Kinderen houden van rollenspellen

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview
Het Gezinsleven - Sponsored blog

Wij beoordelen dit product met een:

Verkleedpartijtjes en rollenspellen spelen zijn dingen die onze kinderen steeds leuker vinden om te doen. Het zogenaamde “doen-alsof-spel: is een van de mooiste vormen van spel bij kinderen. Het is dan ook erg leuk om te zien hoe ons oudste zoontje op gaat in zijn fantasie en zijn jongere broertje van inmiddels twee jaar oud gaat daar helemaal in mee. Ze spelen vadertje en moedertje, politie en boef of schooltje. Kinderen zijn over het algemeen dol op rollenspellen. Waarom is dat? En leren ze er ook iets van? Hier ga ik je meer over vertellen in deze blog.

Het geeft een gevoel van veiligheid

Je kent het als ouder vast wel, je doet bijvoorbeeld als ouder zijnde dat je de voeten van je kindje gaat opeten. Natuurlijk doe je dit niet echt, maar je laat daarmee symbolisch zien hoe veilig je voor je kind bent. De boodschap is immers: ik kan je voet opeten, maar dit doen we niet.

Sociale rollen

Als je kind wat ouder is zullen ze steeds meer het rollenspel gaan spelen. Een van de belangrijkste vormen daarvan is het spel waarin sociale rollen worden nagespeeld, meestal zijn dit dan ook beroepen. Deze ene keer zijn ze meester of juf en is de andere de leerling en de andere keer speelt hij dokter en de andere de patiënt.

Mijn oudste zoontje is helemaal gek van de dierentuin. Sind een tijdje spelen ze dan ook thuis, samen met zijn jongere broertje, dat ze door de dierentuin lopen. Het is hilarisch om te zien hoeveel fantasie ze samen hebben en hoe serieus er dan ook gespeeld wordt. Kinderen kunnen zich helemaal in dat soort spellen verliezen. Maar in een kinderleven gebeurt zelden iets zomaar. Dus wat is het nut van al die rollenspellen?

1. Experimenteren

Eigenlijk is het best slim van kinderen, ze creëren namelijk een eigen “veilige” werkelijkheid waarin ze met allerlei dingen kunnen experimenteren. Zo kun je bijvoorbeeld veel beter in een spel emoties uitproberen dan in de echte wereld. Daarnaast leren ze ook om rekening te houden met elkaar, hoe je een ruzie kunt oplossen of hoe je iemand bijvoorbeeld kunt overhalen. Al deze zaken zijn natuurlijk makkelijker en veiliger om in een spel te ontdekken dan in de echte wereld. Dit is een stuk minder confronterend want het is tenslotte maar een spelletje.

2. Naspelen van situaties

Je kunt situaties uit je eigen leven naspelen met behulp van de rollenspellen. Je zult dan ook zien dat kinderen vaak vadertje en moedertje gaan spelen en dat ze dan situaties die je zelf met je kind hebt meegemaakt gaan naspelen. Wat opvallend is om te zien is dat kinderen dat kinderen de rollenspellen meestal in de verleden tijd plaatsen. Dus niet: “Ik ben papa en jij bent mama” maar juist “Ik was papa en jij was mama”.

Het vadertje en moedertje spelen is natuurlijk niet echt, deze rollen worden al vervuld door jullie zelf. Kinderen gebruiken daarom ook de verledentijd om nogmaals te benadrukken dat het allemaal niet echt is. We spelen het maar na, dat is de boodschap.

3. Verwerkingsspel

Naast het grote voordeel van het oefenen met rollen en vaardigheden tijdens het rollenspel is dit niet het enige voordeel. Het naspelen kan kinderen namelijk ook helpen om minder leuke gebeurtenissen te verwerken. Als je als kind bijvoorbeeld is betrokken geraakt bij een auto-ongeluk of hij/zij heeft deze zien gebeuren kan je door dit na te spelen met zijn eigen autotjes dit beter verwerken. Zo verwatert de ervaring. Sommige vormen van speltherapie zijn daar dan ook op gebaseerd.

Rollenspellen zijn goed voor de ontwikkeling

Al met al zie je maar weer dat het rollenspel ook een onderdeel is van de ontwikkeling van je kind. Met behulp van een rollenspel kan je kind zich namelijk ontwikkelen op inlevingsvermogen, het verwerken van gebeurtenissen etc. Ik zelf als ouder vind het ook erg leuk om mijn zoontjes te zien spelen, zeker omdat mijn kleinste zoontje ook helemaal meegaat in de fantasie van mijn oudste zoon.

Hebben jullie nog leuke ervaringen die je wilt delen met onze lezers? Laat dit dan achter in de comments hieronder.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview

Inhoudsopgave

BoekenBoeken
Klik Hier
BabyBaby
Klik Hier
Design en lifestyleDesign en lifestyle
Klik Hier
KlussenKlussen
Klik Hier
Deel deze blog:
Facebook
WhatsApp
Pinterest
LinkedIn

Ook interessant