Kinderen 4 tot 12 jaar

Het is voor jouw kind tijd geworden om naar school te gaan. Hun wereld breidt zich razendsnel uit en er gebeurt veel op het gebied van lichamelijke, sociale, emotionele en verstandelijke ontwikkeling. Ze worden onafhankelijker en je wilt dat jouw zoon of dochter genoeg zelfvertrouwen heeft om deze periode met veel plezier te beleven.

Het gezinsleven - ouder en kind - opruimen
Kinderen en opruimen, het lijkt soms een onmogelijke combinatie. Toch is het aanleren van goede opruimgewoonten essentieel voor hun ontwikkeling en je eigen stressniveau…
Het gezinsleven - ouder en kind - middelbare school kiezen
De overgang van de basisschool naar de middelbare school is een spannende mijlpaal in het leven van een kind. Als ouder wil je niets…
Het gezinsleven - ouder en kind - hoogbegaafde kinderen
Als ouder van hoogbegaafde kinderen begrijp je de unieke uitdagingen en vreugden die gepaard gaan met het koesteren van hun intellectuele gaven. In deze…
het gezinsleven - ouder en kind - voordelen van kinderopvang
Kinderopvang is een onderwerp dat ouders en verzorgers over de hele wereld bezighoudt. Het is een plaats waar kinderen, vaak van jonge leeftijd, worden…
Het gezinsleven - ouder en kind -grenzen stellen
Elke ouder kent de uitdaging: in het midden van een drukke supermarkt breekt een driftbui uit, je kleintje wil nog niet naar bed, enz….
Het Gezinsleven - ouder en kind - 5-8 jaar - Eerste schooldag
De zomerse bries brengt een vleugje opwinding met zich mee, vermengd met een vleugje nervositeit. Het is die tijd van het jaar waarin kleintjes…
Het Gezinsleven - Ouder en kind - contactlenzen op jonge leeftijd
Sinds kort merk je dat je kind de dingen van dichtbij of veraf niet meer goed kan zien. Hij of zij begrijpt de leeslessen…
Het Gezinsleven - Ouder en kind - Schoolvakanties
Schoolvakanties zijn belangrijk voor kinderen omdat ze de mogelijkheid bieden om even tot rust te komen en te ontspannen. …
Het gezinsleven blog kind slaapt - banner
Slaap is voor iedereen belangrijk, maar vooral voor onze kinderen is dit essentieel. Een goede nachtrust draagt bij aan een gezonde ontwikkeling en groei,…
telefoonverslaving bij kinderen
Tegenwoordig heeft bijna elk kind op jonge leeftijd al een telefoon en raken hier al snel verslaafd aan. Om de telefoonverslaving te verhelpen bij…
schoolfoto
Ieder schooljaar hoort het er weer bij, de schoolfoto. Voor mij dit jaar de eerste keer. Ofja, de eerste keer als moeder zijnde….

Kinderen 4-12 jaar

Het is voor kinderen 4-12 jaar tijd geworden om naar school te gaan. Hun wereld breidt zich razendsnel uit, was deze eerst nog beperkt tot ouders of verzorgers en naaste familie komen er nu leeftijdgenoten en leerkrachten bij. Vriendschappen worden steeds belangrijker en op het gebied van lichamelijke, sociale, emotionele en verstandelijke ontwikkeling gebeurt er veel. Ze worden onafhankelijker en daarbij ontwikkelen ze ook verantwoordelijkheidsgevoel, je wilt dat jouw kind genoeg zelfvertrouwen heeft om deze periode met veel plezier te beleven.

Onderwerpen die aan bod komen zijn:

Opvoeden

Je wilt je kind met zelfvertrouwen iedere dag naar school sturen, maar niet alles mag. Er moeten ook grenzen gesteld worden, consequent handelen is daarbij de sleutel tot succes. Maar te veel regels zijn ook weer niet goed, blijf met elkaar in gesprek en lees hier alles over positief opvoeden. Hoe ga je om met elkaars gevoelens, met protest en hoe leer ik kinderen 4-12 jaar omgaan met geld?

Gedrag

Op de basisschool worden flinke stappen gezet, leren omgaan met anderen door af te spreken met vriendjes, delen en het oplossen van ruzies. De wereld van je kind wordt steeds groter, naast school nemen vrienden en clubs een belangrijke positie in. Sommige kinderen 4-12 jaar stappen de wereld met vertrouwen tegemoet anderen zijn wat angstig. Ouders hebben invloed op het gedrag van hun kind, geef aan als het gedrag niet goed is maar houd ook rekening met de situatie, geef op tijd een complimentje en laat je kind zijn talenten en fouten ontdekken. Zo leren kinderen 4-12 jaar wat wel en niet kan. Dan is er nog het onderwerp pesten, hoe help je een kind dat gepest wordt? Hoe zorg je voor weerbaarheid? En wat doe je als je kind last heeft van lastig gedrag zoals brutaliteit, schelden en vloeken of driftbuien.

Spelen

Samen spelen leert kinderen 4-12 jaar hoe je met elkaar om moet gaan, wat vinden anderen fijn en hoe ga je om met verlies. We gaan je vertellen over speelgoed, veilig en leuk buitenspelen en geven je leuke tips zoals de Speelotheek. Het werkt hetzelfde als de bibliotheek, nadat je een abonnement hebt afgesloten kun je speelgoed lenen. Het leuke is dat je kinderen 4-12 jaar steeds iets nieuw kunnen halen waar ze op dat moment zin in hebben. Geen rondslingerend speelgoed waar niet meer naar omgekeken wordt maar spullen die passen bij de behoefte en ontwikkeling van jouw kind.

