Pizzarette is een super gezellige activiteit om samen met andere te doen, je gaat je eigen overheerlijke pizza’s bakken zonder dat je hiervoor naar buiten hoeft. Je plaats de Pizzarette gewoon in het midden van de tafel en bakken maar! Je kunt eindeloos variëren omdat je wel wat meer dan één pizza lust! Tijd dus voor wat Pizarette recepten!
4 of 6-persoons
Waar we vroeger steevast voor het gourmetstel kozen, komt nu steeds vaker de Pizzarette uit zijn doos. Het grootste voordeel? Niet je hele huis ruikt en plakt nog dagen na een avondje gezellig gourmetten. Je kunt kiezen tussen 4 of 6-persoons Pizzarette net naargelang de grote van jouw familie. Binnen 10 minuten bak je heerlijke, knapperige pizza’s. Wij zelf hebben gekozen voor de 6-persoons variant omdat we hem dan kunnen gebruiken bij etentjes of feestjes.
Wat zit er in de doos?
- De Pizzarette
- 6 spatels
- Uitsteekrondje voor het deeg
- Zelf heb ik een verlengkabel erbij gestopt zodat we die niet steeds opnieuw hoeven te zoeken.
Extra tip: Bakpapier. Het deeg wil niet altijd gemakkelijk van de spatels af glijden, om dit probleem om te lossen knip ik bakpapier in hetzelfde formaat als het uitsteekrondje voor het deeg. Dit leggen we eerst op de spatel en vervolgens het deeg. Je merkt hier verder niets van, het deeg wordt nog steeds even knapperig maar je pizza schuift nu wel gemakkelijk op je bord en het is minder poetswerk.
Het apparaat werkt simpel, steek de stekker in het stopcontact en de plaat begint zich op te warmen. Zet hem wel op tijd klaar, want het duurt zo’n 30 minuten voor de Pizzarette de juiste temperatuur heeft. Nu moet ik zeggen dat wij die tijd altijd hard nodig hebben om de tafel te dekken en al het beleg klaar te zetten. Er komt nu eenmaal wat snijwerk bij kijken, denk aan tomaat, paprika en champignon. Wij doen de ingrediënten altijd in verschillende bakjes, zo heeft iedereen een ruime keuze en kan er onderling gewisseld worden.
Wat hebben wij geleerd?
- De kinderen hebben de grootste lol als ze zelf hun pizza’s mogen belegen, maar houdt er wel rekening mee dat ze nog door de opening moeten kunnen. Er zijn hier aan tafel wel eens creaties geproduceerd die niet in de Pizzarette pasten.
- Daarnaast is het raadzaam om niet te veel saus te gebruiken, je pizzabodem wordt er niet lekkerder van.
Een avondje Pizzarette vraagt wel om wat voorbereiding, tijd dus voor wat inspiratie. Hier komen de Pizzarette recepten.
Pizzabodem
Zelf aan de slag gaan of toch liever een kant en klare optie? De keuze is aan jou! Het maken van een bodem kost vaak veel tijd, dus wij gaan toch vaak voor de kant-en-klare opties.
Pizzadeeg zelf maken, wat heb je nodig?
- 350 gram bloem (en wat extra om het deeg te kunnen uitrollen)
- 7 gram droge gist
- 200 ml lauw water
- Een snufje suiker
- Een snufje zout
- 3 eetlepels olijfolie
- Bakpapier
- Deegrol
Hoe maak je het?
Het is niet zo moeilijk, het vergt alleen wat handarbeid en tijd.
- Stap 1: meng alle ingrediënten goed door elkaar
- Stap 2: kneden maar
- Stap 3: Laat het deeg rijzen, dit duurt zo’n 20 minuten
- Stap 4: Zet de Pizzarette aan
- Stap 5: Strooi wat bloem over het aanrechtblad
- Stap 6: Verdeel het deeg in 2 of 4 ballen, net wat je makkelijk vindt.
