Hoe zorg je voor een goede hechting met je kind?

Het Gezinsleven - Personal Blog

De peuterjaren, je wilt niets liever dat jouw kind later trots en blij over jullie gezinnetje vertelt. Hoewel we het niet graag toegeven, zitten we allemaal met onzekerheden. Besteed ik als werkende ouder wel genoeg tijd aan mijn kind? Wat moet ik doen om de band met mijn kind te versterken? De peuterjaren brengen een hoop vragen met zich mee en vandaag is het tijd om het te hebben over hechting. 

Wat is een goede hechting met je kind?

We hebben allemaal wel eens gehoord van het belang van hechting, maar wat betekent het nu eigenlijk echt? Een goede hechting is een relatie die open en vol vertrouwen is. Jij en je kind voelen je allebei prettig bij elkaar, jullie zijn eerlijk, open en er wordt op een gezonde manier gecommuniceerd. Je kind voelt zich veilig bij jou en heeft het gevoel dat je altijd zijn/haar steun en toeverlaat zal zijn. Het is een van de belangrijkste taken van jou als ouder, om een sterk, liefdevolle relatie en basis voor jouw kind(eren) te zijn. Kinderen die al van jongs af aan leren hoe een gezonde relatie in elkaar steekt, zullen hier de rest van hun leven profijt van hebben. 

Hoe vorm je een goede relatie?

Een relatie komt tot stand door jullie natuurlijke gevoelens voor elkaar, de liefde, de tijd en aandacht die je samen doorbrengt en de zorg die je levert in alle jaren dat hij opgroeit. Alles wat jullie samen meemaken zorgt ervoor dat jullie relatie hechter wordt. Het is heel belangrijk om tijd vrij te maken voor elkaar, om samen ervaringen op te doen, te praten en naar elkaar te luisteen, maar vergeet ook niet om plezier te maken samen.

Herinneringen

Een herinnering is een ervaring uit het verleden die in het geheugen is opgeslagen en die men voor de geest kan roepen. We herinneren ons allemaal fijne en leuke dingen die we in onze jeugd hebben meegemaakt, deze ervaringen gingen gepaard met emoties. Als we iets leuks of plezierigs meemaken onthoud ons brein dat en voelen we ons verbonden met de persoon met wie we de gebeurtenis meemaakten.

De peuterjaren

Terug naar de peuterjaren, hoeveel tijd is genoeg om een goede hechting met mijn kind te krijgen? Is kwaliteit belangrijker dan kwantiteit? Tijd voor wat tips om de emotionele band met je peuter te vergroten.

Quality time

We zijn allemaal druk, druk, druk en houden meerdere ballen tegelijk omhoog. We kunnen niet de hele dag bij onze kinderen zijn en dat brengt vaak schuldgevoelens met zich mee. Hoe geef je invulling aan de relatie met je kind als je niet 24/7 samen bent?

De volle aandacht, of te wel qualitytime is wanneer je echt werkt aan de band met je kind. Je bent even niet bezig op je mobiel, aan het koken of de was aan het doen en doet je kind niet af met een “ziet er leuk uit, ga maar verder spelen”. Qualitytime is tijd met je kind waarbij je niet s anders aan het doen bent, dat is wanneer je jouw kind echt beter leert kennen. 

Voel je je wel eens schuldig na een lange werkdag? Maak dan iedere dag tijd vrij die alleen bedoeld is voor je kinderen. Één of twee uur is voldoende, doe wat jij kan. Klinkt twee uur als onmogelijke opgave? Begin dan eens met een half uur op een vast moment van de dag. Het moet leuk blijven en je niet overweldigen. 

Wat kun je het beste samen doen?

Bij peuters draait alles om spelen, hoewel ze nog niet zo goed kunnen delen en wachten op hun beurt een hele opgave is, vinden ze spelen het leukste wat er is. Doe eens gek, heb plezier, maak koprollen door de tuin, speel, lach, maak prachtig kunstwerken of doe een spelletje. 

