Ontspanning

Ontsnap even aan de dagelijkse routine en probeer eens echt te ontspannen en te genieten. Ontspanning is belangrijk, juist om je doelen te behalen. Het zorgt namelijk voor stressvermindering, lichamelijke herstel, mentale rust, je emotionele welzijn en wat denk je van je slaapkwaliteit? Ontdek de beste technieken voor stressvermindering, tips voor zelfzorg en inspirerende ideeën voor ontspannende activiteiten! Of je nu een moment voor jezelf wilt creëren, ontspanning zoekt, of manieren wilt vinden om je geest en lichaam te kalmeren, hier vind je alles wat je nodig hebt om weer in balans te komen en volledig te ontspannen.

Kies je onderwerp:

Verhoog nu je productiviteit met de Loopband van Dreaver!

Lees meer

Tips om te leren golfen: swing je weg naar plezier!

Lees meer

De voordelen van zelfverdedigingssporten: meer dan alleen Fysieke Kracht

Lees meer

Doe iets aan je slaapritme voor je gezondheid!

Lees meer

Slaapcomfort verbeteren? Ontdek de invloed van ventilatie en airconditioning

Lees meer

Slaaptekort door schermen? Ontdek hoe een digitale detox je terug naar dromenland brengt!

Lees meer

Optimaal presteren met de juiste sportvoeding: Voor, tijdens en na het sporten

Lees meer

Invloed van muziek op productiviteit: hoe muziek je prestaties kan versterken

Lees meer

Tijdens de vakantie je telefoon laten liggen

Lees meer

Kitesurfen, de snelst groeiende watersport in Nederland

Lees meer

Een slaapmasker van Sleepiezz

Lees meer

Golf benodigdheden

Lees meer

Beginnen met Golf

Lees meer

Waarom yoga effectief werkt tegen stress

Lees meer

Sporten

We helpen je graag fitter te worden en lekkerder in je vel te zitten. Of je nu fanatiek met sporten bezig bent of van plan bent te beginnen. Met deze blogs hopen we je extra te motiveren om je doel te behalen.

Met sporten en bewegen kun je de kwaliteit van je leven verbeteren! Mensen die meer bewegen zijn lichamelijk en mentaal fitter, zo hebben zij bijvoorbeeld minder kans op depressie, hart- en vaatziekten, diabetes en bepaalde soorten kanker.

Ongezonde leefstijl

Tegenwoordig maken we het onszelf soms wat te gemakkelijk, een ongezonde lifestyle is er in geslopen. We hebben bijna allemaal een auto voor de deur staan die we pakken om de boodschappen te doen, de kinderen naar school te brengen, vervolgens brengen we ze met de auto naar zwemles of een andere sportclub waarna we ’s avonds, als we al sporten, met de auto naar de sportclub of school rijden, maar de meeste van ons ploffen rustig op de bank met hun favoriete tv programma of serie.

Om goed eten te koken is vaak geen tijd, hierdoor vallen we vaak terug op pakjes, zakjes en kant-en-klaar maaltijden. Het leven van alle dag is al druk genoeg. Daarnaast houden we ook van gezelligheid! Wat chips en zoetigheid maakt zo’n avondje bankhangen een stuk aangenamer. 

Het moderne leven is van alle gemakken voorzien, maar ons menselijk lichaam profiteert niet van deze inactieve levensstijl. Het aantal mensen met overgewicht, diabetes en andere lichamelijke aandoeningen die voortvloeien uit deze ongezonde levensstijl stijgt maar door. De oplossing is simpel: meer bewegen!

Sporten

Een beter gezondheid krijgen en behouden doe je door regelmatig te bewegen. Hoe vaker, hoe langer en hoe hoger de intensiteit, hoe meer je lichaam er van profiteert. Lekker in de natuur of toch naar de sportschool zodat het excuus van ‘het regent’ niet telt? Zelfstandig thuis aan de slag of toch liever tijdens een groepsles zodat je een stok achter de deur hebt? Wie weet kunnen deze voordelen jou overhalen: 

Voordelen van sporten

Sporten heeft verschillende fysieke en mentale voordelen. Tijd dus om je spieren te gaan ontwikkelen en een conditie op te bouwen.

Sporten zorgt voor sterke botten! Je botdichtheid neemt na je dertigste af, om je botten sterk te houden moet je blijven sporten en ze belasten met gewicht. 

Een betere conditie en uithoudingsvermogen, geen gepuf meer als je een paar trappen op moet!

Meer energie, dat kunnen we in het drukke leven van vandaag te dag allemaal wel gebruiken toch?

Je verbetert je lichaamshouding. Ons dagelijks leven, onze gewoontes, spier disbalans, te zwakke spieren en hoe we onszelf voelen beïnvloeden allemaal onze lichaamshouding. Een rechtopstaande houding vereist spierspanning. Rugspieren, buikspieren en bilspieren behoren tot de groep die de neiging heeft om te verzwakken, tijd dus om deze spiergroepen wat extra aandacht te geven tijdens het sporten.

