Tegenwoordig hoor ik in mijn omgeving steeds vaker voorbij komen dat er gebruik gemaakt wordt van “private lease” bij de aankoop van een nieuwe auto, maar wat is dat nou precies of wat houd het in? Als autoliefhebber ben ik zelf toch altijd erg terughoudend wat betreft lease modellen, zeker als particulier. Toch ben ik nu maar eens op onderzoek uitgegaan, in deze blog ga ik je hier meer over vertellen.
Wat is private lease?
Private lease is een speciale constructie voor particulieren waarbij je een auto kunt leasen voor een bepaalde periode. Het lijkt dan ook een beetje op het huren van een auto, je betaalt een vast bedrag per maand en kunt dan een nieuwe of een mooie occasion rijden zonder direct een groot bedrag te hoeven betalen. Een bijkomend voordeel van private lease is dat het maandelijkse bedrag all-in is, dat wil zeggen dat ook de kosten voor de wegenbelasting en de verzekering hierin zijn opgenomen. Jouw enige kosten zijn dan nog je brandstofverbruik tijdens de leaseperiode.
Een belangrijk detail is wel dat de geleasede auto eigendom blijft van de leasemaatschappij. Na afloop van de leaseperiode geef je de auto terug aan de leasemaatschappij. Je krijgt wel de mogelijkheid om je auto na afloop van je contract over te kopen van de leasemaatschappij, soms kan dit zelfs al voordat het lease-contract eindigt.
Wat kost het precies?
Als je gebruik wilt maken van private lease dan zijn de kosten hiervan afhankelijk van meerdere factoren. De belangrijkste factor is natuurlijk het type auto dat je wilt leasen, daarna bepaal je de periode (meestal 12 tot 60 maanden) welke van grote invloed is op je maandbedrag. Andere keuzes zoals bijvoorbeeld het leasen van een elektrische auto of een auto op brandstof scheelt veel in je maandbedrag of juist extra opties zoals het kiezen voor een automaat etc.
Hoe duurder de totale waarde van je auto is die je wilt leasen hoe hoger het maandbedrag wordt. Er zijn vele verschillende websites waar je kunt kijken naar de verschillende mogelijkheden voor een lease auto. Hier kan je dan ook bekijken waar het private lease bedrag van jouw gewenste auto op uit komt.
Wat zijn de voor- en nadelen van private lease?
Wanneer je gebruik maakt van private lease ga je uiteindelijk een “lening” aan met de leasemaatschappij. Dit gaat persoonlijk tegen mijn principes in maar soms hebben we nou eenmaal even geen andere mogelijkheid. Daarom heb ik hieronder een aantal van de belangrijkste voordelen op een rij gezet:
- Als je kiest voor private lease hoef je geen groot bedrag voor je gewenste auto op tafel te leggen. Je kunt een mooie auto rijden voor een vast maandelijks bedrag.
- Je bent vooraf duidelijk geïnformeerd over de vaste kosten, dit is inclusief het onderhoud, verzekering en wegenbelasting.
- Je kunt ook kiezen voor private leasen als je wilt kijken of een auto een aanvulling is op je leven. Je kunt dan bijvoorbeeld kiezen voor een korte doorlooptijd.
- Als je een auto wilt kopen gaat het snel om een groot bedrag, een lening verkrijgen is een stuk lastiger dan het afsluiten van een private lease contract.
Nadelen van private lease:
- De kosten om een contract vroegtijdig te beëindigen lopen vaak erg snel hoop op.
- Een private lease contract heeft enorme impact als je een hypotheek wilt afsluiten. Je kunt namelijk veel minder geld lenen, omdat de totale leasesom wordt geregistreerd bij het BKR. Private lease zonder BKR-registratie is helaas niet mogelijk.
- Je bouwt geen schadevrije jaren op omdat je autoverzekering niet op je eigen naam staat. Daarnaast vervallen alle opgebouwde schadevrije jaren als je langer dan drie jaar geen autoverzekering op je naam hebt staan.
- Als je weinig rijdt is dit een dure vorm van autorijden. De vaste kosten lopen namelijk gewoon door ook als je je auto niet gebruikt.
- Als je schade rijdt heb je meestal altijd te maken met een eigen risico bedrag van meestal 500 euro
Al met al kan private lease dus soms erg interessant zijn, toch wil ik je er op wijzen dat het toch altijd een vorm van een lening is welke van invloed kan zijn op financiële mogelijkheden in de toekomst. Daarom is deze dan ook geregistreerd in het BKR register en kan deze dan ook van invloed zijn als je bijvoorbeeld een hypotheek wilt aanvragen.
Lees ook onze andere blog over alles wat je moet weten over private lease auto onderhoud.