Het is zover, je kindje is inmiddels de 3 jaar gepasseerd en we moeten gaan werken aan de zindelijkheid, de plastraining kan je hierbij helpen. Het is tenslotte de bedoeling dat je kind voor zijn 4 jaar zindelijk is, als hij/zij voor het eerst naar de “grote” school gaat. De start van het oefenen om zindelijk te worden begon voor ons met het uitzoeken van een leuk plaspotje, wij hebben zelf gekozen voor een potje met geluid. Deze potjes spelen een leuk geluidje af als er in geplast wordt, dit werkt erg stimulerend.
Wat is de plastraining precies?
De plastraining wordt bij kinderen ingezet die moeite hebben om overdag zindelijk te worden. Als je al lange tijd aan het oefenen bent maar het wil maar niet lukken kan je starten met de plastraining. Voor kinderen die al naar school gaan is het erg vervelend als ze nog isteeds n hun broek plassen overdag. Kinderen zijn daarin ook erg eerlijk en direct, een opmerking van een ander kind kan dan ook ergkwetsend zijn en veel verdriet op leveren.
Bij de meeste scholen wordt er voortaan de eis gesteld dat je kind zindelijk is. De leraren verschonen dan ook niet de broek van jouw kind en dan word je als ouder gebeld/gevraagd om de broek van je kind te komen verschonen op school. Als je met je kind hulp zoekt bij bijvoorbeeld een plaspoli wordt vaak een plastraining aangeboden. Daarmee gaan ouder en kind samen trainen om zindelijk te worden.
De plastraining is bedoeld om je kind goed te leren reageren op aandrang. Je kind leert dus luisteren naar de signalen van de blaas en leert op tijd (zelfstandig) naar de wc te gaan. Met behulp van de plastraining leer je overdag de signalen van een volle blaas te herkennen. Zodat het niet te vroeg naar de wc gaat en dus heel vaak kleine plasjes doet, maar ook niet te laat, zodat er ongelukjes volgen. Je kind leert dus:
- hoe je moet plassen
- wanneer je moet plassen
- hoe vaak je moet plassen
Hoe je moet plassen?
Naast dat je leert wanneer je naar het toilet moet is het ook belangrijk om te weten hoe je naar het toilet moet gaan. Het is dan ook belangrijk bij de plastraining dat je kind de volgende dingen goed doet:
- De houding van je kind op de wc moet goed zijn. De voeten van je kind moeten plat op de grond staan. Mocht je kind niet met de voeten bij de grond kunnen wordt geadviseerd een voetenbankje te gebruiken. Je kunt ook een wc-verkleiner gebruiken voor een goede houding.
- Je kind moet een ontspannen houding aannemen. Het moet volledig op de wc-bril leunen. Het beste is om met gespreide beentjes te zitten en de handen op de knieën te leggen.
- Je kind moet goed de tijd nemen. De plas moet in één keer komen. Je kind mag niet persen tijdens het plassen en de buik moet slap zijn. Dat gaat gemakkelijker als je kind tijdens het plassen uitblaast.
- Je kind moet na het plassen nog even blijven zitten, ongeveer een halve minuut.
Wanneer moet je naar het toilet?
Met de plastraining leert je kind te luisteren naar de signalen van een volle blaas en dus op tijd naar de wc te gaan. Je kind moet dus goed letten op die signalen en moet zelf leren voelen en zelf gaan leren beslissen wanneer het naar de wc gaat. Het moet het verschil leren tussen en lege en een volle blaas. Soms is het handig je kind eraan te herinneren dat het met de training bezig is. Dit kun je doen door een codewoord af te spreken met je kind. Als dit woord genoemd wordt weet je kind dat het even moet nadenken, voelen en dan zelf beslissen of hij/zij naar de wc moet.
Hoe vaak moet je plassen?
De plastraining leert je kind ongeveer zeven keer per dag naar de wc te gaan. Twee keer in de ochtend, drie keer in de middag en ongeveer twee keer in de avond. Als je kind dus meer dan zeven keer plast gaat het leren minder te plassen. De blaas zal hierop getraind gaan worden. Om goed te kunnen oefenen moet er ook voldoende gedronken worden. Je kind moet ongeveer t tot 1,5 liter vocht per dag drinken.
Wat te doen tegen bedplassen
Als de plastraining succesvol is afgerond is je kind overdag zindelijk. Sommige kinderen zijn dan nog niet ’s nachts zindelijk. Dan kan een plaswekker helpen. De plaswekker leert kinderen ook in de nacht het signaal van een volle blaas te herkennen en dus op tijd naar de wc te gaan. 93% van de kinderen is binnen zes tot acht weken ’s nachts zindelijk bij gebruik van de Dryly plaswekker. De Dryly plaswekker is uniek in vergelijking tot zijn concurrenten:
- Wizzu de pandabeer is het maatje van je kind tijdens de plaswekker training. Hij geeft je kind het vertrouwen dat hij/zij het kan.
- De Dryly app waarschuwt je bij een ongelukje van je kind, houdt een overzicht bij van de ongelukjes en bevat een spel om je kind te motiveren tijdens de training.
- Bij droge nachten krijgt je kind bonuspunten welke hij kan verzilveren in het spel op de mobiele app. Hiermee kan je je karakter verder aankleden en personaliseren.