Hoe kies ik de beste kinderopvang?

Het Gezinsleven - Personal Blog

Wanneer je vader/moeder bent geworden mag je eerst nog even lekker genieten van je verlof en natuurlijk van jouw kindje. Na een aantal maanden lekker op de spreekwoordelijke roze en blauwe wolk te hebben gezweefd, komt het moment moment dat je weer naar het werk gaat! Dit betekent ook dat je je kindje onderbrengt bij een oppas of bij een kinderopvang. Hieronder vertellen we je meer over de kinderopvang en geven we je enkele tips om de juiste keuze te maken voor een kinderopvang.

De verschillende opties

Ook al heb je nog maar net de zwangerschapstest gedaan, ben je nog aan het genieten van je verlof of ben je reeds bevallen, is het toch goed om alvast stil te staan bij de tijd dat je opvang voor je kindje nodig hebt. Hoe ga je het allemaal regelen als je weer aan het werk gaat? Je kunt bijvoorbeeld opa en/of oma inschakelen of een andere oppas regelen.

Wij hebben zelf de luxe dat beide opa’s en oma’s erg graag willen oppassen maar wij vinden het ook belangrijk dat onze kindjes naar de opvang gaan. Mijn vrouw werkt 24 uur per week, dat komt neer op 3 dagen waarvoor we oppas zouden moeten regelen. We hebben het nu zo geregeld dan onze zoontjes de ene dag naar de ene opa en oma gaan, een dag naar de opvang en de andere dag naar de andere opa en oma. Dit is voor ons een ideale mix en dat werkt voor ons erg goed.

kinderenopvang spelen

Waarom de kinderopvang?

Wij hebben er zelf bewust voor gekozen om onze zoontjes minimaal 1 dag per week naar de kinderopvang te brengen. Dit wilden we graag omdat ze dan in een andere setting zijn wat voor ons gevoel ook goed is voor de opvoeding. Ze leren omgaan met anderen kinderen, samen spelen, etc. Daarnaast worden er veel dingen georganiseerd en gemonitord bij een kinderopvang wat de ontwikkeling van je kind zeker ten goede komt.

Een gastouder of de kinderopvang?

Naast de kinderopvang kan je als ouder natuurlijk ook kiezen voor een gastouderopvang. Dit is meestal kleinschaliger dan de kinderopvang omdat de groepjes met kinderen veelal een stuk kleiner zijn. Je kan er ook voor kiezen om te zoeken naar een gastouder voor bij jou thuis maar ook op de kinderdagopvang zijn er kleine speciale groepen, waar de leidsters een aparte babyopleiding hebben gevolgd om op een lieve, betrokken, maar bovenal professionele manier met je kind om te gaan.

Ook al verblijven de kinderen bij de standaard kinderopvang in een groep, toch is er voor elk kind voldoende aandacht en evenveel zorg. Door de professionele begeleiding wordt er bij elk kind zijn of haar eigen drink- en slaapschema gevolgd, net als thuis. Daarnaast hebben de kinderen erg veel aan elkaar, bijvoorbeeld wanneer ze samen in de box liggen, of met een klein groepje spelen op een kleed. Een baby is namelijk ook al vanaf zijn geboorte direct in staat om contact te maken met anderen en van anderen te leren!

kinderopvang kinderen

Hoe maak ik de juiste keuze voor een opvang

De grote vraag die bij elke ouder speelt is natuurlijk hoe maak ik de juiste keuze voor de kinderopvang voor mijn kindje? En waar moet ik opletten als ik op zoek ga naar een goede opvang als werkende ouder? Hieronder hebben wij daarom tien tips op een rij gezet die je kunnen helpen bij het maken van de juiste keuze.

10 handige tips

  • Zoek een kinderopvang bij jou in de buurt. De tijd gaat erg snel en voordat je het weet is het alweer tijd voor de basisschool. Het is daarom fijn om, in de buurt, een kinderopvang te zoeken met buitenschoolse opvang. Dit kan erg praktisch zijn omdat je tegen die tijd waarschijnlijk ook een basisschool kiest in je eigen buurt (mede omdat daar dan vaak ook de vriendjes van je kindje zijn en die kent hij/zij dan vaak al sinds de babygroep).
  • Vraag om een kennismaking en eventueel een rondleiding. Het is altijd prettig om dit bij meerdere locaties te doen zodat je ook dingen kunt vergelijken.
  • Probeer bij binnenkomst de sfeer van de kinderopvang te proeven. Zowel jij als je kindje zullen hier de komende jaren wat tijd gaan doorbrengen en het is dus belangrijk dat het goed voelt.
  • Let goed op zaken zoals de hygiëne, is het netjes? Schoon? Gezellig? Is er ruimte om te kruipen en de eerste stappen te zetten?
  • Hoe zien de slaapkamers eruit? Hebben ze veilige bedjes en zijn de lakens mooi schoon?
  • Is je baby al geboren? Neem hem of haar dan mee tijdens de kennismaking. Je kunt dan direct zien hoe er op je kindje gereageerd wordt.
  • Praten de medewerkers met de kinderen op de groepen? Doen ze dat op een prettige manier, zakken ze door de knieën, zodat ze beter oogcontact kunnen maken en spelen ze mee met hen?
  • Zijn er veel knutselwerkjes etc. aanwezig?
  • Hoe is het buiten georganiseerd? Is er een leuke speeltuin? Hebben de verschillende leeftijden ook een aparte buitenruimte?
  • Bekijk goed voor welke vergoeding je in aanmerking komt zodat je de netto lasten helder hebt.
kinderopvang kleien

Verder kan je altijd nog kritische vragen stellen over bijvoorbeeld het eten, moet je zelf luiers meenemen of zijn deze inclusief etc. Ook de breng- en ophaaltijden zijn wellicht erg belangrijk voor jou als ouder.

Heb je nog andere vragen of tips voor andere ouders betreffende de kinderopvang? Laat deze dan achter in de comments hieronder!

Deel deze blog:
Facebook
Twitter
LinkedIn

Inhoudsopgave

BoekenBoeken
Klik Hier
BabyBaby
Klik Hier
Design en lifestyleDesign en lifestyle
Klik Hier
KlussenKlussen
Klik Hier

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Ook interessant