Media

Mediaopvoeding, het houdt in dat je duidelijke regels en grenzen stelt als het aankomt op het gebruik van (social)media. Je kunt ze af en toe controleren en houdt regelmatig een open gesprek zodat je kind kan vertellen wat het meemaakt of waar het in geïnteresseerd is. Het gaat hierbij om gamen, internetten, lezen en tv kijken, deel jouw normen en waarden en overleg over wat je kind zou kiezen. Want hoe fijn is het als je merkt dat kinderen 4-12 jaar uit zichzelf de juiste keuzes maken? We gaan je alles vertellen over mediaopvoeding en mediawijsheid, hoe zorg je dat het voor kinderen 4-12 jaar online veilig is?

Voeding

Kinderen en voeding, een gezond gewicht, lastige eters, kleine eters, grote eters, genoeg groente en fruit, wat extra vitamines en dan zijn er ook nog allergieën. Een gezond gewicht is belangrijk voor de lichamelijke gezondheid van je kind, maar speelt ook een rol bij de psychische en emotionele gezondheid.

Gezondheid – Sport en beweging

Er is niets belangrijkers dan de gezondheid van je kind. Toch kunnen er helaas veel ziektes en aandoeningen ontstaan. We gaan je vertellen wat jouw kind kan krijgen en waar je het eventueel aan zou kunnen herkennen. We gaan het ook hebben over de psychische gezondheid van je kind, wat doe je met angststoornissen? Hoe kom je erachter of je kind autisme heeft en hoe kun je hem/haar het beste helpen? Wat doe je met prikkelgevoeligheid? Daarnaast is voldoende beweging ook heel goed voor de gezondheid van je kind want alleen maar staren naar een beeldscherm is niet gezond! Hoe stimuleer je een kind om te bewegen? En heb je al over zwemles nagedacht? De meeste kinderen vanaf vier of vijf jaar zijn er klaar voor om te leren zwemmen. Het is belangrijk om onveilige situaties te beperken.

Ontwikkeling

De motoriek van kinderen 4-12 jaar staat niet stil en aangeraden wordt dat je kind elke dag een uur matig tot intensieve beweging nodig heeft om zich voldoende te kunnen ontwikkelen en gezond te blijven. Het is belangrijk dat je kind leert risico’s in te schatten, dit geeft ze vertrouwen en vergroot de zelfredzaamheid. Zo kunnen kinderen 4-12 jaar op een gegeven moment zelf naar school of opa en oma fietsen! Sociaal/emotionele ontwikkeling, verstandelijke ontwikkeling, taalontwikkeling, het komt allemaal aan bod. Je wilt er natuurlijk wel zo snel mogelijk bij zijn als je het gevoel hebt dat jouw kind tegen een probleem aan loopt. De fase van jouw kind op de basisschool eindigt met een veranderend lichaam. Wat komt er allemaal kijken bij seksuele opvoeding en ontwikkeling? We geven je tips hoe om te gaan met menstruatie en seksuele oriëntatie.

School

De lesstof is verdeeld over acht leerjaren en bestaat uit Nederlands, rekenen, wereldoriëntatie, kunstzinnige oriëntatie, bewegingsonderwijs en Engels. De school richt zich op de emotionele, verstandelijke en creatieve ontwikkeling van kinderen 4-12 jaar, er is ruimte en tijd voor kinderen die extra ondersteuning nodig hebben. Voor ieder leerjaar zijn kerndoelen vastgesteld, dit zijn doelstelling die je vertellen wat een kind aan het einde van een groep moet beheersen. Het is goed om deze in de gaten te houden, omdat je hieruit kunt afleiden of je kind op schema loopt en er geen sprake is van een leerachterstand.

Veiligheid

Terwijl je kind alleen maar bezig is met het ontdekken van de wereld, wil jij dat dit op een veilige en verantwoorde wijze gebeurt. Het nemen van een aantal maatregelen kan veel ongelukken voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan kinder-EHBO, wat doe je als je kind een ongeluk krijgt? En heb je bijvoorbeeld ooit gehoord van de Gifwijzer-app? Deze bevat een overzicht van alle giftige stoffen op alfabet. Je leert een vergiftiging herkennen, voorkomen en als het dan toch gebeurt kan het jou vertellen wat je moet doen.

Verzorging en uiterlijk

Van jeugdpuistjes tot een gezond gebit. Wanneer gaat je kind wisselen? Wat zijn de tips voor gezonde tanden? Een lichaam van een kind blijft veranderen, naarmate ze ouder worden gebeurt dit onder invloed van hormonen. Hierdoor wordt verzorging belangrijker want alle kinderen 4-12 jaar willen erbij horen en dit gaat moeilijker met zweetoksels of vette haren. Dit vinden anderen namelijk vies. Ook moet je dochter voorbereidt worden op haar eerste menstruatie. Overleg over het gebruik van bijvoorbeeld maandverband of tampons, waar voelt ze zich prettiger bij? Leer haar ook hoe ze zichzelf moet verzorgen tijdens haar menstruatie door bijvoorbeeld vaker van ondergoed te wisselen en vochtig toiletpapier te gebruiken. Het bespreken en je kind helpen bij de verzorging van het uiterlijk zorgt ervoor dat hun zelfvertrouwen stijgt en ze kunnen wennen aan de veranderingen van hun lichaam.

Zoals je leest gebeurt er op deze leeftijd veel, wij nemen je aan de hand mee en bespreken alle onderwerpen die aan bod komen met jou, zodat jij goed voorbereidt bent om jouw kinderen 4-12 jaar zo goed mogelijk te begeleiden.