Als je te horen krijgt dat je kind een bril moet gaan dragen kan dat voor sommige ouders best even schrikken zijn. Het duurt vaak ook wel een tijdje voor je als ouder doorkrijgt dat je kindje minder scherp ziet. Als je er eenmaal achter komt dan volgt een bezoek aan de opticien of aan een optometrist of oogarts. In deze blog vertellen we je meer over de verschillen tussen een opticien, optometrist en oogarts. Daarnaast geven we je als ouder handige informatie over waar moet je op letten bij de aanschaf van een bril en hoe je ervoor kunt zorgen dat zijn/haar ogen niet verder achteruit gaan.

Hoe ontdek je dat je kind minder scherp ziet?

De reden om naar een opticien of oogarts te gaan is vaak per kind verschillend. In sommige gevallen kom je achter het slechte zicht tijdens de afspraak bij het consultatiebureau. In mijn eigen geval zagen we dat bij mijn zoontje een oogje soms wegdraaide, vooral bij feller licht of wanneer hij moe was. Na een afspraak bij de huisarts en later bij de oogarts kwamen we erachter dat het ene oog verder was doorontwikkeld dan het andere. In het ziekenhuis kregen we de test dat je peuter verschillende plaatjes moest opnoemen van een bord en daarbij bleek dat hij dat met het ene oog gemakkelijk kon en het andere niet.

Na afloop van diverse testen zijn we gestart met het afplakken van het beste oog om zo zijn andere oog te trainen. Helaas is het een 2-/3-jarige moeilijk uit te leggen waarom hij die sticker moet dragen en hij deed hem dan ook vaak snel weer af. Na een maand of 6 blijven proberen hebben we uiteindelijk toch gekozen om met een bril je starten.

kind met bril ligt in het gras

Bij mijn zoontje zijn we dus achter zijn zicht probleem gekomen door zijn oog wat wegdraaide. Er zijn ook vele andere zaken waaruit blijkt dat je kind wellicht een bril nodig heeft zoals: een minder goede motoriek of onzekerheid. Je kan je als ouder soms schuldig voelen dat het je niet eerder hebt opgemerkt, maar wanneer je zelf geen brildrager bent, herken je sommige signalen minder snel. Zeker als het zicht niet heel slecht is.

Je kind knijpt met zijn ogen tijdens het spelen of Ipad kijken

Het knijpen met de ogen is een erg kenmerkend symptoon dat je kind minder goed ziet. Hij/zij gaat knijpen met zijn ogen om scherp te kunnen stellen. Als je vraagt of hij minder goed ziet, bestaat de kans dat je kind ontkent, zeker op oudere leeftijd. Blijf dus als ouder erg alert op de momenten dat je kind denkt dat je niets doorhebt.

kind dicht op tablet

Vaker hoofdpijn

Als je ogen minder goed functioneren kan je last krijgen van hoofdpijn. Je lichaam wil namelijk het mindere zicht compenseren op een andere manier (zoals het knijpen met de ogen) wat dus hoofdpijn kan veroorzaken.

Op school of op de kinderopvang

De kleuterjuf of juffrouw ziet dagelijks vele kinderen voorbij komen. Ook kinderen met minder scherp zicht en/of een bril. Doordat zij dit veel vaker tegenkomen zullen zij bepaalde gedragskenmerken ook sneller herkennen. Als de begeleider of juffrouw zijn/haar zorgen uitspreekt over jouw kind dan is het slim om even langs een opticien te gaan. Je kunt altijd ook zelf testjes doen door bijvoorbeeld een nummerplaat ergens te laten voorlezen of plaatjes en afbeeldingen te herkennen.

Wat is het verschil tussen een opticien, optometrist en de oogarts?

Een opticiens kennen we allemaal wel, deze zitten in elk dorp en iedere stad. Je kunt hier altijd naar binnenlopen voor een oogcontrole wanneer je dat wenst. In principe heb je hier geen uitgebreide vooropleiding voor nodig. Dat betekent dus ook dat je soms bij een opticien de verkeerde bril of contactlenzen voorgeschreven kunt krijgen, omdat ze inhoudelijke kennis van het oog missen. Dat neemt niet weg dat ze bij Pearle of Specsavers een prima oordeel kunnen vellen over de ogen van je kind, maar de garantie heb je hier helaas niet.

Optometrist

De Optometrist is een beschermd beroep. Niet iedereen mag zich zomaar een optometrist noemen en het gaat verder dan wat de opticien doet. Een optometrist meet je namelijk niet alleen een bril aan, maar kijkt ook hoe gezond je ogen zijn. Zitten er geen krasjes op het hoornvlies? En heb je een bijzonderheid aan je ogen waardoor je niet iedere soort bril of lenzen kan gebruiken?

kind met hand voor oog

Orthopist

Orthoptist onderzoekt het gezichtsvermogen vanaf 12 jaar. Je gaat hierheen als je last hebt van scheel kijken, een lui oog of dubbel ziet. Ook hiervoor moet je een speciale opleiding volgen; niet iedereen kan zich zomaar orthoptist noemen.

Oogarts

Oogarts heeft tot slot geneeskunde gestudeerd en zich gespecialiseerd. Hij kijkt naar je kind als fysieke afwijkingen aan het oog zijn die niet alleen met een bril of lenzen op te lossen zijn. Denk aan staar of andere akelige aandoeningen die je liever niet bij je kind constateert. De oogarts is in dit rijtje de enige die operaties uitvoert.

Hoe maak ik een afspraak?

