Kinderen weten niet meer beter, ze groeien op met een smartphone, tablet, computer, spelcomputer en televisie. Schermtijd voor kinderen, “wanneer is het oké?”. Is een hele reeële vraag. Het is naar de toekomst toe heel belangrijk dat onze kinderen goed kunnen omgaan met de nieuwste technologie. De digitalisering is een verandering die ook veel goeds met zich mee brengt, zo gaat de ontwikkeling sneller en kun je altijd en overal leren. Toch is het lastig, al die schermen in een digitale wereld. Hoeveel schermtijd voor kinderen is gezond? Je leest het in deze blog.
Schermtijd voor kinderen
Het is natuurlijk ook gewoon gemakkelijk, laten we eerlijk zijn. Een kind is eigenlijk nooit zo stil en rustig als wanneer je het achter een scherm zet. Even geen gedoe, je niet druk hoeven maken over waar ze aan zitten. Toch is het goed om je bewust te zijn van hoeveel tijd ze zich achter een scherm bevinden en wat ze doen tijdens de schermtijd voor kinderen.
Tijdens de lockdown zaten kinderen bijna een hele werkdag achter een scherm, dit blijkt uit onderzoek van cybersecuritybedrijf NortonLifeLock. Het klaslokaal, de virtuele babysitter en tijdverdrijf, alles vindt voor kinderen de laatste maanden plaats achter een scherm. Maar de uren die kinderen doorbrengen achter een scherm zoals een telefoon, tablet, laptop of spelcomputer stegen zo hard dat artsen zich zorgen maken. Gemiddeld bevonden kinderen zich in juli 7 uur en 19 minuten per dag achter een scherm, terwijl de schermtijd voor kinderen van te voren rond de 3 uur en 11 minuten lag. Is dit verschil nog terug te draaien?
Wat is schermtijd?
Schermtijd betekent letterlijk de tijd die we besteden achter een scherm. Dus hoeveel tijd zit jij in minuten en/of uren achter eens scherm? We surfen, we luisteren muziek, kijken filmpjes, fotograferen er op los, we gamen en bezoeken social media pagina’s.
Schermen hebben op onze kinderen een enorme aantrekkingskracht. Hierdoor is het erg belangrijk geworden om afspraken te maken over de schermtijd voor kinderen. Het is lastig om je los te maken van een scherm, zeker voor kinderen. Ze lijken er af en toe wel aan vast geplakt te zitten. Maar kijk eens naar jezelf? Lopen die 5 minuten social media checken niet ook snel uit tot een kwartier? En als je nog even dat een mailtje moet sturen, zit je daarna dan niet ook het nieuws te lezen?
Wat is mijn schermtijd?
iOS
Producten van het merk Apple brengen volledig in beeld waar jij jouw schermtijd aan besteed. Het is standaard geïnstalleerd. Via Instellingen ga je naar het kopje schermtijd, je krijgt dan inzicht in jouw dagelijkse schermtijd en kunt ook apparaatvrije tijd en applimieten instellen.
Android
Op Android apparatuur is het niet standaard dat de schermtijd wordt bijgehouden. Je kunt hier wel app’s voor downloaden. Type bijvoorbeeld in de Play Store het woord ‘schermtijd’ in en er komen verschillende opties voorbij.
Gezonde schermtijd
Natuurlijk is schermtijd voor kinderen niet iets wat we volledig moeten verbieden. Sommige onderzoeken vinden dit zelfs een vorm van kindermishandeling. We moeten op zoek naar de gulden midden weg. Het is nu eenmaal een onderdeel van onze werkelijkheid, maar vele geloven dat het schadelijk is voor de ontwikkeling van onze kinderen, is dat eigenlijk wel waar?
Belemmer je niet juist de ontwikkeling van je kind door schermen te verbieden? Het is namelijk bewezen dat schermtijd en kinderen zorgen voor educatieve en sociale voordelen. Ouders spelen een hele belangrijke rol in de mate waarin kinderen tijd achter een beeldscherm doorbrengen en we vervullen een voorbeeldfuncite.
Ben je op zoek naar tips om de schermtijd voor kinderen te handhaven? Lees dan dit artikel:
Schermtijd negatief voor de ontwikkeling?
We zijn vaak bang dat de toenemende schermtijd voor kinderen de ontwikkeling beïnvloed maar is dit waar? Ja, als kinderen te veel tijd achter een scherm doorbrengen dan heeft dit nadelen voor hun ontwikkeling, je kunt hierbij denken aan zaken als:
Slechtere fysieke vaardigheden
Schermtijd voor kinderen zorgt er voor dat er steeds meer tijd zittend wordt doorgebracht. Hierdoor krijgen kinderen minder de kans om zich fysiek te ontwikkelen. Juist door te spelen ontwikkelen ze motorische vaardigheden, leren ze hun fantasiewereld aan te spreken waardoor ze creatiever worden op latere leeftijd in het oplossen van problemen.
Zeker buiten spelen is belangrijk voor de gezondheid van onze kinderen, ze ontwikkelen hier hun spieren en trainen activiteiten die bijvoorbeeld goed zijn bij de ontwikkeling van het evenwicht en de oog-hand coördinatie. Overmatige schermtijd van kinderen kan lijden tot problemen aan het hart, obesitas en de oog-hand coördinatie verminderen. Er wordt aangeraden minimaal 2 uur per dag buiten te spelen, de WHO (Wereld Gezondheidszorg Organisatie) adviseert zelfs 3 uur per dag (buiten)spelen onder de 5 jaar aan. Hoe meer bewegen en spelen, des te beter!
