Speelbossen in Zuid-Holland ? Hier vind je ze allemaal!

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview
Het Gezinsleven - Sponsored blog

Wij beoordelen dit product met een:

Lekkere spelen en ravotten, we willen er graag allemaal af en toe op uit! De speelbossen in Zuid-Holland zijn daarvoor ideaal. De kinderen hoeven zich even niet druk te maken om vies worden of om iets kapot te maken. Ze kunnen hun fantasie volledig kwijt! Een hut bouwen voor kabouter Plop? Een ridder spelen en het eigen gemaakte fort bewaken of toch liever als een echte Robin Hood op jacht gaan? In de speelbossen in Zuid-Holland kan het allemaal!

Ben je op zoek naar natuurparken in Zuid-Holland? Lees dan deze blog: 3 keer de natuur in Zuid-Holland!

Speelbossen en kinderwandelingen

Tijd om eens te kijken waar we met onze kinderen het beste heen kunnen gaan zodat ze fijn kunnen buiten spelen in de speelbossen in Zuid-Holland. We hebben de speelbossen en de kinderwandelingen in de natuur in Zuid-Holland voor je op een rijtje gezet.

Speelbos Robin Hood en Speelbos Huttenbos

In het Haagse bos vind je Speelbos Robin Hood. Het is bereikbaar via de ingangen aan de Bezuidenhoutseweg of de Boslaan in Den Haag. Ideaal is dat er een verhard pad naar het bos toeloopt waardoor het ook goed bereikbaar is met de kinderwagen of voor minder validen. Als je vanaf de Bezuidenhoutseweg de Boslaan inloopt/fietst. Sla dan gelijk rechts het bospad in (genaamd Zuiderpad op Google Maps). Volg dit pad, dan zie je na ca 900 meter de natuurspeeltoestellen en het speelbos verschijnen. 

Er is een avontuurlijke route uitgezet voor kinderen waarbij ze kunnen klimmen over de touw- en hangbruggen, door het bos kunnen slinger met een kabelbaan of de verschillende slingertouwen. Er is zelfs een heuse klimwand. Er zijn ook schommels en genoeg boomstammen om op te klimmen. Het speelbos in de natuur van Zuid-Holland is in 2018 geheel vernieuwd. Laat de Robin Hood in jezelf los!

Deze twee speelbossen in Zuid-Holland zijn uniek omdat ze midden in het centrum van Den Haag liggen. Speelbos Huttenbos heeft een heel ander karakter dan speelbos Robin Hood. In speelbos Huttenbos vindt je heel veel ‘speelaanleidingen’, je kind heeft wel wat fantasie nodig om zich hier te kunnen vermaken.

Er zijn houten beelden van bosdieren te vinden en er is een plek om hutten te bouwen. Je kunt er je evenwicht testen terwijl je over boomstammen en andere obstakels loopt en hinkstapsprongen over paaltjes. Alles is aanwezig om lekker buiten te kunnen spelen! Het bevindt zich naast de Grote Vijver, vlakbij Paleis Huis ten Bosch. 

Het enige nadeel aan deze speelbossen in Zuid-Holland is dat de parkeergelegenheid in de nabije omgeving beperkt is, dus met het OV, de fiets of de benenwagen komen is het gemakkelijkst. Honden zijn niet toegestaan.

Speelbos Biesbush

Dit is een van de jongste speelbossen in Zuid-Holland en ligt verstopt in het Bieslandse Bos. Dit is een jong bos waar je heel veel verschillende vogelsoorten kunt spotten. Het is hier vooral nat! Het is namelijk een moerasbos. Er wordt hard gewerkt aan een netwerk van paden en uitkijkpunten.

Na een wandeling door het Bieslandse Bos kun je in Speelbos Biesbush heerlijk spelen en picknicken. Het is een plek om lekker te ravotten! Er zijn kronkelige paden, je kunt over boomstammen lopen en er is een klimboom speciaal voor jou. Hoe hoog kan jij klimmen? En hoe ver kun jij over de slootjes springen? Er is ook een vlot om het water mee over te steken en genoeg takken om een hut te bouwen voor het hele gezien.