De eerste afspraak vindt doorgaans plaats bij de opticien of optometrist. In mijn geval had ik een afspraak gemaakt bij de huisarts welke mij had doorverwezen naar de oogarts. Naar een orthoptist of oogarts ga je na verwijzing door de huisarts of een optometrist. Daarbij geniet de optometrist de voorkeur, omdat je bij een opticien nogal eens een verkeerd advies krijgt. En hoewel het verleidelijk is (want dit is vaak de goedkopere optie), is het aan te raden te investeren in de bril van je kind. Liever in één keer goed dan dat je alsnog naar de optometrist moet.

Wat wordt er precies getest voordat je kind een bril krijgt?

Het is erg belangrijk dat zowel jij als je kind een goede klik voelt met de opticien of optometrist. Je kind krijgt voor het eerst een bril en dat kan best spannend zijn. Dingen waarover je zeker in gesprek zal gaan (met je kind erbij):

 • Wanneer je erachter kwam dat zijn zicht minder goed is
 • Wanneer bepaalde klachten vooral optreden
 • Kijkt je kind veel TV of naar de Ipad of speelt hij/zij juist meer buiten
 • Hoe (on)zeker je kind is tijdens sporten: merk je dat hij het spannend vindt om op hoogte te staan of valt dat wel mee?
 • Heeft je kind een medische geschiedenis
 • Hoe je kind het zelf vindt dat hij een bril krijgt

Als dit is doorgenomen worden de ogen opgemeten met professionele apparatuur. Zo zal je kind plaatjes moeten bekijken of letters moeten opnoemen met glaasjes van wisselende sterkte. En er wordt een automatische opname gedaan om de vermoedelijke sterkte te kunnen bepalen. Let erop dat de optometrist je kind bij elke stap duidelijk vertelt wat er gaat gebeuren en stel al je vragen. Het is belangrijk dat jullie met een goed gevoel de deur weer uitlopen na afloop.

Wij hebben zelf de ogen door een oogarts in het ziekenhuis laten opmeten. In het ziekenhuis hebben ze erg leuke apparatuur beschikbaar die ervoor zorgt dat je kindje (mijn zoontje was op dat moment 3 jaar) erg geïnteresseerd is. Hierdoor hebben we op een gemoedelijke manier alle metingen kunnen verrichten.

bril van kind

Wat is bijziend en wat is verziend?

Als je bijziendheid (of myopie) bent betekent dat dat je juist van dichtbij scherp ziet en ver weg minder. Dit is de meest voorkomende oogafwijking bij kinderen en je krijgt dan een bril met min-glazen. Verziend houdt in dat je alles dat verder weg is scherp ziet. In dit geval heeft je kind een leesbril nodig (met plusglazen).

Welk type bril past bij mijn kind?

Als je op zoek gaat naar een mooie bril/kinderbril dan zijn er een aantal kenmerken waar deze aan moet voldoen:

 • Het juiste formaat bril
 • Krasbestendige glazen van kunststof (voordeel: aanzienlijk minder kans op breuk)
 • UV-bescherming
 • Ontspiegelde glazen
 • De kinderbril moet lekker zitten op het hoofd (een goede optometrist controleert dit uitgebreid)
 • Je kind moet blij zijn met zijn nieuwe bril

Een speciaal model is er niet voor kinderen. Zoals bij volwassenen, geldt ook voor je kind dat bij de een een rond brilletje leuk staat en de ander juist de meer vierkante modellen. Kijk vooral ook naar hoe je zoon of dochter reageert. Uiteindelijk moet hij of zij ermee lopen straks. Enkele tips voor de keuze van de juiste bril:

 • Kijk vanaf een afstandje hoe de bril staat. Zo kan een lichte kleur kinderbril het gezicht van je zoon of dochter onbedoeld flets maken en een te donkere kleur juist hard.
 • Laat je kind eens omhoog en omlaag kijken. Ziet hij het montuur zitten of heeft hij daar geen last van?
 • Als jullie een keus hebben gemaakt, laat de bril dan goed afstellen zodat hij niet van de neus zakt.

Toen wij een bril gingen uitzoeken was mijn zoontje binnen enkele seconden overtuigd welke het moest gaan worden. We hebben daarna nog verschillende andere brillen laten zien maar hij wilde perse die ene bril hebben. Ga daar dan ook mee verder en ga zeker geen andere bril aansmeren, hij moet hem ten slotte zelf met plezier gaan dragen.

Tip: Let ook op tijdens de zomers dat je zorgt voor een goede zonnebril op sterkte!

kind met bril speelt

Hoe voorkom je dat de ogen van je kind verder achteruit gaan?

Het achteruit gaan van je ogen is meestal onoverkomelijk. Het heeft te maken met groei, aanleg en uiteindelijk ook ouderdom of je wel of geen bril nodig hebt. Maar er zijn zeker een aantal dingen die je zelf kunt doen om verslechtering te beperken.

 • Je ogen trainen
 • Opletten dat je kind niet teveel achter een beeldscherm zit
 • Veel buitenspelen is gezond voor je kind, maar zeker ook voor zijn ogen
 • Ontspannen lezen: zodra je je moet inspannen om iets te lezen, kost het meer moeite en is het dus slechter voor je ogen

Kortom, ontspanning van de ogen is belangrijk om goed (of redelijk) te blijven zien. Daarnaast is het handig dat als je kind een bril moet, je ook regelmatig naar de controles gaat. Zo hou je goed in de gaten hoe de zaken ervoor staan en of het zicht niet minder wordt.

Deel deze blog:
Facebook
Twitter
LinkedIn

Inhoudsopgave

BoekenBoeken
Klik Hier
BabyBaby
Klik Hier
Design en lifestyleDesign en lifestyle
Klik Hier
KlussenKlussen
Klik Hier

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

Ook interessant