Oei, daar breekt weer een nagel af! Vroeger had ik hier regelmatig mee te maken, tegenwoordig ben ik gezegend met sterke nagels die veel minder snel scheuren en afbreken. Ik was het beu om rond te lopen met broze of zelfs geel kleurende nagels. Ik wilde er verzorgd uitzien en met deze tips ben jij straks ook in het bezit van gezonde en sterke nagels!
Praktische tips voor sterke nagels
Wil je echt af van je zwakke nagels die maar blijven splijten? Ben je er aan toe om je nagels lang te laten groeien? Met deze tips kun jij direct aan de slag!
Tip 1: Beschermen
Een lieve dame die mij een keer voorzien heeft van een prachtige manicure zei: “Doe alles voortaan alsof je nagels nog nat zijn.” Hoewel het even wennen was, scheelt het me een hoop manicures en gespleten nagels. Voortaan doe ik voorzichtig aan, en gebruik ik handschoenen bij het afwassen, tuinieren of klussen. Droog je nagels ook goed af nadat ze in contact zijn geweest met water. Hierdoor voorkom je dat ze het water absorberen en zacht worden.
Tip 2: Hydrateren
Wat de meeste mensen niet weten of vergeten is dat zwakke nagels ontstaan door uitdroging. We wassen onze handen regelmatig met zeep, brengen ze in contact met schoonmaakmiddelen en boenen er vervolgens op los. Als je dan weet dat je nagels meer doorlatend zijn dan je huid, kun je je voor stellen hoe gevoelig ze zijn.
Voor sterke nagels is het belangrijk om regelmatig een vochtinbrengende crème te gebruiken. Zo kun je bijvoorbeeld een handcrème ook eens goed op je nagels en nagelriemen smeren of een nagelbadje nemen met bijvoorbeeld olijfolie.
Tip 3: De nagelriemen
Je nagelriemen zorgen voor een constante groei van de nagels. Vlak onder de nagelriem wordt namelijk de nagel gevormd. Het is belangrijk dat je nagelriemen niet gaan ontsteken die doe je door er niet aan te peuteren. Zitter en losse velletjes? Dan kun je ze voorzichtig met je handen verwijderen. Met belijdt kun je de nagelriem een beetje terugduwen om zo langer van je manicure te genieten.
Gezonde nagelriemen is de basis voor sterke nagels. Het is belangrijk om ze flexibel te houden. Voed ze dagelijks met een crème of olie. Zo houdt je de nagelriemen soepel! Geef ze tijdens het insmeren een korte massage, hiermee stimuleer je de bloedsomloop en daarmee ook de nagelgroei.
Tip 4: Geen aceton
Er zijn meer dan genoeg nagellak removers zonder aceton te vinden, dus waarom zou je dan gebruik willen maken van chemicaliën die schadelijk zijn voor je huid en sterke nagels? Sommige (natuurlijke) removers doen er iets langer over om de nagellak te verwijderen, maar hoewel ze je geduld zeker bij glitternagellak soms op de proef stellen zul je zien dat ze zeker de moeite waard zijn op de lange termijn. Geen uitgedroogde nagels meer voor jou, maar nagels vol glans!
Tip 5: Stop met nagelbijten
Iets wat je absoluut niet moet doen is het bijten van je nagels of de velletjes rondom je nagels. Er kunnen snel ontstekingen ontstaan als je de velletjes te ver doorbijt. Dit komt omdat er op je handen erg veel bacteriën zitten. Lukt het niet om te stoppen met bijten? Dan kun je gebruikt maken van anti-nagelbijt nagellak.
De anti-nagelbijt van Herome heeft een onaangename, bittere smaak, hierdoor wil je jouw nagels niet meer bijten. De lak is verrijkt met vitamine E, zodat de nagelstructuur wordt versterkt en de nagelgroei wordt gestimuleerd. Daarnaast is dit product geschikt tegen duimzuigen en kan het ook gebruikt worden door kinderen, omdat het niet schadelijk is voor de gezondheid. Wil je meer lezen over het stoppen met duimzuigen, lees dan: Duimen afleren, hoe pak je dat het beste aan?
Tip 6: Vijlen
Door wekelijks een momentje te pakken om je nagels te verzorgen kun je sterk en gezond houden. Houdt de nagels zeker op het begin kort. Het duurt … maanden voordat je nagels vernieuwd zijn. Je wilt voorkomen dat ze inscheuren en je weer opnieuw moet beginnen met sparen. Wil je ze korter maken? Gebruik dan een vijl. Vijl de nagels rond en in één richting.
Een nagelvijl in je handtas is überhaupt onmisbaar. Haakjes aan je nagels kunnen snel doorscheuren. Het is verstandig om direct je vijl uit je tas te pakken en de nagel weer glad te maken, zo voorkom je verdere beschadigingen.
Tip 7: Eiwitten
Eiwitten zijn zowel voor alle opbouwprocessen in je lichaam noodzakelijk, zo ook voor sterke nagels. Nagels zijn voor het grootste gedeelte gemaakt van keratine. Deze stof zorgt ervoor dat ze buigzaam en sterk zijn. Keratine krijg je binnen door het eten van proteïne of te wel eiwitten. Zowel dierlijke als plantaardige eiwitten zijn prima!
Wil je meer eiwitten binnen krijgen? Eet dan eens wat vaker havermout, zalm, kip, sojabonen, peulvruchten, noten, tofu, kaas of Griekse yoghurt.
Tip 8: Nagelverharder
Er zijn verschillende nagelversterkers op de markt. Dit is een heldere lak die je nagels verhard en voorkomt dat ze scheuren. Een goede nagelverharder zal er voor zorgen dat je snel sterke nagels hebt, maar het is wel belangrijk dat je ze consequent gebruikt. Er zit altijd een duidelijke gebruiksaanwijzing bij en voor het beste resultaat duurt een behandeling een aantal weken.
Tip 9: Wees voorzichtig
Hoewel nagellak er prachtig uitziet, is het ook belangrijk dat je nagels kunnen ademen. Als je altijd nagellak gebruikt, kan dit de nagel verzwakken. Nadat je nagellak een week gezeten heeft, is het belangrijk om je nagels een paar dagen te laten rusten. Breng altijd een base- en top coat aan, zodat je ze extra beschermt tegen verkleuring en je nagellak langer blijft zitten.
Tip 10: Supplementen
Sterke nagels komen ook van binnen uit. Een tekort aan bepaalde voedingstoffen kan er voor zorgen dat je nagels zwak en breekbaar zijn. Voedingstoffen die belangrijk zijn voor sterke nagels zijn o.a. zink, calcium, eiwitten, ijzer, vitamine A en B. Ga je supplementen slikken? Verwacht niet direct resultaten, het kan een paar weken duren voor je verandering ziet.
Ik weet zeker dat het jou met deze tips ook lukt om gezonde en sterke nagels te krijgen. Je zult merken dat ze een boost geven aan je zelfvertrouwen. Succes!