Je vindt dit bos tussen Den Haag, Pijnacker, Nootdorp en Delft. Het is het gemakkelijkst om te parkeren in recreatiegebied het Delfste Hout op de Korftlaan in Delft. Het is een van de speelbossen in Zuid-Holland met het mooiste uitzicht in de buurt. Je vindt dit mooie plaatje op de open Bieslandse polder.

Speelpolder Het Wijland

Slootje springen, bruggen bouwen en allerlei beestjes bestuderen. Laat de onderzoeker in je los en ontdek de speelbossen in Zuid-Holland van heel dichtbij met een onderzoekerset. Speur met de speciale zaklamp de natuur af naar vlinders en insecten. Met behulp van het schepnetje vang je ze en bewaar je ze in het speciale bewaardoosje. Vervolgens kun je ze met het pincet en vergrootglas van heel dichtbij bekijken!

Speelpolder Het Wijland ligt aan de rand van Schiedam in het Weidse Midden-Delfland. Ooit was dit een archeologische vindplaats. Er zijn resten gevonden van hele oude nederzettingen. Nu vind je er alles om mee te bouwen en te knutselen. Riet, boomstammetjes, wilgentenen, bladeren, gras en bloemen. Er zijn speciale fruitbomen geplant, zoals appel-, peren- en notenbomen zodat kinderen kunnen leren hoe ons fruit groeit.

Hoe je op deze unieke plek komt? Een van de leukste speelbossen in Zuid-Holland ontdek je via een trekvlot over het water! Er is zelfs een mini-strandje gemaakt en meer dan genoeg speelwater. Er is alleen geen toilet of drinkbaar stromend water aanwezig. Dus het is slim om een goed gevulde picknickmand zelf mee te nemen, zodat je optimaal kunt genieten van jullie dagje uit in de natuur in Zuid-Holland.

Speelbos De Balij

Vlak bij Zoetermeer vind je Speelbos De Balij. Hier draait alles om ridders. Houten ridders, die de poort in de stadsmuur en het kasteel bewaken. Je kunt zelf de slotgracht vullen met een pomp in het midden van het plein. Er zijn genoeg natuurlijke elementen aanwezig zodat de kinderen veel plezier kunnen maken.

Spring over de stapstenen of slinger jezelf via de touwen over het water. Je kunt jezelf ook met het pontje naar de andere kant van het water trekken. Er zijn voldoende picknickbankjes maar eten en drinken moet je wel van thuis meenemen, want helaas zijn de meesten speelbossen in Zuid-Holland niet voorzien van een eetgelegenheid.

Staatsbosbeheer heeft de gezinsroute Ridder Dooleind gelanceerd. Al wandelend met je telefoon ga je met hele gezin terug in de tijd. Je ontdekt stukje voor stukje het geheim van Ridder Dooleind. Tijdens de route zijn er filmpjes op de telefoon te zien en de kinderen worden letterlijk het bos in gestuurd om opdrachten uit te voeren. Een hele unieke manier om de speelbossen in Zuid-Holland te ontdekken. Je vindt dit speelbos direct achter Kinderboerderij De Balijhoeve, Kurkhout 100, 2719 JZ Zoetermeer.

Speelbos Bentjungle

De meeste speelbossen in Zuid-Holland zijn vooral geschikt voor de wat warmere dagen, want ook hier kun je weer volop met water in de weer. Speelbos Bentjungle ligt in het Bentwoud, tussen Zoetermeer-Oosterheem en Benthuizen.

Het Bentwoud is een relatief jong bos. Het is een van de speelbossen in Zuid-Holland waar hard gewerkt wordt om het er zo leuk mogelijk te maken! De bomen zijn daarom nog vrij laag. Er zijn heuvels, waterpartijen en boomstammen waarmee je over het water kunt als je dat durft. Er zijn speeltoestellen genoeg om lekker te kunnen slingeren, klauteren en klimmen. Er ligt een groot grasveld dus neem je voetbal mee en trap een balletje of probeer eens te vliegeren?

