De lekkerste Stroopwafels!

Wij beoordelen dit product met een:

Stroopwafels, wie kent ze niet? Heerlijk bij een kopje koffie of thee, even laten smelten en smullen maar. Typisch Nederlands zo’n stroopwafel, maar waar komt het eigenlijk vandaan? In dit artikel nemen we jullie mee in de leukste weetjes over stroopwafels, hoe maak je ze en welke zijn het lekkerst!

Historie

De stroopwafel dateert al uit het begin van de negentiende eeuw en werd voor het eerst gemaakt in Gouda. Het was destijds een goedkope koek, doordat ze werden gemaakt van restjes deeg en koek. Ze werden in de 19e eeuw daarom wel armenkoeken genoemd. Wanneer de stroopwafel zoals wij deze nu kennen, precies is ontstaan is niet helemaal duidelijk. Het oudste teruggevonden recept dateert 1854 en was geschreven door Dirk van Vreumingen, koekenbakker uit Gouda. Het is zeer waarschijnlijk dat de koek al langer bestaat, maar daar zullen we helaas nooit meer achter komen.

In de twintigste eeuw werd de koek razend populair en sindsdien is hij ook in de supermarkt niet meer weg te denken. Al sinds jaar en dag nemen Nederlanders de koek als typische Nederlandse lekkernij mee naar het buitenland. Om familieleden, vrienden en kennis een aandenken aan Holland te schenken. Dat heeft er toe geleid dat de koek nu ook in het buitenland te krijgen is!

Bekende merken als Daelmans Banket, maken al vanaf 1909 koek en banket, tegenwoordig staan ze voornamelijk bekend om hun oerhollandse stroopwafels, die zelfs in Rusland en in Japan te verkrijgen zijn! Daarmee is Daelmans werelwijd marktleider.

Weetjes

Stroopwafels zijn van vele favoriet, maar er zijn nog veel dingen die we er niet van weten. Daarom in dit artikel wat leuke weetjes over deze koek, wist jij bijvoorbeeld dat:

  • Stroopwafels vroeger ook wel siroop wafels werden genoemd?
  • Er ook stroopwafels zijn met verschillende smaken? Denk bijvoorbeeld aan de chocolade stroopwafel
  • Een stroopwafel ook warm heel erg lekker is?
  • Een stroopwafelijzer ook wel kniepertjesijzer wordt genoemd?
  • Je een stroopwafel ook kunt invriezen?
  • Er ieder jaar meer dan 20 miljoen pakken stoopwafels worden verkocht?
  • Er ook glutenvrije stroopwafels te koop zijn?
  • De grootste stroopwafel ooit gemaakt een diameter van 2,5 meter had. Deze koek was gemaakt in Gouda en bestond voor 40 kilo uit deeg en uit 20 liter stroop.

Wil je zelf aan de slag?

Als je zelf stroopwafels gaat maken onthoudt dan goed dat je eerst twee verschillende eindproducten maakt die je samenvoegt tot een koek. Je maakt namelijk de wafels en de stroop die de wafels aan elkaar verbind. Omdat je met stroop werkt, kan het wel eens plakkerig gaan worden in de keuken.

Om de wafels te maken (het stroopwafeldeeg) heb je voor ongeveer 15 koeken, de volgende ingrediënten nodig: 

  • 240 gram bloem
  • 95 gram suiker
  • 80 gram boter
  • 1 ei
  • 1 mespuntje zout
  • 1 mespuntje kaneelpoeder

Om de stroop te maken dat die twee wafels met elkaar verbinden heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 500 gram suiker
  • 75 ml kookroom
  • 75 gram suikerstroop
  • 1 mespuntje kaneelpoeder
  • 225 gram boter

Ik raad je aan om met de wafels te beginnen. Meng daarvoor het bloem en de suiker met elkaar, voeg de boter het ei, het zout en kaneelpoeder toe en meng dit alles goed door elkaar. Als er een egaal deeg is ontstaan, is het klaar en moet je het 30 minuten laten rusten in de koeling. Het is daarbij belangrijk om het deeg goed af te dekken.

Verwarm het stroopwafelijzer (of de koekepan) en zorg dat je het deeg netjes verdeeld over 30 stuks, je kan dit bijvoorbeeld met een lepel doen om 30 gelijke bolletjes te maken. Leg het bolletje deeg platgeslagen in het stroopwafelijzer en bak het ongeveer 1 minuut totdat het deeg gaar is. Als hij klaar is en je wafel heeft geen mooie ronde vorm steek deze dan direct na het bakken rond af, bijvoorbeeld met een soepkom, drink vorm of uitsteekvorm.  

Maak vervolgens de stroop door suiker in gedeeltes te karamelisseren in één pan en in een tweede pan verwarm je de kookroom met de suikerstroop. Vervolgens voeg je de verwarmde room en suikerstroop toe aan de karamel in je andere pan. Goed door koken tot het is samengesmolten tot een geheel. Als het klaar is, haal je de pan van het vuur en voeg je de kaneelpoeder en boter toe. Zorg dat je dit er goed doorheen roert. 

Als de stroop en de wafels voldoende zijn afgekoeld kun je de helft van de wafels insmeren met de stroop en leg je daarbovenop de andere helft van de wafels. Druk goed aan zodat de stroop zich verdeelt tot aan de rand van de wafels! Eet smakelijk!

Liever direct genieten?

Ik moet je wel waarschuwen, bovenstaande gerecht kan je keuken en je keuken gerei flink op de kop zetten. Ik kan me voorstellen dat je daar niet op zit te wachten. En wees nou eerlijk, vaak kun je toch niet helemaal tippen aan de specialisten!

Ik begrijp je daarom maar al te goed als je ervoor kiest om de stroopwafels gewoon lekker van een specialist in huis te halen. Kijk daarvoor eens bij de Daelmans, de wereldwijde marktleider van deze oerhollandse specialiteiten. Ga je iemand opzoeken in het buitenland? Vergeet dan ook niet om ze te verassen met de verschillende varianten in leuke cadeauverpakkingen zodat iedereen kan geniet van deze heerlijke lekkernijen uit ons koude kikkerlandje! Bij ons was de chocolade variant de grote winnaar!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Inhoudsopgave

BoekenBoeken
Klik Hier
BabyBaby
Klik Hier
Design en lifestyleDesign en lifestyle
Klik Hier
KlussenKlussen
Klik Hier
Deel deze blog:
Facebook
WhatsApp
Pinterest
LinkedIn

Ook interessant