Wist je dat ongeveer 15% van de kinderen tussen d 6 en 18 jaar last heeft van bedplassen? Bedplassen is een erg vervelend en groot probleem wat veel vaker voorkomt dan je denkt. Vaak lopen kinderen lang rond met dit probleem zonder dat het adequaat wordt aangepakt en opgelost.

Veel ouders denken dat bedplassen een psychologische oorzaak heeft. Natuurlijk kan het zijn dat in stressvolle periodes jouw kind sneller in bed plast, maar we hebben het over bedplassen als een kind meerdere keren per maand in bed plast. Bedplassen doen kinderen natuurlijk niet express, dit is een erg vervelend probleem wat ook veel impact kan hebben op het zelfvertrouwen van je kindje. In dit artikel gaan we je meer vertellen over zindelijkheid.

Oorzaken van bedplassen

Om te werken aan een oplossing tegen bedplassen is het belangrijk om te weten wat de oorzaak is van bedplassen. Bedplassen is een medisch probleem die ernstige gevolgen kan hebben. Zo hebben kinderen die last hebben van bedplassen een lager gevoel van eigenwaarde, een lager gevoel van emotioneel welzijn en problemen met het dagelijks functioneren. Ook schoolprestaties en sociale interacties kunnen er onder leiden.

Er zijn verschillende oorzaken die bedplassen kunnen veroorzaken:

  1. Te hoge urineproductie s ‘nachts. Het lichaam heeft s ’nachts normaliter een verminderde urineproductie. Bij sommige kinderen wordt er te weinig () aangemaakt en gaat de urineproductie onverminderd door
  2. Verminderde blaascapaciteit. Het kan zijn dat de blaas van je kind nog onvoldoende groot is om de hele rit van s ’nachts vol te houden om de plas op te houden.
  3. Onvoldoende rijping van de hersenen.

Er kunnen meerdere oorzaken zijn op hetzelfde moment. Met behulp van een berekening is het mogelijk om vast te stellen wat er precies aan de hand is.

Het gezinsleven - Oorzaken bedplassen

Wat te doen tegen bedplassen?

Er zijn meerdere verschillende behandelingen / trainingen die je kunt inzetten tegen bedplassen. Het is wel belangrijk dat zowel jij als ouder als je kindje gemotiveerd zijn om samen aan een oplossing te werken. Als je kind tijdens de training toch nog regelmatig in bed plast is het vooral belangrijk om niet boos te worden! Ruim gezamenlijk op, verschoon het bed etc en ga erna rustig verder slapen. Als je boos of geïrriteerd reageert kan dit stress veroorzaken bij je kindje waardoor het probleem zich sneller zal herhalen.

Enkele tips die je kunt gebruiken tegen bedplassen:

1. Ga voor het slapen gaan nog even naar het toilet; lees dan minimaal 20 minuten of neem 20 minuten rust om de blaas te ontspannen. Ga na 20 minuten weer naar de WC. Zo plast je kind ook goed uit voor het slapen gaan

2. Laat je kind nog even plassen voordat je zelf gaat slapen. Het is belangrijk dat kinderen dan echt wakker worden. Vanaf 8 jaar leren kinderen om zelf s’nachts wakker te worden. Dat heeft te maken met de rijping van de hersenen. Door dit proces dagelijks te herhalen, zal je kind sneller leren wakker te worden.

3.  Wanneer een kind graag zelf droog wilt worden of ouder is dan 6 jaar kun je beginnen met het niet meer aantrekken van luiers. Het is een stap die in eerste instantie heel erg eng lijkt, maar het is wel goed om te doen. Deze tip is misschien wel de lastigste om in de praktijk uit te voeren. Je stopt dan met de luiers en zo gaat je kind  kind merkt de consequentie van het bedplassen; namelijk dat het bed nat is.

4. Een belangrijke tip tegen het bedplassen is om overdag goed te drinken. Door overdag genoeg te drinken rekt de blaas op en train je het signaal van een volle blaas.

5. Oefen met de plas ophouden. Speel spelletjes met je kind om te kijken wie het langst z’n plas kan ophouden.

Motivatie van ouder en kind is erg belangrijk!

Naast de tips is het belangrijkste de motivatie van kind en ouder. Dat is cruciaal bij het oplossen van bedplassen. Als de plaswekker niet binnen 8 weken een verbetering oplevert is het raadzaam om langs een arts te gaan. Want bedplassen kan ook een medische oorzaak hebben.

Gebruik een matrasbeschermer

Als je kind ’s nachts in bed plast is dit natuurlijk altijd vervelend. Je wordt midden in je nachtrust gestoord en je kan kindje wassen en omkleden maar ook het bedje verschonen. Een matrasbeschermer kan je veel werk besparen omdat deze het matras beschermd en voorkomt dat deze ook helemaal nat wordt.

Deel deze blog:
Facebook
Twitter
LinkedIn

Inhoudsopgave

BoekenBoeken
Klik Hier
BabyBaby
Klik Hier
Design en lifestyleDesign en lifestyle
Klik Hier
KlussenKlussen
Klik Hier

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

Ook interessant