Je kunt de auto parkeren bij sportvelden DSO. Adres: Hildamlaan 1, 2731 BT in Benthuizen of bij sportvelden BSC. Adres: Omleidingsweg 4, 2731 BS in Benthuizen. Vergeet je laarzen niet mee te nemen en wellicht wat schone kleren, want je wordt gegarandeerd vies!

Het Gezinsleven - Uitstapjes - Natuur - Speelbossen in Zuid-Holland - Vliegeren in het bos

Speelbos Hennipgaarde

Speelbossen in Zuid-Holland zijn er genoeg! Het leuke aan deze speelplek is dat hij bedacht is voor en door kinderen. Er is een waterpomp, blotevoetenpad, een doolhof en een trekpont. Er zijn ook veel glijbanen te vinden en kruip-door-sluip-door-routes. Het is een van de meest verzorgde speelbossen in Zuid-Holland. Naast spelen kunnen kinderen hier ook veel leren over de natuur. Zo zijn er natuurakkers, een pluk- en kruidentuin, een wilgengriend, een paddenpoel en een boomgaard.

Je vindt dit speelbos in Zevenhuizen. Het ligt tussen de roeibaan Willem Alexander Baan en het dorp Zevenhuizen Speelbos Hennipgaarde. Via het schelpenpad kun je deze speelplek bereiken. Met de auto? Parkeer dan op het Nely Gambonplein 1 in Zevenhuizen. Steek met de brug het water en de Slingerkade over. Dan vindt je recht voor je neus de Hennipgaarde.

Speelbos Bergse Vallei

Alle speelbossen in Zuid-Holland hebben hun eigen kenmerken, deze is perfect voor de wat kleinere kinderen omdat er een waterspeeltuintje aanwezig is. Ik vind dit ook een goede keuze voor de ouders die zichzelf wel eens een middagje willen laten bedienen, er is namelijk een restaurant aanwezig.

Speelbos Bergse Vallei ligt in het Lage Bergse Bos in Bergschenhoek. Adres: Rottenbandreef 50, 2661 GR Bergschenhoek.

Speelbos Gouwbos

In speelbos Gouwebos vind je een speelplaats met natuurlijke materialen en robinia speeltoestellen. Er is een avondturenroute, een trekpont en een brug aangelegd. Dit speelbos is ook geschikt voor de oudere kinderen. Er is voor hun een uitdagend klimtoestel met een uitkijktoren en kabelbaan.

Natuurspeelplaats Eldorado

Deze natuurlijke speelplaats ligt in het Goudse Hout in Gouda, het is eigenlijk meer een speeleiland en past daarom niet helemaal in deze lijst met speelbossen in Zuid-Holland. Ik wilde hem jullie niet onthouden omdat hij pas in 2019 is aangelegd en er toch wel erg veel leuks te beleven is.

Natuurspeelplaats Eldorado geeft kinderen de ruimte om de wereld te verkennen op een unieke manier, ook hier is het wel belangrijk dat de temperatuur een beetje meewerkt want de kinderen gaan gegarandeerd nat worden!

Speelpolder De Tiendtuin

Ook dit is misschien een vreemde in deze lijst met speelbossen in Zuid-Holland maar in Speelpolder De Tiendtuin kunnen kinderen van 4 tot 12 jaar zich heerlijk uitleven en alles doen wat ze thuis niet mogen. Je vindt deze speelpolder in Ouderkerk aan de IJssel. Het spannendste onderdeel is 15 meter lange wateroversteek! Ben je met een grote groep? Dan kan je picknicken aan de XXL-picknicktafel. In de zomer is er in de speelpolder een watertappunt te vinden.

