Tandenpoetsen van je peuter, met onze 10 tips maak je het leuk!

Het Gezinsleven - Personal Blog

De eerste paar jaar gaat tandenpoetsen niet over rozen. Het is vaak een dagelijkse strijd vol van spetters en gestuntel en af en toe wordt je er moedeloos van. Toch is een gezonde mondhygiëne op jonge leeftijd al heel belangrijk, maar hoe leg ik een peuter van twee uit dat tweemaal per dag de tandenpoetsen echt noodzakelijk is? Dat ik toch ook echt die achterste kies mee wil pakken? Wij delen onze tips om het tandenpoetsen leuker en gemakkelijker te maken! 

Waarom tandenpoetsen?

Het is heel belangrijk om het gebit van je peuter goed te poetsen en te verzorgen. Het is goed als ze er aan gewend raken dat het nu eenmaal een onderdeel is van de dagroutine, wat een stuk soepeler zou verlopen als ze niet tegen zouden stribbelen, maar hoe leg je uit dat het nu eenmaal moet?

Vanaf welke leeftijd moet er gepoetst worden?

Zodra je het eerste tandje ziet, ook al is het nog maar een klein, wit puntje. Het is direct het teken dat je mag gaan poetsen. Juist voor een baby is tandenpoetsen alleen maar heel erg fijn. De wrijving over het pijnlijke tandvlees wat ontstaat door de doorkomende tandjes is heel verlichtend.

Hoevaak tandenpoetsen?

Zodra je de eerste tandjes in beeld komen begin je met één keer per dag tandenpoetsen. De tanden van kleine kinderen van twee jaar oud, moeten net zo vaak gepoetst worden als die van ons. Dit betekent 2x per dag 2 minuten poetsen. Een goed ritme is bijvoorbeeld ’s ochtends na het ontbijt en ’s avonds voor het naar bed gaan. Zorg dat ze hierna niets meer eten en drinken, zodat de zuren in eten niet ’s nachts het glazuur aan kunnen vallen. 

Lees ook: Je kind naar bed brengen een drama? Tijd voor tips en leuke items!

Zelf laten doen

De meeste jongen kinderen willen alles het liefste zelf doen. Dat is ook goed, hierdoor worden de activiteiten leuk en ze moeten het toch leren. Ze poetsen natuurlijk nog niet zo goed als wij, ze missen wel eens wat. Daarom is het belangrijk na te poetsen, ook als je kind elektrisch poetst. Maak op deze manier duidelijk hoe belangrijk de dagelijkse verzorging is en leg uit welke hoekjes en kantjes je extra meeneemt omdat ze deze vergeten zijn. 

Laat kinderen als ze er aan toe zijn ’s ochtends alleen poetsen, maar poets in ieder geval voor het slapen ga na. Vanaf een jaar of 10 kunnen kinderen zelfstandig poetsen, maar blijf controleren of het ook echt gebeurt. 

Wat heb ik nodig om de tanden bij mijn peuter te poetsen?

Een tandenborstel met een kleine, zachte borstelkop. Het tandvlees wordt door alle doorkomende tanden en kiezen gevoelig. Het is belangrijk om zachtjes te doen en een tandenborstel met een kleine kop te gebruiken. Je kunt ook kiezen voor Dental wipes. Deze doekjes schuif je om je wijsvinger waarmee je vervolgens zachtjes over het tandvlees en de eerste tandjes heen kunt gaan.

Er zijn ook vinger tandenborstels, hiermee kun je gemakkelijk alle hoekjes raken en het voelt heel zacht aan. Zo geef je het pijnlijke tandvlees meteen een massage. Als je merkt dat ze er te veel op gaan kauwen kun je overstappen op een kauwbare tandenborstel. Veel kinderen vinden het fijn om hier door de dag heen op te kauwen. Poets wel zelf altijd nog de tanden!

Als kinderen zelf de tandenborstel vast kunnen houden kun je overstappen op elektrisch poetsen. Hiervoor zijn speciale elektrische tandenborstel verkrijgbaar waarbij je wel even goed naar de leeftijdsindicatie moet kijken. De tandenborstel en de opzetstukken groeien namelijk mee met het groter wordende mondje. 

