Hoe zorg je voor een goede relatie tussen een kind en ouder die vaak weg is?

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview
Het Gezinsleven - Sponsored blog

Wij beoordelen dit product met een:

We hebben allemaal wel eens gehoord van het belang van hechting. Besteed ik als werkende ouder wel genoeg tijd aan mijn kind? Wat moet ik doen om de relatie met mijn kind te versterken? Als de ouders gescheiden zijn of een van de ouders vaak weg is, komen er extra vragen om de hoek kijken. Hoe zorg je voor een goede hechting met een ouder die elders woont of vaak ver weg is?

Wat is een goede hechting met je kind?

Een goede hechting is een relatie die open en vol vertrouwen is. Jij en je kind voelen je allebei prettig bij elkaar, jullie zijn eerlijk, open en er wordt op een gezonde manier gecommuniceerd. Je kind voelt zich veilig bij jou en heeft het gevoel dat je altijd zijn/haar steun en toeverlaat zult zijn. 

Lees ook: Hoe zorg je voor een goede hechting met je kind?

Het is een van de belangrijkste taken van jou als ouder, om een sterke, liefdevolle band en basis voor jouw kind(eren) te zijn. Kinderen die al van jongs af aan leren hoe een gezonde relatie in elkaar steekt, zullen hier de rest van hun leven profijt van hebben. Dit wordt alleen een stuk lastiger als een van de twee ouders vaak van huis is of het kind door een scheiding maar af en toe ziet.

Een goede relatie met beide ouders

Sommige kinderen zien een van hun ouders maar af en toe, bijvoorbeeld als een van de twee in een ander land woont, voor werk veel op reis is of als er door een echtscheiding afstand is gekomen. Het is moeilijk voor deze ouder om een goede band op te bouwen. Het is telkens opnieuw weer even wennen en het meegeven van je kind aan de ander kan lastig zijn als het kind veel huilt en jou vervolgens mist. 

Hoe gedraag jij je als je ex voor de deur staat?

Het is normaal dat je kind door een fase van eenkennigheid gaat, dat geld namelijk voor alle kinderen of ze de ouder nu iedere dag ziet of maar af en toe. Bij een echtscheiding komen er ook nog andere zaken om de hoek kijken. Hoe ben jij als je ex langs komt? Kan het zijn dat je kind de spanning overneemt die jij ervaart als je ex op bezoek komt? Je wilt natuurlijk dat je kind goed behandeld wordt, maar wat als communiceren voor jullie al lastig is?

Je kunt niet verwachten dat een kind jou, zijn veilige haven, gemakkelijk achterlaat als jij het al heel spannend vindt. Het is belangrijk dat eventuele geschillen tussen jullie zo goed mogelijk uit de weg te ruimen. Ga eens bij elkaar zitten en praat met elkaar, het gaat om het kind wat jullie samen hebben en het is voor jullie alle drie belangrijk dat de relatie onderling goed is.

Wat kun je doen?

In welke situatie je ook zit, of je man bijvoorbeeld veel op reis is of je gescheiden bent, het is voor jullie kind belangrijk jullie beide te vertrouwen. Een goede hechting geeft een kind een sterke basis waarmee ze met veel vertrouwen de toekomst in kunnen. Tijd voor wat actiepunten, wat kun je doen zodat je kind een betere band krijgt met de ouder die ze minder vaak ziet?

1. Bellen

Praten is een vorm van communiceren die helpt bij het versterken van een band. Hoewel je zelf wellicht niet zit te wachten op een telefoongesprek met je ex of als je eindelijk je man aan de lijn hebt, er misschien niet direct aan dacht om de kleine erbij te roepen is dit wel heel belangrijk. Laat de ouder regelmatig bellen, het liefst op een vast moment. Net na het avondeten, of voor het slapen gaan. 

Je kunt ook FaceTime’n, zo kunnen ze even rustig de dag met elkaar doornemen en vertellen wat ze hebben meegemaakt. Als je kind al wat ouder is, hoef je er zelf niet eens altijd bij te zijn. Laat ze maar fijn even kletsen.

