Heb je binnenkort een sollicitatiegesprek? Gefeliciteerd! Maar wacht, voordat je de deur uitrent om die geweldige kans te grijpen, is het tijd om je voor te bereiden. Sollicitatiegesprekken kunnen zenuwslopend zijn, maar met de juiste voorbereiding en een beetje zelfvertrouwen kun je de baan van je dromen binnenhalen. In deze blog delen we waardevolle tips om je te helpen schitteren in je volgende sollicitatiegesprek.
Het belang van een sollicitatiegesprek
Een sollicitatiegesprek is de ultieme kans om je potentiële werkgever te laten zien wie je bent en waarom je de juiste keuze bent voor de baan. Je moet het daarentegen wel zien als een tweerichtingsgesprek waarin zowel jij als de werkgever beoordelen of de functie en het bedrijf bij je passen, dus bedenk ook wel of je het zelf na het gesprek zeker nog ziet zitten.
Voorbereiding op het sollicitatiegesprek
- Onderzoek het Bedrijf:
Voordat je het gesprek binnenstapt, is het essentieel om het bedrijf grondig te onderzoeken. Wat doen ze? Wat zijn hun waarden en missie? Hoe passen jouw vaardigheden en ervaring in hun cultuur? - Analyseer de Vacature:
Begrijp de vereisten van de functie en analyseer hoe jouw ervaring hierbij aansluit. Maak aantekeningen van specifieke voorbeelden die je kunt gebruiken om je geschiktheid te onderbouwen.
Tijdens het sollicitatiegesprek
- Lichaamstaal en Stemgebruik:
Je lichaamstaal spreekt boekdelen. Handdruk, oogcontact en een zelfverzekerde houding zijn cruciaal. Let ook op je stemgebruik, spreek duidelijk en rustig en raak vooral niet in paniek. - Beantwoord Vragen Met Voorbeelden:
Versterk je antwoorden op vragen door concrete voorbeelden te geven van eerdere prestaties. Dit toont aan dat je de vaardigheden hebt die ze zoeken. - Vragen aan de Interviewer:
Toon je interesse door vragen te stellen aan de interviewer. Vraag bijvoorbeeld naar het team, de verwachtingen voor de rol, en hoe ze succes meten.
Veelgemaakte fouten tijdens sollicitatiegesprekken
- Onvoldoende Onderzoek:
Gebrek aan kennis over het bedrijf kan een enorme afknapper zijn voor werkgevers. Het laat zien dat je niet serieus genoeg bent en jezelf slecht hebt voorbereid. - Onvoldoende Voorbereiding:
Als je niet voorbereid bent op veelgestelde vragen, kun je tijdens het gesprek stotteren of onsamenhangend overkomen. - Negativiteit:
Vermijd negatieve opmerkingen over eerdere werkgevers of collega’s. Blijf positief en focus op je toekomstige bijdrage.
Vragen die je kunt verwachten
In ieder sollicitatiegesprek komen een aantal veelgestelde vragen voor, een aantal voorbeelden hiervan zijn:
- Vertel me iets over jezelf?
Geef een beknopte samenvatting van je professionele achtergrond, je sterke punten en je persoonlijkheid. - Wat zijn je zwakke punten?
Benadruk zwakke punten die je actief aanpakt en verbetert. - Waarom wil je voor ons werken?
Laat zien dat je onderzoek hebt gedaan en leg uit waarom je denkt dat je goed bij het bedrijf past.
Vragen die je kunt stellen
- Wat zijn de belangrijkste uitdagingen voor het team op dit moment?
Dit toont aan dat je proactief bent en bereid bent om te helpen. - Hoe zou je de bedrijfscultuur hier beschrijven?
Het is belangrijk om te weten of je goed in de cultuur past.
Follow-up na het sollicitatiegesprek
Je hebt het gesprek afgerond en bent mogelijk opgelucht, omdat het goed ging of omdat het voorbij is. Maar je bent nu nog niet klaar. Het is belangrijk om ook na het gesprek nog een contactmoment te hebben. Een contactmoment zorgt ervoor dat je mogelijke werkgever nog een keer aan je denkt en het toont je betrokkenheid. Dit kan je bijvoorbeeld doen door telefonisch een paar dagen later nog een specifieke vraag te stellen die je vergeten te stellen bent. Zorg er dan wel voor dat je een kwalitatieve vraag stelt. Het kan ook zijn dat je hebt afgesproken om na een bepaalde periode contact op te nemen, zorg dan dat je dit doet.
Ga ervoor!
Met deze tips in je achterzak ben je goed voorbereid op je volgende sollicitatiegesprek. Onthoud dat zelfvertrouwen, voorbereiding en een positieve houding cruciaal zijn. De clichés ‘ben jezelf’ en ‘ meer dan je best kun je niet doen’ spreken meer recht dan ooit. Je bent in ieder geval weer een ervaring rijker. Uiteindelijk heb je niks te verliezen, dus grijp die kans en ga voor die droombaan. Veel succes!
Benieuwd naar de kracht van een goed LinkedIn profiel of wil je een sterk CV en sollicitatiebrief opstellen. Bekijk deze dan ook zeker!