Een gezonder gewicht! Nee, je valt door sporten niet per definitie af. Wat je wel doet is je vetmassa om zetten in spiermassa en dat noemen we een gezond gewicht. Natuurlijk kan sporten ook helpen om af te vallen maar dit hoeft niet.

Meer spierkracht! Door sporten ga je er echt niet meteen uit zien als een body builder, vrouwen kunnen prima hun bovenarmen trainen! Dat zijn allemaal fabeltjes. Meer spierkracht komt toch altijd van pas? Kinderen worden groter en zwaarder en hoe fijn is het als je meer kracht in je lijft ervaart waardoor die boodschappen tassen ineens geen moeite meer kosten en je energie overhoudt voor andere dingen!

Andere gezondheidsvoordelen van sporten zijn:

 • Verbetering van de weerstand.
 • Afvalstoffen worden beter verwerkt, onder andere doordat je tijdens het sporten gaat zweten.
 • Lagere bloeddruk.
 • Verminderde kans op hart- en vaatziekten.
 • Een gezonder cholesterol gehalte.
 • Minder kans op osteoporose omdat je jouw botten sterkt houdt.
 • Beter functionerende spijsvertering.
 • Een goede nachtrust.
 • Een stabielere hormoonhuishouding, zo kun je minder last hebben van PMS, menstruatiepijnen en de menopauze.

Hoeveel bewegen en sporten?

Nu we weten dat sporten goed voor je is, als daar al twijfel over bestond… is het tijd om meer duidelijkheid te creëren. Wat ik je wel mee wil geven, deze beweegrichtlijnen zijn niet het maximum. Houd je je hieraan dan ben je al heel goed bezig, maar beweeg je meer? Dan is dat nog beter!

Beweegrichtlijnen voor volwassenen

In Nederland konden we drie normen voor bewegen.

1. De Nederlandse Norm Gezond Bewegen

Hier wordt geadviseerd op minstens vijf dagen per week minimaal een half uur matig intensief te bewegen, dit kan bijvoorbeeld door stevig door te lopen tijdens een wandeling.

2. De Fitvorm

Deze norm geeft aan om minstens drie dagen in de week minimaal twintig minuten, zwaar tot intensief te bewegen. Onder dit soort activiteiten valt bijvoorbeeld hardlopen.

3. De Combinorm

Dit is een combinatie van de Nederlandse Norm Gezond Bewegen en de Fitnorm. 

Al deze verschillende vormen zorgden voor veel onduidelijkheid, waneer ben je nu gezond bezig? Wanneer zorg je goed voor je lichaam? Wanneer ben je voldoende aan het sporten? Om dit probleem op te lossen zijn eerst verschillende onderzoeken geanalyseerd. Zo is bijvoorbeeld het effect van bewegen en zitten gekeken in combinatie met het ontwikkelen van chronische ziekten en lichamelijke beperkingen. Er is ook gekeken naar de fitheid kinderen. Al deze onderzoeken zijn systematisch beoordeeld. Hieruit werd nogmaals bevestigd dat regelmatig bewegen en sporten een groot aantal gunstige effecten heeft en dat het gezond is voor alle leeftijdsgroepen.  

Nadat er voldoende analyses waren uitgevoerd op de verschillende wetenschappelijke onderzoeken heeft De Gezondheidsraad aan de Minsiter van VWS (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) advies uitgebracht over nieuwe beweegrichtlijnen.

De beweegrichtlijnen voor volwassen en ouderen:

 • Bewegen is goed, meer bewegen is beter.
 • Doe minstens 150 minuten per week aan matig intensieve inspanning, zoals wandelen en fietsen, verspreid over diverse dagen. Langer, vaker en/of intensiever bewegen geeft extra gezondheidsvoordeel.
 • Doe minstens tweemaal per week spier- en botversterkende activiteiten, voor ouder gecombineerd met balansoefeningen.
 • En: voorkom veel stilzitten.

Voor kinderen van vier tot en met achttien jaar geldt:

 • Bewegen is goed, meer bewegen is beter.
 • Doe minstens elke dag een uur aan matig intensieve inspanning. Langer, vaker en/of intensiever bewegen geeft extra gezondheidsvoordeel.
 • Doe minstens driemaal per week spier- en botversterkende activiteiten.
 • En: voorkomen veel stilzitten.

Deze beweegrichtlijnen komen van De Gezondheidsraad. 

Ga jij ook aan de slag?

Zoals je kunt lezen is sporten echt ontzettend goed. Niet alleen omdat je er een gezonder en mooier lichaam van krijgt maar ook omdat je er mentaal sterker van wordt. We helpen je graag en zijn er voor de fanatieker sporters maar ook om de beginners over te halen nu écht aan de slag te gaan! We helpen je doelen te stellen en ze waar te maken. We hebben het over de nieuwste sport trends, de leukste outfits en handige accessoires. Alles om jouw te motiveren er volledig voor te gaan. Heel veel succes!