Voorleestips voor jonge ouders!

Het Gezinsleven - Personal Blog

De meeste ouders weten dat dagelijks voorlezen belangrijk is voor de ontwikkeling van hun kindje. Gelukkig vinden de meeste kinderen dit zelf ook erg plezierig. Maar goed voorlezen is een kunst en het moet natuurlijk ook voor de ouders leuk blijven. Met onze voorleestips maak je het voorlezen niet alleen leuker maar ook een stuk effectiever!

Voorlezen stimuleert onder andere de luistervaardigheid, wat de basis is voor het leren van taal. Begrijpend luisteren is meer dan enkel goed kunnen horen. Het is namelijk het actieve stuk waarin je actief nadenkt over wat je hoort en hieraan betekenis verleent. Begrijpend luisteren is een aangeleerd denkproces waarbij horen, concentreren, onderscheiden, herinneren én begrijpen allemaal tegelijk ingezet worden. Effectief kunnen begrijpend luisteren beïnvloedt het leren lezen in groep 3, het latere begrijpend lezen, de woordenschatontwikkeling en goede sociale vaardigheden. Hoewel voorlezen áltijd goed is, zijn er verschillende manieren waarop je het voorlezen nog effectiever kan maken. Het is daarom belangrijk dat je voorlezen serieus neemt en dat is de reden dat wij deze voorleestips met jou delen!

Voorleestips om het leuker te maken

Het is niet altijd makkelijk om gezellig een boekje te lezen. Na een lange werkdag of wat stress om je heen is het lastig om gefocust te lezen en je kind rustig te krijgen. Het helpt dan om gebruik te maken van onze voorleestips! Als je er actief mee aan de slag gaat dan zul je merken dat je kindje gemakkelijker zijn aandacht bij het boekje kan houden.

Interactief voorlezen 

De eerste van onze voorleestips is een methode om het voorlezen zo effectief mogelijk te maken en dat doe je door interactief voor te lezen. Deze methode kan zowel 1-op-1 als in een groepje gebruikt worden en omvat 3 fases: de voorfase, tijdens en de nafase.  

In de voorfase laat je de kaft zien en introduceer je het onderwerp. Dit kan je aanvullen met knuffels en poppen. Het is belangrijk dat het thema en in de inhoud passen bij het ontwikkelingsniveau van je kindje. Je kan ook voorspellingen uitlokken bij je kindje: wat zal er gaan gebeuren in dit boek? Dit zorgt ervoor dat je kindje zich meer betrokken voelt bij het verhaal.  

Tijdens het voorlezen stel je samenvattende en voorspellende vragen over het verhaal. (Waarom wil de kleine muis een vriendje? Zal het nijlpaard een vriendje van de kleine muis willen worden?). Op deze manier betrek je je kindje bij het verhaal en krijg je meer interactie. Ook helpt het je kindje om gebeurtenissen te begrijpen en herinneren. Uiteraard is het belangrijk om bij je vragen rekening te houden met de taal- en spraakontwikkeling van je kindje.  

Na het voorlezen kan je door middel van vragen samen met je kindje op het verhaal terugblikken. Bijvoorbeeld door vragen te stellen die een samenvatting uitlokken: Wat was de titel? Waar ging het verhaal vooral over? Ook kan je het verhaal door je kindje het laten navertellen. Dit geeft je kind je de kans om het verhaal eigen te maken en de inhoud te leren begrijpen. Daarnaast geeft dit jou inzicht in de mate waarin je kindje het verhaal begrepen heeft en verbetert dit de spreekvaardigheid. Ook kan je vragen om een reactie van je kindje: was het verhaal leuk? Als laatste kan je een verwerkingsactiviteit doen, zoals het verhaal naspelen, een tekening maken of een vervolg verzinnen.  

Herhaald voorlezen 

Dit is misschien wel de meest ondergewaardeerde maar toch een van de meest belangrijke voorleestips. Het is namelijk erg belangrijk om hetzelfde verhaal meermaals voor te lezen, zeker wanneer je kindje in de kleuterklas zit. Jonge kinderen onthouden het verhaal stukje voor stukje waardoor ze iedere keer weer meer inzicht krijgen in de gebeurtenissen en verbanden in het boek. Ook leren ze iedere keer weer nieuwe woorden. Je zal merken dat ze hierdoor andere vragen gaan stellen naarmate het boek vaker is voorgelezen. Als ouder hoeft het ook niet saai te zijn, praat over andere details met je kind en stel vragen over andere onderwerpen.

Gebruik stemmetjes, of toch niet?

Als je voorleest vinden kinderen het ontzettend leuk om zich in te leven in het verhaal. Een van de meest gehoorde voorleestips is dan ook om stemmetjes te gebruiken. Natuurlijk is het leuk als je niet alle personages met de zelfde stem uitspreekt. Probeer verschillende stemmetjes voor de verschillende personages te bedenken en pas deze toe.

Maar kost het jou veel moeite om met verschillende stemmetjes te praten? Maak je dan vooral niet druk! Focus op het articuleren, langzaam lezen en zorg dat je goede interactie met je kind hebt. Dat is veel belangrijker en zal er voor zorgen dat je kind het boek goed begrijpt!

Inspiratie nodig?

Heb jij na onze lijst met voorleestips nog inspiratie nodig voor leuke boeken, dan heb ik hier nog een kort lijstje opgenomen van de bekendste en leukste boeken om voor te lezen:

Wil je meer weten over voorlezen na deze voorleestips? Lees ook onze blogs over:

Deel deze blog:
Facebook
Twitter
LinkedIn

Inhoudsopgave

BoekenBoeken
Klik Hier
BabyBaby
Klik Hier
Design en lifestyleDesign en lifestyle
Klik Hier
KlussenKlussen
Klik Hier

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Ook interessant