Sportvasten: Geen dieet maar een gamechanger

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview
Het Gezinsleven - Sponsored blog

Wij beoordelen dit product met een:

8 jaar geleden ben ik voor de eerste keer gaan sportvasten. Ik was te zwaar en deed niet aan sport. Omdat ik in die tijd een patisserie had met de vader van mijn kinderen, had ik weinig tijd voor een sportschool en wilde ik het liefste aan het begin van de dag mijn half uurtje cardio doen. Ik koos voor hardlopen en merkte in die tien dagen dat ik daar best enige aanleg voor had. Het sportvasten ging me goed af en het hardlopen ben ik door gaan voeren. Binnen een half jaar liep ik mijn eerste halve marathon. Ik had mijn passie gevonden.

We draaien de klok door naar 2024, ik ben ondertussen gescheiden, opnieuw getrouwd en aangezien onze bruiloft 2 keer verzet moest worden door corona moest ik ook heel lang mijn best blijven doen om in die jurk te passen. Dat ging me redelijk goed af, maar na een huwelijksreis van 14 dagen naar Curacao paste ik al niet meer in mijn jurk en liet ik mijn eetpatroon volledig los. Ik stopte niet met sporten, hardlopen ben ik altijd blijven doen. Afgelopen jaar, 2023, liep ik zowel een hele als een halve marathon. Dat deed alleen niets met mijn gewicht. Twee jaar na de bruiloft ben ik 8 kilo zwaarder, voel ik me opgeblazen en heb ik minder energie. Zo wil ik me niet voelen, werk aan de winkel.

Ik ben een alles of niets mens, herken je dat? Ik kan me full focus op iets storten (iets met een adhd brein) maar ik kan, als ik mijn toppunt heb bereikt, ook alles ineens laten vallen. Balance is not my middle name. En toch heb ik me voorgenomen om dit jaar een gezonde mindset als doel te nemen en alles langs die lat neer te leggen. Startend bij een reset voor mijn lijf en geest.

Sabine Mutsaars, Ride and Shine

Ik klom in de pen en benaderde Sabine Mutsaars, woman health coach voor kopvrouwen in spe voor meer informatie over sportvasten. Ik had haar al eens ontmoet tijdens een netwerkevent voor vrouwen. Sabine heeft een verleden in de topsport als profwielrenner, coacht en heeft samen met haar man een fietsenwinkel in Schijndel. Een vrouw die dus al haar energie kan gebruiken om alles draaiende te houden. We maakten een lunchafspraak en bespraken wat voor mij het doel zou zijn. Dat eerste gesprek vond ik heel veel zeggen over Sabine. Haar vragen zetten je aan het denken. Ze vraagt door en geeft je het advies om tijdens het sportvasten ook echt lief voor jezelf te zijn. Neem tijd, plan weinig, zorg voor rust, dompel je onder in selfcare. Voor mij precies wat ik nodig had, vooral omdat mijn ego het vaak overneemt. Dat stemmetje op mijn schouder dat zegt, je moet dit, je moet harder rennen, je moet er voor iedereen zijn, je moet, je moet, je moet. Je snapt mijn punt.

Het Gezinsleven - DSC 1331

Wat is sportvasten precies

Sportvasten duurt 10 dagen, je lichaam gaat van een suikerverbranding naar een vetverbranding toe, waarbij je begint met 3 dagen afbouwen van je voeding, minder eiwitten, minder koolhydraten. Daarna vast je drie dagen en dit betekent dat je alleen 300 ml biologische vruchtensap drinkt. Water, thee, zwarte koffie mag wel gewoon en twee liter water. Ondertussen gebruik je bij elke maaltijd vitaminesupplementen en drink je metabolic switch, een poedertje dat je mengt met 150ml water. Na drie dagen vasten, ga je weer 4 dagen alles rustig opbouwen zodat je darmen weer kunnen wennen aan vast voedsel. Je sport (cardio) deze tien dagen elke dag tussen de 20 en 30 minuten. Je sport binnen je eigen hartslag zone. Ik vond het sporten heerlijk en vond 30 minuten goed te doen. Wat ik het moeilijkste vond was het plassen over het staafje om te testen of ik al in de vetverbrandingsfase zat. Ik heb nog nooit zo vaak over mijn eigen handen gepiest, maar dat geheel terzijde. Hoe paarser het staafje hoe beter. Drie dagen vasten en me terugtrekken in mijn eigen bubbel vond ik heerlijk. Zelfs een dansfeest waar ik elk jaar mega graag naartoe ga kon ik met gemak aan me voorbij laten gaan. En handig voor de partypeople want ik was chauffeur. Sommige mensen hebben tijdens deze dagen last van hoofdpijn maar ik heb haast nergens last van gehad. Ik sliep hooguit een paar dagen slechter vanwege de hoeveelheid energie die er los kwam.

Resultaat van sportvasten

In 10 dagen tijd viel ik 3 kilo af met sportvasten en verloor ik 5 cm omtrek bij buik, taille en borst. Het gekke is dat ik misschien meer kilo’s eraf verwacht had maar het feit dat ik me zo energiek voelde en nu nog steeds voel is de grootste winst. Het is echt een gamechanger, ik maak bewuste keuzes die in lijn moeten zijn met mijn gezonde mindset. Ik heb dry januari doorgepakt en geraffineerde suikers pak ik zo min mogelijk. Het is weer heerlijk om buiten hard te lopen en met de sneeuw van nu, pak ik een online zumba workout mee, tot hilariteit van de puberdochters in huis. “Heb je mama weer met haar midlife-achtig gedoe”.

Het Gezinsleven - sportvasten

Ga voor een gezonde mindset

Wil jij 2024 ook starten met een energieboost, een dosis zelfliefde en een gezonde mindset? Dan kan ik je sportvasten ofwel Sabine van harte aanbevelen, ze is betrokken, stelt kritische vragen en begeleid je het hele proces. Kijk op haar webiste voor alle informatie en mocht je de keuze maken om ook te starten met sportvasten dan krijg je €50,- korting als je MARISKA invult bij opmerkingen. Die €50,- kan je dan besteden aan een goed boek over selfcare, of aan nieuwe kleding, of whatever…..jouw feestje! Ik wens je veel plezier met dit traject, het is een cadeautje voor jezelf, i promise!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview

Inhoudsopgave

BoekenBoeken
Klik Hier
BabyBaby
Klik Hier
Design en lifestyleDesign en lifestyle
Klik Hier
KlussenKlussen
Klik Hier
Deel deze blog:
Facebook
WhatsApp
Pinterest
LinkedIn

Ook interessant