor een basisschool die bij ons en ons zoontje past gaan we verschillende scholen bezoeken en ons hier verder in verdiepen.

Ook al denk je al zeker te weten naar welke basisschool je kind zal gaan, kan het toch goed zijn om ook een kijkje te gaan nemen bij een andere basisschool. Gewoon om de verschillen te ervaren. De meeste scholen organiseren een Open Dag waar je samen met je kindje naar toe kunt gaan, maar je kunt ook een afspraak maken voor een persoonlijke kennismaking. In deze blog heb ik een aantal punten op een rij gezet die je kunnen helpen met het kiezen van de juiste basisschool!

1. De locatie van de basisschool

Voor veel ouders is de locatie van de school één van de belangrijkste factoren bij het maken van een keuze. De basisschool in de buurt is wellicht de meest voor de hand liggende keuze. Lekker gemakkelijk als het dichtbij is en de route moet natuurlijk ook kindvriendelijk zijn. Ook zou je kunnen kiezen voor een basisschool welke op je route naar je werk ligt, dit kan alleen wat lastiger zijn als je kindje wat ouder is en graag met vriendjes en vriendinnetjes wil afspreken omdat dit wellicht wat verder van huis kan zijn.

basisschool klas

2. De bereikbaarheid

De bereikbaarheid van een basisschool is ook erg belangrijk bij het maken van jouw keuze. Hoe is de ligging van de school? Hoe zit het met de verkeersveiligheid op de route van huis naar school? Kan je kindje op termijn zelf naar school fietsen of lopen of moet je hem/haar de komende acht jaar halen en/of brengen? Als je je kind met de auto naar school wil brengen kan ook de parkeergelegenheid bij de school een item zijn om op te letten.

3. Het type basisschool

Sommige ouders kiezen bewust voor een bepaald onderwijstype en laten dit leidend zijn in de keuze voor een basisschool. Bijvoorbeeld op basis van geloofsovertuiging of levensopvatting. Ook kan je kiezen voor een school met een digitale focus, bij ons in het dorp hebben we bijvoorbeeld ook een “Steve Jobs” school, maar daar gaat onze voorkeur niet naar uit.

4. De schooltijden

Wij zijn zelf allebei aan het werk, moeder par-time en ik zelf fulltime. Het is voor ons als ouders dan erg belangrijk om te kijken naar de schooltijden. Is dit goed te combineren met onze werktijden? Is er een continurooster? En mogelijkheid voor voor- en naschoolse opvang.

5. Het schoolgebouw

De uitstraling van het schoolgebouw kan voor sommige ouders een belangrijke factor zijn. Misschien kies je bewust voor de charme van een oude school, wij hebben bijvoorbeeld voor de school gekozen waar mijn vrouw zelf ook op gezeten heeft. Maar je kunt ook juist kiezen voor een moderne nieuwbouw school. Zijn de klaslokalen ruim en is er wel voldoende daglicht? Is het een kleine, knusse basisschool waar je kleuter zich snel vertrouwd zal voelen of juist een grote school? Wat vind je van het schoolplein? Is er ook voor de kleintjes voldoende te spelen?

basisschool kiezen klas

6. De sfeer

We kunnen natuurlijk kiezen voor het oude vertrouwde gevoel, een mooi gebouw etc. maar uiteindelijk zijn vooral de mensen die er werken ook erg bepalend voor de sfeer. Wat is je indruk van de schooldirecteur en de intern begeleider? Wat voor een gevoel heb je bij de leerkrachten? Hoe maken ze contact met jou en met je kindje tijdens een Open Dag of Kennismaking? Is er een goede mix van mannelijke en vrouwelijke, jonge en ervaren leerkrachten? Is het een opgeruimde school of juist ‘een gezellige bende’ en past dat bij je kind (en bij jou)?

Wij hebben zelf een afspraak gemaakt met de directeur van de school hier in Mierlo (nabij Eindhoven). Na een prettig gesprek met de directeur en de intern begeleider hebben wij ervoor gekozen om de inschrijving definitief te maken.

7. Het type onderwijs

Volgens welke visie wordt er les gegeven? Is er ruimte voor je kind om te leren door te ervaren, wordt er gewerkt met thema’s en projecten of gaat het er wat traditioneler aan toe? Ligt de focus sterk op prestaties of juist op de persoonlijke en sociale ontwikkeling? Wat is het aanbod aan creatieve vakken? Wordt er veel gebruik gemaakt van digitale tools of juist niet?

Het nieuwe thema onderwijs spreekt ons erg aan, meer focus op de kwaliteiten en de interesses van jouw kind in plaats van het klassieke onderwijs zoals wij deze van vroeger kennen.

8. Beoordeling en begeleiding

Het is natuurlijk erg belangrijk om te weten hoe de ontwikkeling van je kind wordt gemonitord. Is er een leerlingvolgsysteem, krijgt je kind een rapport? En zo ja, waar worden ze dan precies op beoordeeld? Vraag ook naar de mogelijkheden die de school heeft voor extra begeleiding voor het geval dat jouw kind hier behoefte aan heeft.

9. Extra activiteiten

Extra activiteiten zijn voor kinderen ook vaak erg leuk. Is er bijvoorbeeld een musical of een sporttoernooi? Is er aan het eind van het jaar een groot schoolfeest? Hebben ze jaarlijkse schoolreisjes etc.?

bassisschool speelplaats

10. Wat verwacht de school van ons als ouders?

Het is natuurlijk ook goed om te weten of de school ook een actieve bijdrage van jou verwacht. Dit kan bijvoorbeeld zijn: begeleiding bij het overblijven, luizencontrole etc. Is er een ouderraad of een medezeggenschapsraad? En heb je daar zelf ook de tijd voor of is dit te combineren met je werk?

Mocht je nog andere tips hebben voor onze lezers waar rekening mee gehouden dient te worden dan zien we dit natuurlijk graag terug in de comments hieronder.

Mogelijk heb je ook interesse in onze blog over educatieve activiteiten voor kinderen. Bekijk deze dan nu!

Deel deze blog:
Facebook
Twitter
LinkedIn

Inhoudsopgave

BoekenBoeken
Klik Hier
BabyBaby
Klik Hier
Design en lifestyleDesign en lifestyle
Klik Hier
KlussenKlussen
Klik Hier

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Ook interessant

Het Gezinsleven - ouder en kind - 5-8 jaar - Eerste schooldag

De grote stap: De eerste schooldag

De zomerse bries brengt een vleugje opwinding met zich mee, vermengd met een vleugje nervositeit. Het is die tijd van het jaar waarin kleintjes met fonkelende ogen hun eerste grote stap zetten naar een wereld van kennis en avontuur: de eerste schooldag.

Lees meer →