De mooiste steden in de Eifel!

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview
Het Gezinsleven - Sponsored blog

Wij beoordelen dit product met een:

Wil je niet te ver weg, maar toch een onvergetelijke tijd? Ga dan op vakantie in de Eifel! In de Eifel kun je heerlijk genieten van prachtige natuur, historische gebouwen, mooie routes, riviertjes en lekker eten. De Eifel ligt zo’n beetje in de driehoek van Aachen, Koblenz en Trier en behelst vele bekende plaatsen waaronder Monschau, Bitburg (hier komt het biermerk ook vandaan), Nürburg en natuurlijk Trier en Koblenz zelf. In dit gebied vind je naast het natuurpark de Eifel ook de rivier de Moezel.

In dit artikel nemen we jou mee naar de 3 leukste plekken om te bezichtigen in dit gebied!

Monschau

We beginnen het dichtste bij huis met het kleinste stadje in deze lijst, Monschau! Hoewel Monschau kleinschalig is, is dit wel een zeer indrukwekkende bestemming in de Eifel. Daarnaast is het voor de kleinste onder ons ook wel prettig dat deze stad wat kleiner is, dat maakt het ook wat minder vermoeiend. Monschau is een idyllisch stadje in de Eifel dat wordt doorkruist door de rivier Rur. Het stadje bestaat uit gezellige steegjes en de mooiste historische vakwerkhuizen.

De bekendste bezienswaardigheid in dit stadje in de Eifel is de Burcht van Monschau. Deze werd gebouwd bij het ontstaan van de stad al aan het begin van de 13e eeuw. Zoals vele oude historische gebouwen is er niet veel meer origineel, desondanks is dit zeker de moeite van het bezoeken waard. De burcht is gebouwd om een nonnenklooster in de buurt te beschermen. Het is grappig om te weten dat het stadje rond deze burcht is ontstaan.

Een andere bezienswaardigheid die je zeker niet over het hoofd kan zien is het Rode Huis, ofwel het Rotes Haus. Dit is het huis dat is gebouwd van het kapitaal dat is verdiend met de florerende textielproductie in Monschau. Het huis is tegenwoordig omgetoverd tot een museum, bestaande uit het oorspronkelijke interieur en met beschrijvingen over het historische leven van de originele bewoners. Een onvergetelijke ervaring!

Het belangrijkste is de sfeer en de uitstraling van Monschau, je kunt hier lekker op je gemakje rond wandelen en ziet iedere keer opnieuw iets nieuws wat je aandacht trekt. Het kabbelende water in de rivier, de idyllische winkeltjes of de winterse kerstmarkt. Geniet in het zonnetje van wat lekkers te drinken en vergeet niet een Monschauer Dütchen te bestellen!

Om optimaal te kunnen genieten van deze omgeving raad ik je aan om een verblijf te plannen op een nabijgelegen vakantiepark. Je kunt er prettig je auto kwijt en hebt de tijd om wat quality time met het gezin door te brengen! Je kunt kiezen uit appartementen of ruime bungalows. Voor ieder wat wils en voor de kinderen genoeg te beleven. Zijn ze na een dag wandelen in de natuur nog niet uitgespeeld, dan is er een leuke speeltuin of ze kunnen zich nog even uitleven in het zwembad! 

Trier

Als je vanuit Monschau nog zo’n uur en driekwartier doorrijdt naar het zuiden kom je uit in Trier. Rechtstreeks vanuit Nederland kan dit relatief een stuk sneller (vanuit Eindhoven ongeveer 3 uur rijden) omdat je dan de juiste hoofdwegen te pakken hebt. Trier ligt in het zuidelijkste punt van de Eifel en is een stad met zo’n 115 duizend inwoners. Daarmee is het vergelijkbaar met Dordrecht, Leiden of bijvoorbeeld Maastricht. 

Wist je dat Trier dé oudste stad van Duitsland is? De rit er naar toe is ontzettend leuk en aantrekkelijk omdat je door de Eifel reist, de heuvels geven een echt vakantie gevoel. De stad staat ook wel bekend als het Romeinse Rijk van het Noorden en zit vol met intact gebleven Romeinse gebouwen.

Het is daarom lastig om slechts een paar bezienswaardigheden te benoemen, maar ik ga mijn best doen om het kort en krachtig te houden. Te beginnen met iets buiten het centrum van Trier, namelijk het Amfitheater. Hoewel er niet veel meer is overgebleven van dit stukje Romeinse geschiedenis. Is het nog altijd zeer bijzonder om het terrein te aanschouwen en te beseffen dat honderden jaren geleden hier grote evenementen werden gehouden. 

Als je vanuit het Amfitheater terug naar het centrum gaat kom je langs de Keizerthermen. Dit is een Romeinse badhuis ruïne. Het ligt aan de rand van de stad en in de tuin van het Keurvorstelijke Paleis. Wederom een ongelofelijk stukje historie daterend uit 300 na Chr. dat door Unesco is opgenomen op de werelderfgoedlijst. 

In het jaar 306 werd Trier, de hoofdstad van het Romeinse Rijk. Om dat goed te kunnen vieren moest er natuurlijk een troonzaal komen. Keizer Constantijn wilde alles het liefst groot hebben en dus kwam daar de Basilica. Dit bouwwerk is één van de grootste en meest indrukwekkende gebouwen uit de Romeinse tijd. De Basilica in Trier is de grootste binnenruimte uit de Romeinse tijd op het Pantheon in Rome na.

