Private lease: wat zijn de voor- en nadelen?

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview
Het Gezinsleven - Sponsored blog

Wij beoordelen dit product met een:

Je hoort het steeds vaker, mensen die private lease rijden. Private lease kun je vergelijken met het huren van een auto voor een vast bedrag per maand. Maar is dit nou echt wel zo fijn? Wat zijn de voor- en nadelen van private lease? Wij hebben er een aantal voor je op een rijtje gezet.

De voordelen van private lease

Met private lease rijd je in een mooie nieuwe auto, zonder dat je direct bij aanschaf tienduizenden euro’s moet betalen. En dat is natuurlijk hartstikke fijn, want niet iedereen heeft zo’n groot bedrag in een keer te besteden, maar kunnen wel maandelijks een vastgezet bedrag missen.

Je weet precies wat je maandelijks kwijt bent

Bij het leasen van de auto kies je het aantal kilometers dat je verwacht te gaan rijden, de looptijd van het contract en je weet gelijk welk maandbedrag je moet betalen.

Ook je wegenbelasting, autoverzekering en onderhoudskosten zitten al inbegrepen bij het maandbedrag. Geen gekke verrassingen dus aan het einde van de maand.

Private lease voor senioren

Voor senioren is private lease een fijne optie. Zij krijgen bij financiële instellingen vaak geen of heel moeilijk een lening voor de aankoop van een auto. Maar private lease is voor hen wel mogelijk, echter zijn er ook aanbieders die een maximale leeftijd hanteren voor het leasen van een auto.

private lease

Private lease is makkelijk

Je hebt geen omkijken naar het kopen, verkopen of omruilen van je oude auto. Je gaat naar de dealer, kiest de auto die je wil (en binnen je maandelijkse budget past) en het is geregeld.

Het is vriendelijk voor jongeren

Ben je nog wat jonger, weinig spaargeld en nog geen no-claim korting opgebouwd op je autoverzekering? Dan is dit een aantrekkelijke optie om toch een nieuwe en betrouwbare auto te kunnen rijden.

De nadelen van private lease

Natuurlijk zitten er niet alleen voordelen aan private lease. Het lijkt aan de buitenkant allemaal fantastisch, maar zoals overal zijn er hier ook enkele nadelen te vinden.

Contractbreuk is duur

Soms komt het voor dat je om welke reden dan ook de auto niet meer kunt betalen. Denk aan ontslag op je werk of bijvoorbeeld door een scheiding. Het is mogelijk om onder het contract uit te komen, echter zijn de kosten van een contractbreuk vaak erg hoog.

Kostbaar bij weinig gebruik

Bij het afsluiten van het contract geef je het geschatte aantal kilometers op dat je denkt te gaan rijden per jaar. Als blijkt dat je in de praktijk veel minder kilometers rijdt, dan wordt dit niet altijd verrekend en dit kost je dus geld. Er zijn maatschappijen waar je tussentijds je kilometers kunt terug schalen naar een lagere bundel maar dit is niet overal mogelijk.

Kostbaar bij veel gebruik

Het kost je niet alleen geld wanneer je minder kilometers dan geschat rijdt. Ook als je meer kilometers rijdt dan je van tevoren had ingeschat kost dit je extra geld. De leasemaatschappijen brengen hiervoor extra kosten in rekening. Deze kosten variëren tussen de 5 en 16 cent per kilometer. Bij de meeste maatschappijen kun je je contract opschalen naar een hogere kilometerbundel.

Schadevrije jaren kun je verliezen

Omdat de verzekering in je leasecontract zit en niet op je eigen naam staat, verlies je bij de meeste verzekeraars je opgebouwde schadevrije jaren na 3 jaar. De verzekeringskosten die in het maandbedrag verwerkt zijn, zijn voor alle bestuurders gelijk. Heb je een no-claim korting opgebouwd -zelfs als je bijna aan de maximale no-claim korting zit- is het vrijwel altijd voordeliger om geld te lenen voor de aanschaf van een auto.

Hypotheek afsluiten

Ben je van plan om binnenkort een nieuw huis te gaan kopen? Denk dan nog even goed na of je wel een auto wil gaan leasen. Het hebben van een private leasecontract kan namelijk gevolgen hebben voor je hypotheek. Doordat het volledige lease bedrag geregistreerd wordt bij het BKR kun je minder geld lenen voor een hypotheek.  Het is namelijk zo dat de hypotheekverstrekker de maandlasten van je private lease in mindering brengt op je maximale leencapaciteit. Een private leasecontract zonder registratie bij het BKR is helaas niet mogelijk.

Eigen risico bij schade

Je verzekering zit bij private lease inbegrepen, maar mocht je schade rijden dan is er een eigen risico die tot €500,- kan bedragen.

Al met al zijn er vele voor- en nadelen om een auto te leasen. Weeg alles goed tegen elkaar af voordat je een keuze maakt. Heb je de keuze al gemaakt om het te doen? Dan wensen we je veel veilige kilometers!

Heb je nog andere voor- en/of nadelen voor het leasen van een auto? Laat ze dan achter in de comments.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview

Inhoudsopgave

BoekenBoeken
Klik Hier
BabyBaby
Klik Hier
Design en lifestyleDesign en lifestyle
Klik Hier
KlussenKlussen
Klik Hier
Deel deze blog:
Facebook
WhatsApp
Pinterest
LinkedIn

Ook interessant