Puppy liefde! Waar moet je op letten bij deze fantastische gezinsuitbreiding? Hier 5 tips voor jou!

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview
Het Gezinsleven - Sponsored blog

Wij beoordelen dit product met een:

Gezinsuitbreiding! Je hebt het besluit genomen en je kan (verantwoordingswijs naar je gezin of partner) niet meer terug! Een kleine viervoeter is onderweg; er komt een Puppy. Het aanschaffen van een hond brengt veel met zich mee en is niet een keuze die je van de een op de andere dag kunt maken. Daarom is het belangrijk om je goed voor te bereiden voordat je deze sprong waagt. 

Het kiezen van het juiste ras, heeft even een zorgvuldige overweging nodig en het is belangrijk dat je vooraf genoeg onderzoek hebt gedaan. Zo kun je naar aanleiding van het karaktertje van het ras kijken of deze bij jouw levensstijl en bij jezelf aansluiten. Omdat ik zelf vrij energiek en eigenwijs ben, dacht ik dat het een goed idee was om een teckel-pup in huis te nemen. En wat ben ik er gelukkig mee! Ik vond het een cliché, maar wat is het onwijs gezellig zo’n mini dropje. 

Om jou te helpen met het wegwijs maken heb ik hier enkele belangrijke aandachtspunten die je kunt overwegen voordat je een pup gaat aanschaffen! 

Welk ras past bij jou? 

Zoals ik net al aangaf, dacht ik dat een vrolijke, eigenwijze en energieke teckel echt goed bij ons huishouden zou passen. Dit ook vooral omdat ik vooraf goed had bedacht dat ik een kleine knakworst op pootjes écht gaaf vond. Zo doende. Uiteraard was dit niet mijn grootste drijfveer voor het kiezen van een teckel hoor, ik heb het goed onderzocht vooraf;)

Elk ras heeft zijn eigen temperamenten, energie levels en behoeftes. Denk vooral goed na of het hondje ook goed bij jou en je levensstijl en woonomgeving past. Nou heeft elke hond ook weer een eigen karaktertje, maar er zijn veel verschillende karaktereigenschappen die per ras zeer bekend zijn. 

Het Gezinsleven - IMG 5317
Het Gezinsleven - IMG 4842

Zo is een Labrador een échte intelligente familiehond, met een zachtaardig karakter en kunnen goed met kinderen omgaan. Een Herder is juist wat minder sociaal en houdt niet van vreemden, maar is hierdoor wel een perfecte waakhond. Wél is een herder perfect als gezinshond, aangezien hij deze altijd zal beschermen. Een herder heeft vooral veel fysieke en mentale uitdaging nodig, besef dit dus voordat je deze prachtige hond aanschaft. 

Ook populair is de Labradoodle, een kruising tussen een Labrador Retriever en een Poedel. Ook bekend als perfecte allemansvriend en gezinshond. Ze zijn actief en spelen het liefst met alles en iedereen. Het is een gevoelige hond en voelt goed de emoties van zijn baasjes aan. Hij verhaart niet en is daarom perfect voor mensen met een allergie. 

Enfin, denk vooral na wat voor behoeftes de hond heeft, is hij energiek en heeft hij veel uitdaging nodig, zorg dan dat je hem dit ook kunt geven. Is een hond juist rustig zoals een Labrador of Berner Sennen, zorg dan dat je ook een rustige omgeving voor hem kunt creëren. 

Waar haal je je Pup vandaan?

Zoek vooral naar een goed nestje of een gerenommeerde fokker, die wel commercieel zijn, maar zich inzetten voor het fokken van gezonde en goed socialiserende pups. Kijk uit voor illegale handelaren en puppy (geld) fabrieken. Hier groeien de hondjes vaak op onder vreselijke omstandigheden en alleen bij het bezoeken worden ze tijdelijk in een ‘gast gezin’ gezet die net doen alsof, maar vervolgens geld krijgen van de fokker om zich voor te doen als blij gezinnetje. Hiervan zijn er wat bekend, kijk hier naar een aantal bekende broodfokkers waar je je puppy écht niet vandaan wilt halen.

Marktplaats is een prima plek om een nestje te vinden, maar denk aan je onderbuikgevoel. Maak contact met de fokker/verkoper en leer iemand kennen. Je betaald natuurlijk best veel voor een pup en je wil dan wel dat je een sociale, lieve hond krijgt, geen bange puppy die al met een flinke achterstand begint. 

Even langs de DA..

