Omgaan met spanning rondom Sinterklaas

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview
Het Gezinsleven - Sponsored blog

Wij beoordelen dit product met een:

Sinterklaas is enorm spannend voor de meeste kinderen. Naast dat deze feestdag erg leuk is (en lekker) kan de spanning bij kinderen ook teveel worden. Kinderen zitten minder lekker in zijn/haar vel of ze vinden het moeilijk om zich te uiten. In deze blog vertel ik je wat meer over wat je als ouder kunt doen om je kindje juist in deze periode te helpen. Hoe kan je de spanning juist minimaliseren? Hoe zorg je ervoor dat je kindje juist optimaal kan gaan genieten van Sinterklaas? Lees de 5 tips voor een de gezelligste Sinterklaas!

Sinterklaas kan spanning met zich meebrengen

Sinterklaas is een bijzonder feest. De meeste kinderen zie je volop genieten van Sinterklaas, maar er zijn ook veel kinderen die het allemaal toch een beetje spannend of zelfs eng vinden. Deze spanning kan ervoor zorgen dat je kind minder goed kan slapen, dat hij/zij juist erg druk wordt of dat ze minder goed gaan luisteren naar jou. Als je er bij stil staat dan is het allemaal ook niet zo gek: pieten die ’s nachts je huis binnenkomen, een onbekende opvallende meneer met een lange baard die alles van je weet, alles wat er mis gaat tijdens het sinterklaasjournaal op de tv en dan ook nog de spanning van alle leuke cadeautjes die je gaat krijgen.

Een beetje gezonde spanning is natuurlijk altijd goed, maar het moet niet teveel worden zodat het kan uitdraaien op stress. In dit artikel vertellen we je hier meer over en geven we 5 tips hoe je dit kunt voorkomen zodat je een gezellige Sinterklaas kunt hebben met je kinderen.

5 verschillende tips voor een Sinterklaas zonder teveel spanning

1: Zorg voor voorspelbaarheid

Het is voor kinderen belangrijk dat er een stukje voorspelbaarheid is. Een feest zoals Sinterklaas is al erg spannend en geheimzinnig dus wanneer we bijvoorbeeld met behulp van een aftelkalender gaan werken ontstaat er een stukje voorspelbaarheid. Met behulp van deze kalender kan je je kind voorbereiden op bijvoorbeeld de intocht, de viering op school en natuurlijk pakjesavond.

Vertel goed wat er precies gaat gebeuren en wanneer. Zo weet je kind wat hij/zij kan verwachten en wat er gaat gebeuren. Je kunt op deze aftelkalender bijvoorbeeld ook markeren wanneer ze de schoen mogen zetten. De kalender geeft overzicht en daarmee ook een bepaalde rust. Wij hebben voor je een voorbeeld gemaakt van een aftelkalender welke je via deze link kunt downloaden. Print hem uit en hang deze op in huis!

Het Gezinsleven - Spanning met Sinterklaas - Aftelkalender2

 2: Neem Angsten weg

Kinderen kunnen angsten hebben, neem deze angst van je kind serieus en ga niks dwingen. Als je kindje bijvoorbeeld geen handjes wil geven aan Sinterklaas of aan de pieten moet je dit niet dwingen. Zoek een rustig plekje in de ruimte en blijf bij je kindje als dit mogelijk is. Als je kind het een eng idee vindt dat Piet ‘s nachts in huis komt, zet de schoen dan bij de deur of in de garage.

3: Luister goed naar je kind

Heeft je kind moeite met slapen? Is hij of zij erg druk of merk je op een andere manier dat je kind angstig is? Ga dan vooral in gesprek over Sinterklaas; stel vragen aan je kind en luister goed naar wat hij/hij te zeggen heeft. Probeer erachter te komen wat de stress oplevert, zodat je je kind gerust kan stellen. Door goed te luisteren kun je makkelijker de angsten wegnemen.

4: Rust en ontspanning

Sinterklaas is een periode die vele prikkels met zich mee neemt, er zijn vele activiteiten en natuurlijk ook veel snoepgoed. Probeer ervoor te zorgen dat je kind goed en voldoende slaapt of bouw voldoende rustmomenten op gedurende de dag. Ook even lekker buiten spelen kan een kind goed doen om even alle spanning te vergeten.

5: Probeer verder te kijken dan enkel vervelend gedrag

Door de spanning kunnen kinderen erg ‘vervelend’ gedrag laten zien. Ze worden drukker en luisteren daarom ook minder goed. Kinderen kunnen nog niet goed vertellen dat ze het allemaal heel spannend vinden. Ze laten deze spanning zien door middel van hun gedrag. Probeer hier begrip voor op te brengen. Probeer te voorkomen dat je gaat dreigen dat ze bijvoorbeeld geen cadeautjes krijgen als ze niet luisteren of dat Sint ze meeneemt naar Spanje. Dit kan namelijk zorgen voor extra spanning wat het tegenovergestelde effect kan veroorzaken. Probeer begripvol te blijven en te begrijpen waar het gedrag vandaan komt.

Het Gezinsleven - Sinterklaas spanning snoepgoed

Wanneer vertel je je kind dat Sinterklaas niet bestaat? 

Sommige kinderen komen er zelf achter dat Sinterklaas niet bestaat, maar andere kinderen blijven heel lang geloven. Dan vertellen ouders meestal aan hun kind dat Sinterklaas niet echt bestaat. Maar wanneer doe je dit? En hoe kun je dit het beste aanpakken?

Er is niet één leeftijdsgrens; sommige 4-jarigen hebben al twijfels en andere kinderen geloven nog heilig als ze 9 jaar zijn. In de bovenbouw van de basisschool is het handig om je kind te informeren, omdat de meeste leeftijdsgenoten dan niet meer geloven. Als je kind er zelf achterkomt dat Sinterklaas niet bestaat, is het goed om hier samen over te praten en je kind verdere uitleg te geven. Je kunt vertellen dat Sinterklaas vroeger wel bestaan heeft. Vertel dan bijvoorbeeld dat Sinterklaas vroeger cadeautjes gaf aan kinderen als hij jarig was en dat we dat zijn blijven vieren. Geef je kind de ruimte om vragen te stellen en geef eerlijk antwoord.

Veel sinterklaasplezier en een fijne pakjesavond toegewenst!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview

Inhoudsopgave

BoekenBoeken
Klik Hier
BabyBaby
Klik Hier
Design en lifestyleDesign en lifestyle
Klik Hier
KlussenKlussen
Klik Hier
Deel deze blog:
Facebook
WhatsApp
Pinterest
LinkedIn

Ook interessant