Vergeet ook niet wat qualitytime mee te maken vak voor het slapen gaan. Dat is het perfecte moment om samen te knuffelen, in bad te spelen en een verhaaltje te lezen terwijl je samen onder de dekens ligt. Kun jij je deze momenten met jouw ouders nog herinneren? Naast dat het goed is voor de hechting, is voorlezen ook onwijs belangrijk. Je leest er alles over in onze blog: waarom is voorlezen belangrijk? De 10 redenen!

Het weekend

Heb je meerdere kinderen dan is het weekend de uitgelezen kans om wat één op één tijd mee te pikken. Gaat je partner met je zoon voetballen, kun jij gezellig met je dochter kleuren, of andersom natuurlijk! Je hebt in het weekend vaak meer tijd voor activiteiten die wat meer tijd en energie kosten.

Leuke activiteiten met een peuter:

  • Bellen blazen, altijd goed, altijd leuk!
  • Spelen met water, speel in de gootsteen, een watertafel, de afwasteil of een klein zwembad met speelgoed zoals plastic bakjes.
  • Piraten en prinsessen, niets is leuker voor een peuter dan wanneer mama of papa mee gaat in hun oneindige fantasie. Bouw een fort, zet een kroon op en laat je redden door je prins op het witte paard.
  • Winkelen maar, over fantasie gesproken, peuters vinden het fantastisch om dingen na te spelen. Ga boodschappen doen bij je eigen gemaakte supermarkt, speel restaurantje en drink samen thee of speel schooltje, wel goed opletten hè!
  • Muziekinstrumenten, samen dansen en gek doen op muziek. Maak een trommel van een pan, pak er een sambal bij en wie weet slingert er nog wel een blokfluit of gitaar door het huis.
  • Stenen beschilderen, super leuk om samen een wandeling te maken en stenen te verzamelen je daarna gaat beschilderen.
  • Bibliotheek, bezoek de bibliotheek en zoek samen naar voorlees boeken.
  • Vergeet niet om de diertjes in het park te voeren!

Werkende vaders en moeders

De balans tussen werk en een gezin is niet altijd gemakkelijk. Miljoenen gezinnen zijn hier dagelijks mee aan het stoeien. Een kind ’s ochtends huilend afzetten bij de opvang, breekt je moederhart in duizend stukjes. Peuters ontwikkelen verlatingsangst en testen de grenzen uit. Juist uit schuldgevoel handelen we wellicht niet altijd even sterk, we worden toegeeflijker en willen ons kind verwennen op manieren die we wel kunnen bieden, zoals met heel veel materiële spullen. 

Toch is dit niet de oplossing, kinderen testen je zwakke plekken uit en onthouden deze als geen ander. Een kind wordt door te veel spullen egoïstisch en hebzucht gaat overheersen. Als je thuiskomt ga dan iets samen doen wat jouw peuter echt heel leuk vindt. ’s Avonds voor het slapen gaan, kun je vertellen wat jullie morgenmiddag gaan doen als je hem weer ophaalt van de opvang, zo wordt het wegbrengen voor jullie beide gemakkelijker. Maak ook plannen voor het weekend en laat je peuter bedenken wat hij het liefste wil doen! Zo kunnen jullie samen aftellen en duurt de week niet zo lang.

Vraag ook eens bij de opvang om een dagboekje bij te houden, misschien stelt het jou wat gerust als je hoort wat je kind die dag allemaal gedaan heeft. Zo ben je ook betrokken bij haar leven terwijl jij aan het werk bent en kunnen jullie er achteraf samen over praten.

Conclusie

Mentaal, emotioneel en fysiek aandacht besteden aan je kind(eren) zal de speciale band tussen jullie versterken. Een peuter wil graag bij jou zijn en jij bent degene die hij het hardste nodig heeft. Wees dus aandachtig en zorgzaam op de momenten dat het kan en geniet van iedere minuut dat jullie samen zijn. Dan hoeft je op momenten als het allemaal even te druk is, je niet schuldig te voelen en zal jullie band hier ook niet onder leiden. 

Deel deze blog:
Facebook
Twitter
LinkedIn

Inhoudsopgave

BoekenBoeken
Klik Hier
BabyBaby
Klik Hier
Design en lifestyleDesign en lifestyle
Klik Hier
KlussenKlussen
Klik Hier

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Ook interessant