Van oorsprong was de troonzaal een stuk luxer uitgerust. Zo was deze van binnen met marmer bekleed en voorzien van een verwarmde vloer, buiten was deze kleurig gepleisterd en rondom versierd met galerijen. Na het vertrek van de Romeinen kwam het gebouw in verval en werd het voor allerlei doeleinden gebruikt.

De Basilica is ook om een andere reden bekend, dit gebouw stond namelijk de bouw van het Keurvorstelijke Paleis in de weg, waardoor deze laatste nooit is afgebouwd. Een ander gebouw dat zeer indrukwekkend is, ondanks dat deze ruim twee keer in de Basilica past, dateert uit 150 na Christus. Het is de hoogste poort uit het Romeinse tijdperk en staat beter bekend als de Porta Nigra. Met haar 30 meter hoogte en een breedte van maar liefst 36 meter, is dit met recht een indrukwekkend bouwwerk om te aanschouwen.

Neem zeker ook een kijkje op de Markt, waar je de Dom van Trier (gratis te bezoeken) zult vinden. Hier staat ook de Liebfrauenkirche, deze kerk is toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw en de Heilige Laurentius. Sinds 1986 is ze geklasseerd op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. De markt is de perfecte plek voor een lekker drankje met prachtig uitzicht op de indrukwekkende historie die deze stad te bieden heeft. 

Aangezien er alleen in Trier eigenlijk al voldoende te zien en te doen is, kun je ook overwegen om jouw bezoek aan de Eifel enkel hier door te brengen. Zodat je alle tijd hebt om de prachtige natuur en de stad Trier te ontdekken. Dat kan bijvoorbeeld in dit vakantiepark op zo’n 30 minuutjes afstand van de stad Trier. Hier kun je heerlijk bijkomen en genieten van de rust die de Eifel te bieden heeft.

Het Gezinsleven - Vakantie - Stedentrips - De mooiste steden in de Eifel! - Gezellig plein in Trier

Koblenz

De laatste in ons lijstje, maar zeker niet de minste! Koblenz ligt wat verder van de westelijke grens met Luxemburg en België, maar is gemakkelijk bereikbaar met de auto. Binnen 2,5 uur rijden ben je al in deze prachtige stad die bekend staat om de samenvloeiing van de rivieren de Rijn en de Moezel. 

Net als Trier dateert ook Koblenz van de glorie jaren van het Romeinse rijk. De stad wordt aan tweekanten geflankeerd door rivieren, de Moezel eindigt hier en gaat over in de Rijn. Het is een bijzonder gezicht omdat de verschillende kleuren van het water samenkomen en mengen tot een nieuwe kleur. De samenvoeging staat bekend als de Deutches Eck. Hier kwam aan het einde van de 19e eeuw een enorm standbeeld van Kaiser Wilhelm I. Er ligt hier een prachtig park rondom heen zodat je lekker rustig langs het water kan wandelen.

Ben je in Koblenz? Dan is de Festung Ehrenbreitstein zeker een bezoekje waard. Dit fort ligt zo’n 120 meter boven de Rijn. Gelukkig hoef je dit niet te klimmen, er loopt namelijk een kabelbaan heen waarmee je de Rijn oversteekt, super leuk voor de kinderen. Dit fort geeft je een goed beeld van hoe het leven hier lang geleden is geweest.

De Sint Kastor Basiliek staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Dat is niet voor niets, de oudste delen van deze kerk stammen namelijk uit de 12e eeuw. Bijzonder aan deze oude kerk is dat hij nog in grote mate authentiek is. Dat zie je niet vaak bij gebouwen van deze leeftijd!

Ga ook een lekker hapje eten op een van de gezellige pleintjes de die oude stad heeft. En als je er toch een lekkere vakantie van maakt moet je ook zeker de kastelen in de buurt van Koblenz bezoeken zoals Schloss Stolzenfels.

Wil je Koblenz eens bezoeken en lijkt het je leuk om dat te combineren met een bezoek aan Trier? Precies tussen Trier en Koblenz in vind je dit vakantiepark. Ideaal als je Koblenz en Trier wilt combineren of gewoon wilt genieten van al het moois dat de Eifel te bieden heeft. 

Het Gezinsleven - Vakantie - Stedentrips - De mooiste steden in de Eifel! - Koblenz, uitkijk over het water

Een vakantie in de Eifel

Lijkt het je leuk om alle drie deze locaties te bezoeken en er een wat langer verblijf in de Eifel van te maken? Kijk dan naar dit vakantiepark dat centraal tussen deze prachtige steden in ligt en daarmee de ideale uitvalsbasis van jullie stedentrip is. Wij hebben ons tijdens onze stedentrips in de Eifel in ieder geval goed vermaakt. Hoewel het dicht bij is en het heerlijk is dat je niet zo lang in de auto hoeft te zitten, kregen we hier toch een echt vakantie gevoel van! Veel plezier in de Eifel, een prachtige stukje Duitsland!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview

Inhoudsopgave

BoekenBoeken
Klik Hier
BabyBaby
Klik Hier
Design en lifestyleDesign en lifestyle
Klik Hier
KlussenKlussen
Klik Hier
Deel deze blog:
Facebook
WhatsApp
Pinterest
LinkedIn

Ook interessant