Lichamelijk klachten
Wij volwassenen zijn het een beetje gewend. Regelmatig zit er wel iemand die je kent bij de fysiotherapeut vanwege nek- en rugklachten. We weten het allemaal, de hele dag achter een computer of ander beeldscherm zitten is nu eenmaal niet goed. Je brengt te veel tijd door in dezelfde positie, dit geldt ook voor onze kinderen. Tegenwoordig komen er namelijk veel kinderen met dezelfde klachten bij de fysiotherapeut als wij! Het is belangrijk dat er regelmatig een sportactiviteit ondernomen wordt zodat er gewerkt kan worden aan de kracht van hun spieren maar ook het losmaken hiervan.
De levensstijl
Een ongezonde levensstijl veroorzaakt door schermtijd voor kinderen. De schermtijd is nu eenmaal drastisch verhoogd en dit betekent ook meer snacken. Door te veel schermtijd voor kinderen ontstaat een ongezonde levenstijl. Je herkent het wellicht bij jezelf ook, een hele dag achter de computer zitten zorgt nu eenmaal voor ongezonde trek. Dit komt omdat het een passieve activiteit is, het probleem is daarnaast dat je door te veel schermtijd te weinig gaat bewegen. Hierdoor ontstaat een ongezond gewicht, wil je kijken of dit voor jou het geval is? Je kunt je BMI hier berekenen.
Leerachterstand
Uit dit onderzoek is gebleken dat te veel schermtijd voor kinderen zorgt voor een taalachterstand. Te veel schermtijd voor kinderen zorgt er namelijk voor dat ze minder lezen. Ook een gebrek aan cognitieve en sociaal emotionele vaardigheden ontstaan door teveel schermtijd. Juist door speel- en spelsituaties leert een kind omgaan met de uitdagingen op sociaal- en emotioneel gebied. Het speelgoed waarmee gespeeld wordt, draagt hieraan bij. Bij een gezelschapsspel leert een kind bijvoorbeeld op zijn beurt wachten.
Het is goed voor een kind om te leren delen en samenwerken en bij een spelletje wordt er veel gepraat! Dat is dan weer goed voor de taalontwikkeling. Door buiten te spelen en nieuwe dingen te proberen krijgt een kind het zelfvertrouwen om de wereld aan te kunnen, hoe stoer voelde jij je vroeger als je tegen papa had gescoord of van de hoogste glijbaan durfde te glijden?
Richtlijnen schermtijd voor kinderen
Het is belangrijk dat je als ouder je kind begeleidt. Schermtijd voor kinderen zal altijd lastig blijven, omdat je kind het moeilijk vindt om het scherm los te laten. Toch is het belangrijk om er grip op te houden.
Richtlijnen die je aan kunt houden zijn:
- 0-1 jaar: geen schermtijd voor kinderen.
- 0-2 jaar: zo min mogelijk schermtijd. Hooguit 10 minuten samen met een ouder.
- 2-4 jaar: maximaal 30 minuten schermtijd per dag.
- 4-6 jaar: maximaal 60 minuten schermtijd per dag. Het liefst verdeelt over de dag in blokken van 4 keer 15 minuten.
- 6-8 jaar: maximaal 60 minuten per dag. Het liefst verdeelt over de dag in 2 blokken van beide 30 minuten.
- 8-10 jaar: maximaal 60 tot 90 minuten (1 tot 1,5 uur) beeldschermtijd per dag.
- 10-12 jaar: maximaal 120 minuten (2 uur) schermtijd per dag.
- 12 jaar en ouder: maximaal 3 uur per dag.
Houdt in gedachte dat dit maar richtlijnen zijn, je bepaalt als ouder natuurlijk ten alle tijden zelf wat jij acceptabel vindt. Het is daarbij goed om te streven naar een juiste balans waar iedereen zich prettig bij voelt.
Niet verbieden
Het belangrijkste is om een scherm niet te verbieden maar je kind te laten weten waar het aan toe is. Als je het verbiedt zoekt je kind naar andere mogelijkheden en kun je ze niet meer begeleiden bij wat ze doen tijdens hun schermtijd voor kinderen.
Loslaten dan?
Loslaten is ook geen goed idee, de verslavende werking van een scherm voor kinderen is te groot! Ze zullen het te moeilijk vinden om te stoppen. Het is daarom goed om een vooraf afgesproken schermtijd te handhaven. Deze bieden jullie beide houvast en structuur. Een kind functioneert beter als het duidelijkheid krijgt, nu is het nog aan jouw om deze duidelijke richtlijnen te handhaven. Uiteindelijk komen deze regels jouw kind alleen maar ten goede, uit onderzoek is namelijk gebleken dat kinderen die opgevoed worden met regels en door ouders die geïnteresseerd en emotioneel ondersteunend zijn opgroeien tot zelfverzekerde, zelfstandige en vriendelijke kinderen.
Conclusie
Ik hoop dat ik je met dit artikel wat handvatten heb kunnen aanreiken om beter om te gaan met de schermtijd voor kinderen. Het belangrijkste is om het ook leuk en aantrekkelijk voor je kind te maken om af en toe eens offline te zijn. Ga samen wat leuks doen! Onderneem gezinsactiviteiten en maak plezier samen. Ga eens naar een speelbos waar je hutten kunt bouwen, maak een wandeling langs alle speeltuinen in de buurt en organiseer een leuke knutselmiddag. Maak samen plezier, online en offline!
Ben je op zoek naar tips om de schermtijd te handhaven? Lees dan dit artikel: 5 tips: De beeldschermtijd van kinderen verminderen.