Zwangerschap na je 35ste; wanneer ben je te oud om nog aan kinderen te beginnen?

Het Gezinsleven - Personal Blog

Vroeger was het vrij normaal om jong moeder te worden. Tegenwoordig zijn er veel vrouwen die eerst carrière willen maken en daarna pas aan kinderen willen beginnen. Een zwangerschap na je 35ste komt dan ook steeds vaker voor en daar is ook helemaal niks mis mee.

We weten allemaal dat het lichamelijk gezien beter is om vroeger kinderen te krijgen. De kans op een zwangerschap is immers groter als je 25 bent, dan wanneer je 35 bent. Maar ben je er op je 25e wel klaar voor? Ben je stabiel wat betreft je financiën? Kun je het geestelijk allemaal wel aan? Allemaal zaken die ook belangrijk zijn om naar te kijken voordat je aan kinderen begint.

zwanger na je 35ste foto

Mijn eigen gedachten over een zwangerschap na je 35ste

Zelf ben ik net 34, single en heb al heel lang een grote kinderwens, het is er helaas alleen nog nooit van gekomen. De laatste paar maanden ben ik steeds meer gaan nadenken of ik er nog wel aan moet beginnen. Niet dat ik me nu zo oud voel, maar als ik verder vooruit ga denken naar wanneer mijn kindje mijn leeftijd heeft, ben ik al 70. De kans is groot dat mijn kindje al vrij vroeg zonder moeder komt te zitten en dat wil ik hem of haar ook niet aandoen. Ben ik dan niet egoïstisch?

Ook is de kans op een zwangerschap na je 35ste aanzienlijk kleiner dan wanneer je jonger was geweest. Daar komt ook nog bij kijken dat ik al ruim 20 jaar aan de pil ben, iets wat ook mee kan spelen. Doordat ik de pil al zo lang slik kan het een behoorlijke tijd duren voordat mijn normale menstruatiecyclus weer op gang komt, omdat mijn lichaam hard moet werken om de hormoonproductie weer op te voeren.

Ook denk ik vaak na over of ik het wel allemaal kan. Als ik moeder wordt, zal ik dit namelijk bewust alleen gaan doen. (Dat is weer een heel ander verhaal) Trek ik al die gebroken nachten wel? Kan ik het regelen met werk? Wordt het me niet snel te veel? Heb ik wel genoeg energie om mijn kindje op te voeden, hij of zij heeft veel aandacht nodig en als ze wat groter zijn willen ze lekker met mama spelen. Daarnaast komen er kosten aan zoals luiers, kleding, voeding die we ook niet mogen vergeten.

Het gezinsleven - zwanger na je 35ste 3

Je kunt niet zeggen, nu even niet, want mama is moe.

Als moeder sta je 24/7 aan. Er zitten natuurlijk ook voordelen aan wat ouder moeder worden. Je maakt de keuze vaak veel bewuster, je bent er echt klaar voor. Je hoeft vaak geen andere idealen meer te verwezenlijken, je kindje is je ideaal. Financieel ben je waarschijnlijk een stuk stabieler dan toen je 25 was. Dit laatste is voor mij in ieder geval 100% waar.

Als ik dan naar mijn vriendinnen kijk, ze hebben allemaal kinderen, lijkt het allemaal heel makkelijk. Al moet ik me wel realiseren dat zij partners hebben die hen helpen, twee inkomens hebben en veel opa’s en oma’s die kunnen helpen. Wanneer ik die kleintjes allemaal bij elkaar rond zie rennen en spelen en ze Tante Kell hoor roepen dan maakt mijn hart een sprongetje en weet ik het zeker, ik wil zo graag mama worden.

Kortom, ben ik te oud om mama te worden? Natuurlijk niet, 34 is een supermooie leeftijd om aan kinderen te beginnen. Een zwangerschap na je 35ste is misschien niet altijd ideaal maar ik weet dat ik heel sterk in mijn schoenen sta en voor mijn gevoel voel ik me beter dan ooit en kan ik de hele wereld aan. Dat de kans om direct zwanger te worden kleiner is en ik waarschijnlijk echt wel een paar keer teleurgesteld zal worden, neem ik voor lief. Ook denk ik dat je als (nieuwe) moeder altijd twijfels zult houden of je het allemaal wel goed doet. Maar uiteindelijk krijg je er zoveel moois voor terug.

Deel deze blog:
Facebook
Twitter
LinkedIn

Inhoudsopgave

BoekenBoeken
Klik Hier
BabyBaby
Klik Hier
Design en lifestyleDesign en lifestyle
Klik Hier
KlussenKlussen
Klik Hier

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Ook interessant