- Stap 7: Rond de deegballen uit en druk er de ronde vorm uit
- Stap 8: Leg ze op een met bakplaat bekleden ondergrond, zodat je ze alleen nog maar op je spatel hoeft te schuiven.
- Stap 9: Zorg ervoor dat ze elkaar niet raken, je krijgt ze onmogelijk nog van elkaar af
- Stap 10: Saus en topping erop en dan schuif je ze zo in de Pizarette, bakkers, bakken maar!
Kant en klaar, lui, luier, luist…
- Een instant mix voor pizzadeeg, dit deeg hoeft niet meer te rijzen en is daardoor sneller klaar dan wanneer je van scratch af aan zelf begint.
- Je kunt het pizzadeeg volledig kant-en-klaar in de supermarkt kopen, meestal zit er bij zo’n verse rol ook al een potje tomatensaus. Je vindt het in het koelschap en vervolgens hoef je ze alleen nog maar in een ronde vorm uit te snijden.
- De allersimpelste optie is kant-en-klare minipizza bodems te kopen. Het enige nadeel is dat ze wat lastig verkrijgbaar zijn, je vindt ze bij de grotere AH’s en af en toe bij de groothandel.
De saus
Wij hebben altijd twee verschillende sauzen op tafel staan. Een tomatensaus en een Crème Fraîche ! Deze witte en rode saus maken het leuk omdat je dan een soort flammkuchen pizza’s en gewone pizza’s kunt maken. Extra veel variatie dus!
Witte saus:
- Meng een bakje crème fraîche met een bakje kruidenkaas.
- Meng een bakje crème fraîche met een Italiaanse kruidenmix of ranchkruidenmix.
Rode saus
Een simpel pakje gezeefde tomaten met wat Italiaanse kruiden en een eetlepel ketjap volstaat. Is het te scherp voor de jongere gasten? Dan doet een scheutje koffiemelk wonderen.
Vlees of vis
Al het vlees voor de pizza moet je gaar op tafel zetten, het gaat niet lang genoeg de oven in om rauw te verwerken.
- Shoarma
- Salami
- Kip
- Chorizo
- Hamblokjes
- Spekblokjes
- Gehakt
- Serranoham
- Parmaham
- Tonijn (Uit blik)
- Zalm (Gebakken of gerookt heerlijk op de witte saus)
- Ansjovis
- Garnalen
Groente
Met groentes kun je eindeloos variëren, ineens vinden de kinderen een tintje groene paprika of een stukje courgette wel leuk om te eten! Champignon daarentegen blijft een dingetje…
- Champignon
- Gekleurde paprika
- Tomaat
- Courgette
- Ui (rood en wit)
- Spinazie
- Asperges
- Mais
- Ik vind het lekker om achteraf nog wat rucola toe te voegen.
Kazen
Een pizza zonder kaas is geen pizza, je kunt eindeloos variëren:
- Mozzarella
- Parmezaanse kaas
- Hollandse kaas zoals oud, jong of belegen
- Schimmelkaas
- Brie
- Cheddar
- Geitenkaas
Kruiden en smaakmakers
- Knoflook (kruiden of geperst)
- Kappertjes
- Pitloze zwarte olijven
- Ananas
- Pesto
- Oregano
- Basilicum
- Tijm
- Peper
- Zout
Bekkende pizza’s
Wil je graag een bekende pizza namaken? Denk dan eens aan:
- Pizza Margarita: Tomatensaus, mozzarella en verse basilicum
- Pizza Salami: Tomatensaus, mozzarella, salami, parmezaanse of oude kaas
- Pizza Hawaï: Tomatensaus, kaas, ham en ananas
- Pizza Shoarma: Tomatensaus, kaas, shoarma, paprika en champignon (lekker om af te maken met wat rucola nadat hij gebakken is)
- Pizza met Garnalen: Tomatensaus, mozzarella, garnalen en pesto (ook erg lekker met de witte saus)
Ga jij deze pizzarette recepten uitproberen?
Tijd om alles op tafel te zetten en lekker te variëren. Wat is jouw lekkerste Pizzarette recept?