Media en Techniek

Kinderen worden tegenwoordig continu bloot gesteld aan media en techniek, het is overal om ons heen. Een smartphone of (spel)computer zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks bestaan. Hoe ga je hier mee om?  Hoe bescherm je jouw kind tegen de gevaren die online op de loer liggen en wat is mediaopvoeding? Lees snel verder voor de antwoorden!

Kies je onderwerp:

Fan van urenlang bingen? Dit zijn de parels van 2023

Lees meer

Slimme technologieën voor een milieuvriendelijk kantoor

Lees meer

Zelf je playStation repareren: hier moet je rekening mee houden

Lees meer

Slaaptekort Door Schermen? Ontdek Hoe een Digitale Detox je Terug naar Dromenland Brengt!

Lees meer

De magie van een bioscoopervaring met je kind

Lees meer

Begeleiden van Kinderen bij Veilig Internetgebruik: Samen op Avontuur in de Digitale Wereld

Lees meer

Sim Only: De Slimme Keuze voor Mobiele Vrijheid

Lees meer

Invloed van muziek op productiviteit: hoe muziek je prestaties kan versterken

Lees meer

Ontdek interessante podcasts tijdens je Thuisvakantie

Lees meer

De voordelen van screenprotectors voor kleine kinderen

Lees meer

Gezinsvriendelijke films en televisieprogramma’s om samen te bekijken

Lees meer

New Super Mario Bros. U Deluxe

Lees meer

5 tips: De beeldschermtijd van kinderen verminderen

Lees meer

Schermtijd voor kinderen, hoe ga je er het beste mee om?

Lees meer

Media en Techniek 

Kinderen worden tegenwoordig continu bloot gesteld aan media en techniek, het is overal om ons heen. Een smartphone of (spel)computer zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks bestaan. Hoe ga je hier mee om? Wat is mediaopvoeding? Hoe bescherm je jouw kind tegen de gevaren die online op de loer liggen en wat zijn veilige gadgets voor onze kinderen?

Media

Media kent 3 verschillende types.

1. Print

Drukwerk is alle informatie die verspreid wordt op papier. Voor kinderen zijn dit onder andere tijdschriften en doeboeken. Zo kunnen kinderen van 3 tot 6 jaar al aan de slag met Bobo en samen teken- en knutselopdrachten uitvoeren. Het leuke aan deze vorm van media is dat ze spelenderwijs van alles leren over cijfers, letters, woorden, vormen en kleuren. Zit jouw kind in groep 3 en 4, dan is er natuurlijk de Donald Duck Junior, deze teksten zijn kort maar perfect om op een leuke manier te leren lezen. 

Zelf ben ik vooral gek op vakantie doeboeken. Heel leuk al die weken zomervakantie maar iedere dag weer iets nieuws verzinnen is nog niet zo gemakkelijk. Dit type media staat vol met puzzels, spelletjes, kleurplaten en knutselopdrachten. Die je uit kunt voeren als je op reis gaat maar ook gewoon thuis zorgen voor veel vermaak!

2. Broadcast

Broadcast is radio en televisie, de techniek die alles via kabels of door de lucht bij ons binnen brengt. Er zijn een groot aantal programma’s die speciaal voor kinderen worden gemaakt. Zo zijn er programma’s voor iedere leeftijdscategorie, het is erg belangrijk om er op te letten of een programma wel geschikt is voor de leeftijd van jouw kind. Zo zijn er programma’s die gemaakt worden voor baby’s en peuters, dit type media bevat minder prikkels. Hierdoor kunnen ze alles goed verwerken. 

We moeten voorzichtig zijn met dit type media. Het is niet goed voor de ontwikkeling van kinderen als ze dagelijks uren aan de buis gekluisterd zijn. Het kan hun schoolprestaties en latere gezondheid negatief beïnvloeden. Vaak draagt veel tv kijken ook bij aan overgewicht en een ongezonde leefstijl. Wij gaan je tips geven over de leukste radio en tv programma’s maar je ook uitleggen hoe je het beste om kunt gaan met schermtijd bij jouw kinderen en hoe je de schermtijd kunt verminderen mocht dat nodig zijn. 

Radio is misschien geen media waar je direct aan denkt voor je kinderen. Toch kan het heel fijn zijn om samen naar de radio te luisteren. Het is namelijk goed voor de spraak- en taalontwikkeling. Zelfs baby’s leren woorden al herkennen en krijgen gevoel voor het ritme van een taal als ze regelmatig naar de radio luisteren. Daarnaast is het ook een van de weinig media die de sfeer in huis positief beïnvloed. Natuurlijk is het gemakkelijk als de kinderen voor de tv zitten, maar echt gezellig wordt het er niet van. Er wordt vaak nog maar weinig gezegd, terwijl je door samen naar de radio te luisteren nog steeds met elkaar kunt kletsen, zingen en dansen. Zet het eens op als je samen aan het opruimen bent en geniet gezellig van de muziek die je hoort. Op deze manier verbetert media de sociale vaardigheden. 