Tandpasta

Het is belangrijk om het gebit van je peuter te poetsen met een tandpasta waar fluoride in zit en die is afgestemd op de leeftijd van je kind. Fluoride zorgt voor de versterking van het tandglazuur. In tandpasta die geschikt is voor peuters zit minder fluoride dan in volwassenen tandpasta. Dit komt omdat het anders kwaad kan als ze het doorslikken. 

Het is dus belangrijk om goed op de tandpasta verpakking te kijken, hierop staat de leeftijd aangegeven. Nog een bijkomend voordeel is dat er vaak een lekker smaakje aan de tandpasta is toegevoegd, dit maakt het tandenpoetsen wat gemakkelijker. Een hoeveelheid ter grootte van een erwt is voldoende. 

Eetmomenten

Tandenpoetsen is belangrijk om je gebit gezond te houden maar het is niet het enige wat je kunt doen. Hoe veel eet- en drink momenten er op een dag zijn speelt ook mee. De tanden zijn bestand tegen 7 eet- en drinkmomenten per dag, het is belangrijk om je aan deze richtlijnen te houden. Hiermee voorkom je gaatjes en andere tand problemen. 

Om dit vol te houden is het slim om te zorgen dat je kind er niet aan wendt om melk of limonade mee naar bed te nemen. De bacteriën krijgen dan de hele nacht de kans om suikers in zuur om te zetten en zo het gebit aan te vallen. Is er een grote zuigbehoefte? Geef ze dan liever een speen mee naar bed.

Hoe poets je de tanden?

Poets via een vaste volgorde, een gemakkelijk geheugensteuntje is poetsen via de 3 B’s:

  • Binnenkant
  • Buitenkant
  • Bovenkant

Hand tandenborstel

Plaats de tandenborstel recht op de tanden en poets zachtjes met korte horizontale bewegingen. Zo poets je het tandplak weg. Door het aanhouden van een vaste volgorde, geef je jouw kindje handvaten zodat er minder kans is dat er plekken overgeslagen worden. 

Elektrische tandenborstel

Het poetsen met elektrische tandenborstel verschilt niet veel, je hoeft nu alleen niet zelf poetsbewegingen te maken. Schuif op een rustig manier de borstelkop over de tanden zodat de tandenborstel de tijd krijgt om tandplak en andere viezigheden te verwijderen. 

Poets tot en met de rand van het tandvlees. Het is belangrijk om een klein beetje over het tandvlees heen te poetsen hiermee voorkom je vervelende tandvlees ontstekingen. Na het poetsen hoeft je peuter niet te spoelen, laat de tandpasta rustig zijn werk doen. 

Poetsschema 

Begin bij de tanden in de onderkaak en start de poetsbeurt bij de kiezen. Als je een rij kiezen gehad hebt, ga je via de tanden door naar de andere kant van de mond en poets je de andere kiezen in de onderkaak. Je maakt drie rondjes door de onderkaak. Eerst poets je de binnenkant van de kiezen en tanden, dan de buitenkant en vervolgens poets je bovenop. Dit zijn de kauwvlakken. 

Daarna ga je naar de bovenkaak en je start weer met een rondje binnenkant poetsen om te vervolgen naar de buitenkant en bovenop te eindigen. 

De tips om tandenpoetsen leuk te maken:

1. Ik wil het zelluf doen! 

Zoals ik hierboven al even beschreef, jong geleerd is oud gedaan, laat ze rustig zelf beginnen. Het kost wat meer tijd en het kan wat frustrerend zijn maar probeer ze te motiveren. Kijk dat doe jij nu eens goed! Heb je die kies daar achter al gehad? Als ze aangeven dat ze er klaar mee zijn dan kun je de tandenborstel over nemen en poets je de tanden en kiezen na. 

2. Speciale tandenborstel

Gebruik een tandenborstel die speciaal is ontwikkeld voor kinderen. Deze hebben zachte haren, het is ook niet nodig om hard te drukken. Kijk maar eens naar een leuke tandenborstels, die maken het tandenpoetsen stukken aantrekkelijker en dat helpt natuurlijk mee. Kijk eens naar de leuke Frozen 2 Elektrische tandenborstel of een stoere Cars tandenborstel.

