Media en Techniek

In ons digitale tijdperk zijn media en technologie niet meer weg te denken. Onze kinderen worden tegenwoordig continu bloot gesteld aan (social) media en de nieuwste technische gadgets; de nieuwste smartphones en de slimste spelcomputers. En natuurlijk van facebook tot TikTok, je kunt het niet meer wegdenken. Maar.. Hoe ga je hier mee om? Aan de ene kant zijn er heel veel zorgen over schermtijd, online veiligheid en de invloed van social media op je kind. Aan de andere kant biedt de nieuwste technologie ook veel mogelijkheden voor leren en verbinding. Denk aan educatieve apps en online platformen, maar ook videobellen met familieleden over de hele wereld die dan toch een beetje dichtbij zijn.

Ook kan de nieuwe technologie de gezinsactiviteiten verbeteren, denk aan samen een film kijken, een game spelen of nieuwe recepten uitproberen door filmpjes op youtube én natuurlijk het online lezen van hetgezinsleven.nl;)

 

Kies je onderwerp:

New Super Mario Bros. U Deluxe

Lees meer

Zo helpt de smartphone jou in het gezinsleven!

Lees meer

Zo upgrade je jouw auto met stijlvolle autoaccessoires en gadgets

Lees meer

Op wintersport met de gps horloge van One2track

Lees meer

Fan van urenlang bingen? Dit zijn de parels van 2023

Lees meer

Tips om leuke foto’s van je kinderen te maken met je mobiel

Lees meer

Slaaptekort door schermen? Ontdek hoe een digitale detox je terug naar dromenland brengt!

Lees meer

De magie van een bioscoopervaring met je kind

Lees meer

Begeleiden van kinderen bij veilig internetgebruik: Samen op avontuur in de digitale wereld

Lees meer

Sim Only: De Slimme Keuze voor Mobiele Vrijheid

Lees meer

Gezinsvriendelijke films en televisieprogramma’s om samen te bekijken

Lees meer

Welke draadloze koptelefoon voor tv past het beste bij jou?

Lees meer

Waarom een tv vergelijken een goed idee is

Lees meer

Zou je refurbished laptops kopen?

Lees meer

Media en techniek op Het Gezinsleven 

Wij gaan je helpen in de omgang met de online media. Daarnaast is media en techniek natuurlijk ook gewoon heel leuk. We gaan het onder meer hebben over:

Online & apps

Er zijn ontelbaar veel sites en apps die jou kunnen helpen met het behouden van het ouderlijk toezicht. Wat doet jouw kind online? Er zijn ook apps met educatieve doeleinden, zo kun je gemakkelijk online de tafeltjes leren of spelling oefenen. Wij laten je zien welke apps de moeite waard zijn en waar ze echt iets van kunnen leren. Want kinderen zijn nu eenmaal gek op media en techniek dus delen we graag onze favorieten. 

Spelcomputers, (kinder)tablets en games

Al deze soorten techniek zijn niet meer weg te denken. Het leuke aan een spelcomputer en games is dat deze vorm van techniek niet alleen plezier geeft voor de kinderen maar ook gezellig kan zijn voor het hele gezin. De drie bekende spelcomputers zijn PlayStation, Nintendo en Xbox, allemaal met een eigen productlijn en een aanbod wat varieert van goedkoop en eenvoudig tot duurder en geavanceerd.

Naast alle soorten spelcomputers en bijbehorende games waar we je doorheen gaan praten zijn er ook verschillende kindertablets. Vooral voor de jongere kinderen is een kindertablet een ideaal stukje techniek, het is namelijk een stuk veiliger. Ze kunnen niet zomaar naar je privézaken, dus je peuter kan niet zomaar bellen met je baas en je kunt gemakkelijk een tijdslimiet instellen. Op deze tablets vind je leuke en leerzame spelletjes die geschikt zijn voor kinderen, zo maken ze op een speelse manier kennis met de techniek van de digitale wereld. 

Dan komt op een gegeven moment de overstap naar de ‘normale’ tablet. Er zijn talloze leuke spelletjes te downloaden, hiermee kun je jouw kind helpen met rekenen, ze kunnen er op puzzelen en leren beter analyseren, maar het blijft altijd opletten dat ze genoeg blijven bewegen en van het ‘echte’ leven meekrijgen. Zo’n tablet is verslavend en je wilt problemen als bijziendheid voorkomen. Hoe voorkom je dat dit onweerstaanbare apparaat de hoofdrol in huis krijgt? Hoe leidt je het tabletgebruik in goede banen? Zijn vragen die voorbij komen.

Tv, films en streamingsdiensten

De techniek staat voor niets zei mijn moeder altijd. Dit betekent: het laat zich inzetten voor elk doel, laat zich kopen door iedereen en laat zich kopiëren naar beleven. Techniek is moreel neutraal. Techniek heeft de grond waarop we leefden in vruchtbare akkers veranderd, techniek heeft ons een dak boven ons hoofd gegeven en kennis verspreid. Maar het verandert ons ook af en toe in hersenloze wezentjes die met open mond naar een scherm turen. Dat is dan weer wat minder…

Vragen die aan bod komen zijn, hoe ga je om met de kijkwijzer? Wat is het verschil tussen de verschillende streamingsdiensten, welke heeft het beste aanbod voor kinderen? Van de leukste films om samen te kijken tijdens de kerstvakantie tot aan tv programma’s waar kinderen echt iets van leren! Wij gaan voor je opzoek en delen onze kennis en ervaringen. 

YouTube

Hoe zorg je dat jouw kind veilig gebruik kan maken van YouTube? YouTube is enorm groot onder de media, het is het grootste videoplatform en het heeft dagelijks miljoenen gebruikers. Het staat vol met de leukste, grappigste en nuttige filmpjes maar helaas zijn er ook genoeg schadelijk filmpjes op te vinden. Hoe voorkom je dat jouw kind dit soort beelden te zien krijgt? Hoe ga je om met het feit dat veel dingen online ‘nep’ zijn, ze zijn gecreëerd met effecten. Hoe ga je om met volgers die bakken met geld verdienen door het aanprijzen van producten? Hoe vindt je nu die leuke en informatieve YouTube kanalen om te volgen? 

Muziek 

De meeste kinderen vinden samen muziek maken en er naar luisteren geweldig. Pak een pollepel en een pan, zet kinderen voor kinderen op en ze hebben de grootste lol. Het is daarnaast ook nog eens goed voor hun ontwikkeling! Dus, hoe organiseer je de perfecte kinderdisco? Welke liedjes zetent jouw kind aan tot eten en waarop kunnen jullie samen lekker dansen en zingen? Wat is het perfecte karaoke speelgoed en is een spel als just dance echt een aanrader? We gaan je van alles vertellen over kinderen en hoe je meer muziek in hun leven brengt. 

Ik hoop dat jullie uit onze artikelen inspiratie en handvatten halen om media en techniek een goede plek in het leven van jouw kind(eren) te geven. Heb je vragen of onderwerpen waar je benieuwd naar bent? We horen het graag! Stuur even een berichtje via de contactpagina en dan hoor je van ons.