3. Online

Dan hebben we als laatste nog de online media en techniek, alle websites, email’s en andere communicatievormen vallen hieronder. Dit is het media waar we massaal het meeste gebruik van maken, maar waar ook het meeste gevaar in schuilt. Het is aan jou als ouder om je kind media wijsheid bij te brengen, maar vaak brengt deze opdracht veel opvoedkundige vragen met zich mee. Je wilt je kind goed begeleiden maar weet niet altijd hoe. Het is belangrijk dat online media leuk en plezierig is, maar het belangrijkst is natuurlijk de veiligheid. Hoe help je jouw kind gezonde mediagewoontes te ontwikkelen? Hoe beslis je als ouder wat je wel en niet over je kind deelt? Hoe houd je als ouder online een oogje in het zijl? Er zijn verschillende manieren om toezicht te houden op het media gebruik van je kinderen, maar welke werken goed en gemakkelijk? Hoe voorkom je dat kinderen ongeschikte beelden zien? 

Media en techniek op Het Gezinsleven 

Wij gaan je helpen in de omgang met deze 3 type media. Daarnaast is media en techniek natuurlijk ook gewoon heel leuk. We gaan het onder meer hebben over:

Online & apps

Er zijn ontelbaar veel sites en apps die jou kunnen helpen met het behouden van het ouderlijk toezicht. Wat doet jouw kind online? Er zijn ook apps met educatieve doeleinden, zo kun je gemakkelijk online de tafeltjes leren of spelling oefenen. Wij laten je zien welke apps de moeite waard zijn en waar ze echt iets van kunnen leren. Want kinderen zijn nu eenmaal gek op media en techniek dus delen we graag onze favorieten. 

Spelcomputers, (kinder)tablets en games

Al deze soorten techniek zijn niet meer weg te denken. Het leuke aan een spelcomputer en games is dat deze vorm van techniek niet alleen plezier geeft voor de kinderen maar ook gezellig kan zijn voor het hele gezin. De drie bekende spelcomputers zijn PlayStation, Nintendo en Xbox, allemaal met een eigen productlijn en een aanbod wat varieert van goedkoop en eenvoudig tot duurder en geavanceerd.

Naast alle soorten spelcomputers en bijbehorende games waar we je doorheen gaan praten zijn er ook verschillende kindertablets. Vooral voor de jongere kinderen is een kindertablet een ideaal stukje techniek, het is namelijk een stuk veiliger. Ze kunnen niet zomaar naar je privézaken, dus je peuter kan niet zomaar bellen met je baas en je kunt gemakkelijk een tijdslimiet instellen. Op deze tablets vind je leuke en leerzame spelletjes die geschikt zijn voor kinderen, zo maken ze op een speelse manier kennis met de techniek van de digitale wereld. 

Dan komt op een gegeven moment de overstap naar de ‘normale’ tablet. Er zijn talloze leuke spelletjes te downloaden, hiermee kun je jouw kind helpen met rekenen, ze kunnen er op puzzelen en leren beter analyseren, maar het blijft altijd opletten dat ze genoeg blijven bewegen en van het ‘echte’ leven meekrijgen. Zo’n tablet is verslavend en je wilt problemen als bijziendheid voorkomen. Hoe voorkom je dat dit onweerstaanbare apparaat de hoofdrol in huis krijgt? Hoe leidt je het tabletgebruik in goede banen? Zijn vragen die voorbij komen.

Tv, films en streamingsdiensten

De techniek staat voor niets zei mijn moeder altijd. Dit betekent: het laat zich inzetten voor elk doel, laat zich kopen door iedereen en laat zich kopiëren naar beleven. Techniek is moreel neutraal. Techniek heeft de grond waarop we leefden in vruchtbare akkers veranderd, techniek heeft ons een dak boven ons hoofd gegeven en kennis verspreid. Maar het verandert ons ook af en toe in hersenloze wezentjes die met open mond naar een scherm turen. Dat is dan weer wat minder…

Vragen die aan bod komen zijn, hoe ga je om met de kijkwijzer? Wat is het verschil tussen de verschillende streamingsdiensten, welke heeft het beste aanbod voor kinderen? Van de leukste films om samen te kijken tijdens de kerstvakantie tot aan tv programma’s waar kinderen echt iets van leren! Wij gaan voor je opzoek en delen onze kennis en ervaringen. 

YouTube

Hoe zorg je dat jouw kind veilig gebruik kan maken van YouTube? YouTube is enorm groot onder de media, het is het grootste videoplatform en het heeft dagelijks miljoenen gebruikers. Het staat vol met de leukste, grappigste en nuttige filmpjes maar helaas zijn er ook genoeg schadelijk filmpjes op te vinden. Hoe voorkom je dat jouw kind dit soort beelden te zien krijgt? Hoe ga je om met het feit dat veel dingen online ‘nep’ zijn, ze zijn gecreëerd met effecten. Hoe ga je om met volgers die bakken met geld verdienen door het aanprijzen van producten? Hoe vindt je nu die leuke en informatieve YouTube kanalen om te volgen? 

Muziek 

De meeste kinderen vinden samen muziek maken en er naar luisteren geweldig. Pak een pollepel en een pan, zet kinderen voor kinderen op en ze hebben de grootste lol. Het is daarnaast ook nog eens goed voor hun ontwikkeling! Dus, hoe organiseer je de perfecte kinderdisco? Welke liedjes zetent jouw kind aan tot eten en waarop kunnen jullie samen lekker dansen en zingen? Wat is het perfecte karaoke speelgoed en is een spel als just dance echt een aanrader? We gaan je van alles vertellen over kinderen en hoe je meer muziek in hun leven brengt. 

Ik hoop dat jullie uit onze artikelen inspiratie en handvatten halen om media en techniek een goede plek in het leven van jouw kind(eren) te geven. Heb je vragen of onderwerpen waar je benieuwd naar bent? We horen het graag! Stuur even een berichtje via de contactpagina en dan hoor je van ons.