Stoppen met de pil om zwanger te worden

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview
Het Gezinsleven - Sponsored blog

Wij beoordelen dit product met een:

Als je jouw kinderwens in vervulling wilt laten gaan, is stoppen met de pil natuurlijk de eerste stap die je moet zetten. Je droomt alleen nog maar van kirrende baby’s, hebt een Pinterest bord vol babykamer inspiratie en wilt niets liever dan zwanger worden. Toch is stoppen met de pil heel spannend, want vanaf dan kan het ieder moment zo ver zijn! Wanneer stop je precies en wanneer ben je weer vruchtbaar? 

Wanneer kun je stoppen met de pil?

Vrouwen beginnen met het slikken van de pil om allerlei redenen, tegen acne, menstruatie regelen en om zwangerschap te voorkomen. Zo zijn er ook verschillende redenen om te stoppen met de pil, sommige vrouwen hebben te veel last van de bijwerkingen, zoals een laag libido of stemmingswisselingen. 

Stoppen met de pil kan ook aangeraden worden door je huisarts omdat de pil niet samen met alle medicijnen genomen mag worden en de pil ook riciso’s met zich mee brengt. Zo is de kans op hart- en vaatziekten groter. Sommige vrouwen, voornamelijk de millenials zijn ‘pilmoe’, ze willen geen kunstmatige hormonen slikken. Wij focussen ons hier op vrouwen die stoppen met de pil omdat ze zwanger willen worden. 

Gelukkig kun je stoppen met de pil op ieder gewenst moment. Het gemakkelijkst is te stoppen met de pil na inname van de laatste pil uit de strip. Hierna volgt een laatste ontrekkingsbloeding, dit is nog geen echte menstruatie aangezien er nog geen eicel wordt afgevoerd.

Wat doet de pil in jouw lichaam?

De pil zorgt ervoor dat je normale menstruatie cycles helemaal wordt platgelegd. Dit doet de pil door middel van kunstmatige hormonen (oestrogeen en progestageen). Deze hormonen zorgen ervoor dat er geen eicel vrij komt uit je eierstokken en er dus geen ovulatie plaatsvindt. Daarnaast zorgen de hormonen uit de pil ervoor dat het slijm in de baarmoedermond dikker wordt. Hierdoor kan het mannelijk zaad (sperma) er minder goed doorheen en kan een bevrucht eitje zich niet innestelen. 

Zodra je besluit te stoppen met de pil moet jouw eigen cycles weer langzaam op gang komen. Het duurt ongeveer één maand voordat de kunstmatige hormonen uit je lichaam zijn verdwenen maar het duurt meestal een stuk langer tot je lichaam zijn eigen hormoonproductie en cyclus weer opgang heeft gebracht. 

Langzaam komt je eigen, natuurlijke menstruatie weer op gang. De eerste periode na het stoppen met de pil is je menstruatie heel onregelmatig, pas na een halfjaar krijgen de meeste vrouwen hun regelmatige menstruatie terug. Helaas kan dit ook meer dan één jaar duren. Je hebt hier zelf niets over te zeggen. Wel is gebleken dat stress en depressies een grote negatieve rol spelen. 

Als je de kans op zwangerschap wilt vergroten is het fijn om regelmatig te menstrueren. Het is anders erg lastig om rekening te houden met je ovulatie en je vruchtbare dagen te berekenen. Het is daarom verstandig om op tijd te stoppen met de pil. Wil je bijvoorbeeld over een jaar kinderen? Dan is het slim om een aantal maanden van te voren al te stoppen met de pil, in de tussentijd kun je met een condoom vrijen. Zo krijgt je lichaam de tijd om zich te ontdoen van de kunstmatige hormonen en zijn eigen cyclus te herstellen alvorens je probeert zwanger te worden. 

Wanneer kun je zwanger worden?

Zodra je voor het eerst na het stoppen met de pil weer ongesteld bent geworden, weet je zeker dat je vruchtbaar bent. Je kunt direct van de eerste eisprong zwanger worden maar de kans is echt heel erg klein. Dat je niet direct ongesteld wordt betekent niet dat je niet vruchtbaar bent, je eisprong kan ieder moment weer op gang komen. Wel heeft je lichaam tijd nodig om zich te ontdoen van alle kunstmatige hormonen. Het kan maanden tot zelfs jaren duren voor vrouwen weer zwanger raken.

Als je stopt met de pil om zwanger te worden is het verstandig te wachten met proberen totdat je jouw eerste natuurlijk menstruatie hebt gehad. Het is hierdoor gemakkelijker om uit te rekenen wanneer de bevalling zal plaatsvinden.

Zijn er bijwerkingen van stoppen met de pil?

Na het stoppen met de pil moet jouw lichaam hard aan de slag om de natuurlijke hormoonproductie en cyclus weer op te starten. De klachten zijn voor iedere vrouw anders, sommige ervaren ze nauwelijks anderen kunnen er veel last van hebben. Vaak verdwijnen de klachten weer zodra jouw lichaam de natuurlijke hormoonbalans in je lichaam heeft herstelt.

Stoppen met de pil kan zorgen voor de volgende klachten:

  • Je huid kan slechter worden.
  • Je borsten kunnen gevoelig en gezwollen raken.
  • Hoofdpijn, migraine klachten.
  • Buikpijn, een opgeblazen gevoel.
  • Schommelingen in je gewicht.
  • Stemmingswisselingen, je kunt humeurig worden.
  • Meer zin in seksuele activiteiten.
  • Onregelmatige menstruatie 

Zoals je leest lijken deze ontwenningsverschijnselen erg op de klachten die veel vrouwen ervaren in de eerste periode van hun zwangerschap. Voor de zekerheid kun je een zwangerschapstest doen. 

Onzeker?

Ben je onzeker over hoe het stoppen met de pil verloopt? Menstrueer je na een jaar nog steeds niet of heel onregelmatig of heb je last van een hele lange (meer dan 6 weken) menstruatiecycli? Dan is het slim om langs de huisarts te gaan. Er zijn medicijnen op de markt die de eisprong stimuleren, je huisarts kan je hier meer oververtellen. 

Foliumzuur

Zodra je besluit dat je wilt stoppen met de pil om zwanger te worden, is het verstandig om foliumzuur te slikken. Start ongeveer één maand voor het stoppen met de pil met het innemen van foliumzuur. Na ongeveer een maand heeft je lichaam de foliumzuur voldoende opgenomen in het lichaam. Foliumzuur is zeer belangrijk voor de vroege ontwikkeling van de baby en vermindert de kans op geboorteafwijkingen. Zo verkleint het de kans op een open ruggetje, open schedel of schisis (hazenlip). 

Lees hier meer over de onderwerpen kinderwens en moeder worden!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview

Inhoudsopgave

BoekenBoeken
Klik Hier
BabyBaby
Klik Hier
Design en lifestyleDesign en lifestyle
Klik Hier
KlussenKlussen
Klik Hier
Deel deze blog:
Facebook
WhatsApp
Pinterest
LinkedIn

Ook interessant