De DA?? Jazeker, de Dieren Arts! Zorg dat je puppy alle gezondheidscontroles heeft gehad en het liefst ook alle drie de vaccinaties heeft gehad. 

Vanaf 3 weken – Kennelhoest 
Vanaf 6 weken – Hondenziekte en Parvo 
Vanaf 8 weken – Parvo en Leptospiroze 
Vanaf 12 weken – Hondenziekte, Hepatitis en leverontsteking, Parvo  en de ziekte van Weil
12 maanden – Hondenziekte, HCC, Parvo en de ziekte van Weil 

Mocht je naar het buitenland willen ben je VERPLICHT om je Puppy in te enten tegen hondsdolheid (Rabiës), dit mag vanaf 12 weken. Deze moet 3 weken vooraf van je reis gezet zijn. 

Mocht je pup verder gezond zijn, kun je de vaccinatie na het 1e jaar gewoon jaarlijks laten zetten en je hondje laten checken. Omdat wormen vaak bij puppy’s voorkomen, is het verstandig om je hondje te ontwormen. Je kunt dit door middel van een pilletje doen of een pipetje tussen de schouders, die meteen tegen vlooien is. Deze kun je bij de DA laten zetten of bij de dierenwinkel aanschaffen en zelf zetten. 

(Puppy) Cursus en naar school?

De eerste 15 weken zijn dé belangrijkste weken om te socialiseren met andere hondjes, andere dieren, mensen en kinderen. Een pup die veel interactie heeft gehad met mensen en dieren is echt een aanwinst voor zijn/haar hele leven. Zo kun je met je Pup op cursus gaan (ik raad het écht aan, want hier heb je profijt van zolang dat je hondje leeft).

Het is perfect om op deze manier met andere puppy’s en honden in aanraking te komen en zorgt ervoor dat je controle krijgt over je hond, in plaats van dat je ooit van die ongeleide projectielen rond ziet rennen die totaal niet luisteren. Sommige mensen of kinderen zijn bang van honden en daarom is het gewenst om een hondje (net als een kind) op te voeden. Wanneer je hond goed luistert, kun je hem (bijna) overal mee naartoe nemen! Lees hier meer over!

Wat heb je nodig voor een puppy?

Voordat je je nieuwe maatje mee naar huis neemt is het natuurlijk ook belangrijk om jezelf voor te bereiden op de komst van de pup. Zorg voor een Bench met een zachte ondergrond. Een riempje (die past bij het type hond, vraag hiernaar in de dierenspeciaalzaak). Zorg ook voor voldoende speeltjes en een voeder en drinkbak. Vaak krijg je brokjes mee van de Fokker voor de eerste paar dagen. Doet hij/zij het hier goed op, kun je deze gewoon aanhouden. Wil je wisselen van brok, doe dit dan geleidelijk en meng de brokjes steeds verder met de nieuwe brok. 

Het Gezinsleven - IMG 5103

De dag van aankomst van je puppy

Wanneer je helemaal gelukkig je pup mee naar huis neemt, laat hem dan vooral even rustig wennen. Zorg voor een veilige en vertrouwde omgeving waar de pup zich meteen thuis voelt. Laat de pup bij aankomst van het nieuwe huis wennen aan de nieuwe thuissituatie. Vaak worden ze nét weggehaald uit een nestje en zijn ze weg van hun moeder en broertjes en zusjes. Dit is natuurlijk even heel erg spannend voor zo’n klein beestje. Laat de pup lekker zijn of haar gang gaan en wordt niet boos als ze binnen plassen of poepen, dat kan gebeuren als de situatie ook maar een klein beetje anders is dan dat ze gewend zijn.

Al met al.. een belangrijke beslissing voor je leven

Het aanschaffen van een puppy is een belangrijke beslissing die zorgvuldige overweging en planning vereist. Je moet ze de eerste weken continu in de gaten houden, uitlaten, trainen en ze mogen niet te lang alleen gelaten worden. Door de juiste stappen te nemen en goed onderzoek te doen van te voren, ben je goed voorbereid op je nieuwe leventje mét hond. Het is namelijk écht genieten en (hopelijk) blijft dit hondje jaren lang in je leven. 

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview

Inhoudsopgave

BoekenBoeken
Klik Hier
BabyBaby
Klik Hier
Design en lifestyleDesign en lifestyle
Klik Hier
KlussenKlussen
Klik Hier
Deel deze blog:
Facebook
WhatsApp
Pinterest
LinkedIn

Ook interessant