3. Een app

Er zijn verschillende apps te downloaden die aangeven hoe lang er gepoetst moet worden. Zo is er bijvoorbeeld de Nederlandse app Tandenland. Je kind gaat in deze app samen met de dansende Tandenpoes tandenpoetsen, terwijl de poetstimer 2 minuten aftelt. Bij de elektrische tandenborstel van Oral-B komt de Disney Magic Timer app. Hier poets je schuim weg om vervolgens een verrassing te krijgen als je het goed hebt gedaan, dit werkt bij ons thuis erg goed. 

4. Tandenpoetsen met een liedje

Natuurlijk kun je het tandenpoetsen leuker maken door een liedje te zingen, je mag natuurlijk zelf zingen maar er zijn online ook veel vrolijke poetsliedjes te vinden die precies 2 minuten duren.

Is jouw kind bijvoorbeeld fan van de Efteling? Dan is dit poetsliedje met Jokie vast een succes. Een poetslied met veel goede uitleg is gemaakt door Prodent zie je hieronder.

5. Verhaaltje

Wordt je kind door een liedje erg onrustig net voor het slapen gaan? Dan kun je tijdens het poetsen ook een verhaaltje vertellen of benoemen wat je allemaal wegpoetst, kijk daar ging een stukje broccoli en daar zat nog wat appel verstopt. Zo leidt je jouw peuter af van het feit dat je aan het poetsen bent en zal het gemakkelijker gaan. 

6. Poets tegelijk

Het liefst doen jonge kinderen wat jij doet. Dit kan gaan om stofzuigen en koken maar bij tandenpoetsen werkt deze tactiek ook. Poets eens tegelijk, zo kun je jouw kindje laten zien hoe jij het doet en hoe het er bij jou uitziet. Laat ze ook eens jouw tandenpoetsen, zo merken ze dat het niet zo vervelend hoeft te zijn en leren ze meteen hoe het moet. 

7. Maar twee minuten is zo lang!

Voor je peuter kunnen twee minuten ondraaglijk lang voelen. Zorg dat er een timer in beeld is die aftelt. Zo weet jij zeker dat je lang genoeg hebt gepoetst en is het voor jouw kind gemakkelijk vol te houden. Houd ook elke dag dezelfde volgorde aan bij het poetsen. Zo leert je peuter waar het aan toe is en wordt het vanzelf routine.

8. Wat gebeurt er allemaal?

Geef ze tijdens het poetsen een spiegeltje in de hand. Zo kan jouw peuter meekijken en begrijpen wat er allemaal in hun mond gebeurd. Het is best leuk om al het schuim te kunnen zien!

9. Tandarts

Neem je peuter mee naar de tandarts of de mondhygieniste. Door ze mee te nemen naar deze afspraken leren ze dat ze niet bang hoeven te zijn en een buitenstaander die aangeeft hoe belangrijk het is om je tanden te poetsen werkt vaak toch beter dan wanneer mama het zegt!

10. Belonen

Hebben ze goed hun best gedaan tijdens het tandenpoetsen? Dan hebben ze een mooie sticker verdient. Laat ze er zelf eentje uitkiezen en op een belonginskaart plakken. Is de kaart vol, dan hebben ze hun poetsdiploma verdient! Of een andere kleine beloning? 

Hou vol!

Ik snap dat deze tips leuk klinken maar er zijn nu eenmaal dagen dat niets lijkt te werken en het tandenpoetsen eindigt in een strijd. Probeer consequent te blijven, als je eenmalig toegeeft en het overslaat wordt het de volgende keer alleen maar moeilijker. Er komt een dag, dan is je kindje er aan gewend en kun jij opgelucht ademhalen.

Deel deze blog:
Facebook
Twitter
LinkedIn

Inhoudsopgave

BoekenBoeken
Klik Hier
BabyBaby
Klik Hier
Design en lifestyleDesign en lifestyle
Klik Hier
KlussenKlussen
Klik Hier

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Ook interessant