Speelgoed: 3 veel gemaakte fouten

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview
Het Gezinsleven - Sponsored blog

Wij beoordelen dit product met een:

Spelen is de leukste manier van leren. Door te spelen leren kinderen nieuwe vaardigheden op sociaal- en emotioneel gebied, motorische vaardigheden, creativiteit en concentratie. Het is belangrijk dat het speelgoed dat een kind krijgt past bij de leeftijdsfase. Zorgt dat het aansluit bij de interesses van jouw kind en zijn/haar mogelijkheden. 

Goedkoop speelgoed

We kennen allemaal de bekende websites als Aliexpress, Wish, Miniinthebox en Alibaba. Je kunt hier vrijwel alles vinden en álles is spotgoedkoop! Er is voor alle leeftijden wat vinden, vaak is het bijna identiek aan het origineel en nog een stuk voordeliger ook. Toch is het geen goed idee om hier je slag te slaan en ik vertel je waarom.

Het speelgoed wat je koopt op deze websites voldoet niet aan de Europese richtlijnen wat betreft veiligheid, hierdoor zitten er te veel chemische stoffen in die de EU verboden heeft. Dit zijn hormoonverstorende chemische middelen, deze stoffen zijn niet voor niets verboden in de EU. Om maar meteen met de deur in huis te vallen, ze kunnen kanker, misvormde geslachtsorganen of een beschadigd zenuwstelsel veroorzaken.

De kwaliteit van het speelgoed is ook niet hetzelfde als wat wij hier gewend zijn, het gaat namelijk eerder stuk. Loopt jouw peuter vrolijk door het huis met een nieuwe speelgoed auto? Terwijl hij deze laat vallen kunnen er gemakkelijk stukjes afspringen. In deze kleine onderdelen kunnen kinderen gemakkelijk stikken en de scherpe randen die ontstaan door de val kunnen lelijke krassen veroorzaken. 

Dus vermijd deze websites, als je speelgoed wilt aanschaffen kun je beter kijken op sites als bol.com. Want speelgoed uit China is de lage prijs niet waard als het de veiligheid van onze kinderen in gevaar brengt. 

het gezinsleven - speelgoed - gemaakte fouten - spelen
het gezinsleven - speelgoed - gemaakte fouten - spelen

Te veel

Ik heb het zelf ook ervaren, hoe meer speelgoed er rondslingert in huis, des te minder wordt er geconcentreerd gespeeld. Studies hebben het aangetoond, kinderen die weinig speelgoed ter beschikking hebben, spelen veel langer met een speeltje en gebruiken hun fantasie meer! Minder spelletjes zorgen ervoor dat kinderen hun creativiteit kunnen ontwikkelen, ze leren zich beter concentreren en worden er socialer van. Ze gaan samen op zoek naar nieuwe mogelijkheden.

Als er te veel speeltjes in huis liggen dan worden kinderen snel afgeleid. Doordat ze zich niet kunnen concentreren op het spelen, ontwikkelen ze niet de benodigde controle over hun aandacht die ze op later leeftijd nodig hebben. De kleutertijd is juist de fase waarin deze ontwikkeling het hardst gaat. Opvallend is ook dat kinderen die wat minder hebben juist zuiniger zijn op hun spullen, ze leren er beter zorg voor dragen omdat er niet altijd een vervanger binnen handbereik ligt. Hierdoor leert een kind waarderen wat het heeft.

Een tip is om speelgoed af en toe even weg te leggen, als je het er na een tijdje weer bij pakt is je het voor je kind net alsof hij een cadeautje krijgt en gaat hij/zij er weer blij mee spelen!

Het Gezinsleven - Gezinsactiviteiten - Speelgoed - Speelgoed: 3 veel gemaakte fouten - te veel speelgoed

Te moeilijk

Om spelen leuk te vinden moet het niet speelgoed niet te moeilijk zijn voor jouw kind. Als het te moeilijk is werkt het frustrerend en demotiverend en dat wil je niet. De ene puzzel is de andere niet en zo werkt het met al het speelgoed. 

Let dus goed op de aangeraden leeftijd en kijk naar de behoefte van jouw kind. Heb je bijvoorbeeld een echte puzzel kampioen? Dan kan een puzzel wellicht wat moeilijker, is de fijne motoriek nog wat onder ontwikkeld? Kijk dan nog even niet bij de strijkkralen maar koop een leuke set om zelf een armband te maken met grovere kralen.

Te makkelijk speelgoed is dan juist weer snel te saai. Een kind raakt er op uitgekeken en kan zichzelf er niet mee vermaken. Merk je dit op dan is het tijd voor iets nieuws!

Het Gezinsleven - Gezinsactiviteiten - Speelgoed - Speelgoed: 3 veel gemaakte fouten - spelen met klei

Kijk naar de wensen van jouw kind

Waar speelt jouw kind het liefste mee? Kinderen hebben al snel een voorkeur voor het een of het ander. De een wil het liefst buiten spelen, klimmen en klauteren terwijl de andere liever binnen aan tafel geconcentreerd met klei in de weer is of een schilderij maakt. 

Probeer je kind zijn eigen keuzes te laten maken, hoe graag jij ook wilt dat ze rondloopt met een pop in een kinderwagen omdat jij dat vroeger zelf zo leuk vond, als jouw kind het niets vindt zal het ook geen succes worden. Je krijgt er alleen maar protesten van en zeker in de dreumes fase krijgen we die al genoeg te verduren. Natuurlijk mag je overleggen, aangeven wat het speelgoed kan en wat de voor- en nadelen zijn maar uiteindelijk werkt het toch het beste om ze zelf te laten kiezen.

En tenslotte, laat ze lekker bezig zijn! Het spelen is veel belangrijker dan het eindresultaat. Dus als die toren meer lijkt op een kasteelruïne dan is dat maar zo, probeer niet te oordelen en laat je kind fouten maken. Er is nu eenmaal niets aan om alleen maar naar papa en mama te luisteren!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview

Inhoudsopgave

BoekenBoeken
Klik Hier
BabyBaby
Klik Hier
Design en lifestyleDesign en lifestyle
Klik Hier
KlussenKlussen
Klik Hier
Deel deze blog:
Facebook
WhatsApp
Pinterest
LinkedIn

Ook interessant