Speelpolder Polderrijk

Speelpolder Polderrijk ligt in het Krimpenerhout en is geopend van zonsopgang tot zonsondergang. Het verhaal gaat dat in de speelbossen in Zuid-Holland piraten leven! Geen gewone piraten, maar Polderpiraten. Deze piraten leren jouw kinderen alles over de natuur en samen gaan ze op avontuur.

Hier kunnen kinderen echt al hun energie kwijt! Je komt bij deze speelpolder met de fiets of lopend vanaf de parkeerplaats bij de surfplas. Deze wandeling duurt een klein kwartiertje. Vanuit Krimpen aan de Lek is het maar 10 minuten lopen langs het Krilpad. Let op, je moet wel zelf voor je eten en drinken zorgen.

Speeleiland Krimpenerhout

Speeleiland Krimpenerhout ligt in het Groene hart. Zoals in zoveel speelbossen in Zuid-Holland klim je van eiland naar eiland. Het speciale aan deze plek is dat er een zwemplas bij ligt. Dus na het spelen kunnen de kinderen een frisse duik nemen! Let wel op, honden zijn niet toegestaan en dienen op het pad langs het strand te zijn aangelijnd.

Speelpolder Heerjanneke

De op één na laatste in onze lijst met speelbossen in Zuid-Holland is Speelpolder Heerjanneke. Je vindt deze speelpolder in Heerjansdam. Deze plek verdient wat extra aandacht omdat hij toegankelijk wordt gemaakt voor kinderen met een beperking. Zodat hier straks écht door alle kinderen gespeeld kan worden.

De speel- en zitelementen worden aangepast aan de doelgroep, evenals de paden. Er wordt nog steeds uitsluitend gebruik gemaakt van natuurlijk materialen zodat het groene karakter van de speelpolder niet verloren gaat. Dus kom klimmen en klauteren, kruip door de buizen en rust lekker uit in de ligweide. Want in deze Speelpolder is echt iedereen welkom!

Speelpolder Hooge Nesse

We sluiten deze lijst af met Speelpolder Hooge Nesse. Een van de speelbossen in Zuid-Holland die vanaf de snelweg (5 minuten) gemakkelijk te bereiken is. Je vindt deze speelpolder in Zwijndrecht en parkeren kun je op de parkeerplaats bij Van der Valk hotel Ara. Vanaf daar is er een fietspad en voetgangerspad naar de speelpolder. Deze wandeling is op de heenweg prima te doen, alleen als je terug wandelt is het een uitdaging om je vermoeide kinderen weer bij de auto te krijgen. 

Het leuke aan deze plek is dat je er naast klimmen en klauteren ook boten kunt kijken. Je hebt namelijk uitzicht op de Oude Maas. Er is ook een vlindertuin, bijenhotels en muizenruiters. Bij de laatste kun je dus muizen en andere kleine knaagdieren bekijken! Het leukste speeltoestel vonden ze hier toch echt de kabelbaan. Deze ging lekker snel!

Het is als ouders gemakkelijk om het overzicht te behouden en toch een rustig plekje op te zoeken. Er zijn veel wandelpaden in de buurt mocht je zin hebben om nog wat meer van het gebied te zien!

Speelbossen in Zuid-Holland

Ik heb mijn best gedaan om deze lijst zo compleet mogelijk te maken. Mocht ik toch nog een foutje hebben gemaakt en er eentje hebben gemist, zou je me dat dan willen laten weten via de contactpagina? Zo houden we samen deze lijst up to date. Op zoek naar mooie wandel- en fietsroutes in de natuur in Zuid-Holland? Lees dan deze blog: 3 keer de natuur in Zuid-Holland!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview

Inhoudsopgave

BoekenBoeken
Klik Hier
BabyBaby
Klik Hier
Design en lifestyleDesign en lifestyle
Klik Hier
KlussenKlussen
Klik Hier
Deel deze blog:
Facebook
WhatsApp
Pinterest
LinkedIn

Ook interessant