Mijn peuter wil niet slapen, wat nu?

Het Gezinsleven - Personal Blog

Peuters hebben hun slaap hard nodig om te groeien en zich te ontwikkelen, maar de meeste peuters willen op een gegeven moment gewoon niet slapen. Hoe kan je hier het beste mee om gaan? Het is niet iets om je direct zorgen over te maken, de meeste kinderen maken deze periode mee maar het kan voor jou als ouder wel behoorlijk vermoeiend zijn!

Waarom wil mijn kindje niet slapen?

Peuters hebben vaak diverse redenen om niet te willen gaan slapen ’s avonds. Het kan nog te gezellig zijn, hij wil nog even samen TV kijken of op de Ipad, er zitten monsters in zijn bed of misschien is hij of zij wel bang voor nachtmerries. Veel peuters komen in deze fase terecht maar dit komt vaak vanzelf tot een einde.

Wij zitten zelf momenteel ook in deze fase, onze oudste zoon is in mei 3 jaar geworden. Hij vind het ’s avonds met papa en mama op de bank erg gezellig, als zijn jongste broertje dan net in bed ligt heeft hij natuurlijk alle aandacht en daar geniet hij dan ook zichtbaar van. De verschillende smoesjes als hij naar bed moet gaan dan ook alle kanten op, nog even wat drinken, hij moet nog even op het potje plassen, hij wil nog even Ipad kijken of er zijn monsters in zijn kamer.

Uiteindelijk als we hem dan naar bed brengen gaat hij uiteindelijk meestal toch netjes slapen.

Hoeveel slaap heeft een peuter nou precies nodig?

Het is moeilijk te zeggen hoeveel slaap een peuter nou precies nodig heeft, dit kan namelijk verschillen per kind. Er zijn geen vaste regels voor het aantal uren slaap dat een peuter nodig heeft maar de meeste peuters slapen iedere nacht zo’n 10 tot 12 uur. Veel kindjes van 2 tot en met 3 jaar doen ook overdag nog een klein slaapje van zo’n 1 à 2 uur. Het doen van een middagslaapje heeft natuurlijk ook veel invloed op de avond of je kindje al naar bed wil.

Slaapt mijn kindje genoeg?

Peuters ontwikkelen zich razendsnel en leren de hele dag. Ze zijn druk bezig met het herkennen van woorden en het leren praten, klimmen, de wereld ontdekken, zelf eten en spelen. Dit kost natuurlijk erg veel energie en die kunnen ze enkel halen uit voeding en een goede nachtrust. Je kunt als ouder zijnde zelf wel zien of je kindje wel of niet genoeg slaapt.

Huilt je kindje vaak overdag? Kan hij of zij moeilijk wakker worden in de ochtend en zit hij overdag liever op schoot dan dat hij lekker gaat spelen? Dat kunnen allemaal signalen zijn dat je kindje niet voldoende heeft geslapen.

Het gezinsleven - slaap mijn kind genoeg

Wat kan je doen om je kindje te laten slapen?

Als je peuter niet wil slapen hebben we een aantal tips op een rijtje gezet die je kunt volgen om dit te verhelpen. Zorg er wel voor dat je zeker weet dat er zich geen slaapprobleem of een medisch probleem voordoet. Als dit namelijk het geval is, is er misschien andere hulp nodig.

Zorg voor een vast dagritme

Peuters houden van structuur en regelmaat. Zo weten ze wat ze kunnen verwachten. Sta iedere dag op (ongeveer) dezelfde tijd op, stel een vaste bedtijd in voor je peuter en houd iedere dag ongeveer dezelfde tijden aan voor eten, wassen en aankleden. Dit zorgt voor rust waardoor je peuter ook gemakkelijker naar bed gaat.

Sluit de dag rustig af

Focus je alleen nog maar op rustige activiteiten aan het einde van de dag. Hierdoor wordt je kindje ook stukken rustiger waardoor het ook gemakkelijker gaat slapen. Zorg voor een rustige omgeving en laat hem bij voorkeur niet naar beeldschermen kijken vlak voor bedtijd. De veelgebruikte Ipad kan je dan ook beter vermijden tegen het einde van de dag. Misschien wil je peuter nog even spelen, of kan je hem een boekje voorlezen. Zeg op tijd dat het bijna bedtijd is, zodat je peuter is voorbereid dat hij bijna naar bed moet.

Een prettige slaapomgeving

Zorg ervoor dat de slaapkamer een aangename temperatuur heeft. Het beste is een temperatuur tussen de 16°C en 18°C om in te kunnen slapen. Doe de gordijnen goed dicht en zorg ook voor voldoende verduisterende gordijnen zodat ze niet teveel licht doorlaten. Is het te donker? Laat dan het licht op de gang aan of zet een nachtlampje neer. Een knuffeltje in bed kan een veilig gevoel geven.

Een goed bedritueel

Kinderen vinden het fijn om de dag steeds ongeveer op dezelfde manier af te sluiten. Dat helpt ze om rustig te worden voor de nacht en geeft duidelijkheid. Zorg voor een vaste volgorde, bijvoorbeeld: wassen, potje plassen, pyjama aan, tandenpoetsen en eventueel nog een boekje voorlezen.

Let op dat je het ritueel niet te lang maakt, bij voorkeur maximaal 20 tot 30 minuten en zorg dat je 100% aandacht hebt voor je kindje.

Mogelijk heb je ook interesse in onze andere blog over een verhaaltje voorlezen voor het slapen gaan. Lees deze dan nu!

Deel deze blog:
Facebook
Twitter
LinkedIn

Inhoudsopgave

BoekenBoeken
Klik Hier
BabyBaby
Klik Hier
Design en lifestyleDesign en lifestyle
Klik Hier
KlussenKlussen
Klik Hier

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Ook interessant

Het gezinsleven - ouder en kind - pleegkinderen

Een veilige haven: hoe pleegouders pleegkinderen thuis laten voelen

In de week van de pleegzorg moeten we natuurlijk even stilstaan bij een van de belangrijkste onderwerpen in de pleegzorg. Het creëren van een warme en liefdevolle thuisomgeving voor pleegkinderen. Het is onze overtuiging dat alle kinderen het recht hebben om zich geliefd en geborgen te voelen, en pleegkinderen vormen daarop geen uitzondering. In deze blog bespreken we hoe pleegouders een pleegkind zich zo goed mogelijk thuis kunnen laten voelen.

Lees meer →