2. Foto’s

Foto’s kun je op verschillende manieren gebruiken om de relatie tussen je kind en de ouder die vaak weg is te versterken.

  1. Laat je ex of je partner foto’s opsturen met bijvoorbeeld een berichtje of mailtje. Zo kun jij je kind vertellen wat de ander aan het doen is, uitleggen waarom hij nu niet hier kan zijn en vertellen dat hij het heel erg mist om bij jullie te kunnen zijn.
  2. Foto’s inlijsten en overal in huis, zoals in de slaapkamer plaatsen. Als je partner of ex aanwezig is, maak dan leuke foto’s van hun tweeën. Zo kan je kind gemakkelijk terug denken aan de leuke dingen die ze samen hebben gedaan en blijven de herinneringen aan de andere ouder vers.

3. Praat over wat er staat te gebeuren

Hoe eng is het als er ineens een man voor de deur staat die je je amper herinnert en zegt dat jij de hele dag met hem mee op pad moet gaan? Natuurlijk gaat je zoon of dochter dan huilen. Het is belangrijk om je kind eraan te herinneren dat er iemand langs komt en het hier samen over te hebben. 

Komt je man of vrouw na maanden weg weer thuis? Bouw dan rustig de momenten samen op. Je kind zal zich oké voelen, zolang jij er bent en verteld dat alles goed is. Laat ze even wennen voor je ze samen alleen laat. Verwacht niet dat je kind direct in de armen van papa of mama rent. Een fysieke band kost tijd en zeker als ze jong zijn, is het lastig om iemand te herinneren die je lang niet hebt gezien.

4. Praat met elkaar

Als je ex over de vloer komt, wil je waarschijnlijk dat hij zo snel mogelijk weer vertrekt. Toch geef je daarmee niet het juiste signaal naar je kinderen. Hoe vervelend de situatie ook kan zijn, je hebt samen een kind en daar moet je het allerbeste voor willen. Stel elkaar op de hoogte van wat je kind doet, praat over hoe de dag is geweest of wat ze samen gaan doen. Het is voor een kind heel geruststellend als hij jullie op een gezonde manier met elkaar ziet communiceren. 

5. Ik heb je gemist!

Natuurlijk mogen beide ouders laten merken dat ze een kind hebben gemist. Brengt je ex je zoon na een lange middag wachten weer thuis, dan mag je hem gerust fijn knuffelen! Maar vergeet ook niet te zeggen dat je hoopt dat hij het heel fijn hebt gehad en dat ze veel plezier hebben gemaakt. 

Vertel ook wat jij hebt gedaan. Hoewel we vaak denken dat de ouders met schuldgevoel achterblijven, is dit ook een bekend fenomeen bij kinderen van gescheiden ouders. Ze vinden het moeilijk om de ene ouder achter te laten, terwijl ze plezier maken met de ander. Laat je kind weten dat ondanks dat je hem/haar ontzettend hebt gemist, jij ook een fijne tijd hebt gehad. 

Voor de ouder die lang is weggeweest is het zeker belangrijk om te vertellen dat hij zijn kind heeft gemist, maar alleen die woorden zijn niet genoeg. Leg uit wat je hebt gedaan en waarom je kind echt niet mee kon. Zo ontstaat er begrip voor de situatie en kunnen jullie de rest van de tijd gebruiken om lol te maken!

Conclusie

Ik hoop dat je met deze handvaten aan de slag kunt zodat je kind met beide ouders een goede band krijgt, ook met de ouder die hij minder regelmatig ziet. Het gaat om fijne momenten hebben samen, herinneringen ophalen, je kind het gevoel geven dat hij bij beide ouders zijn verhaal kwijt kan en goed communiceren. Met deze tips komt het vast en zeker goed!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview

Inhoudsopgave

BoekenBoeken
Klik Hier
BabyBaby
Klik Hier
Design en lifestyleDesign en lifestyle
Klik Hier
KlussenKlussen
Klik Hier
Deel deze blog:
Facebook
WhatsApp
Pinterest
LinkedIn

Ook interessant