Interactie met je kind is een van de meest essentiële taken van jou als ouder, niet alleen help je hiermee de taalontwikkeling te stimuleren, het is ook goed om zijn motorische, auditieve en visuele vaardigheden en emotionele en mentale ontwikkeling te stimuleren. Voor de taalontwikkeling is het goed om uit te leggen, voor te lezen, verhaaltjes te vertellen, te zingen en dingen een naam te geven.
Kinderen gaan hun omgeving steeds meer ontdekken en door de interactie met je kind bouwen jullie samen een goede woordenschat en ontdekken kinderen de taalregels. In dit artikel helpen we je meer interactie met je kind te krijgen om zo de taalontwikkeling zo goed mogelijk te stimuleren.
Het is tijd om echt mét je kind te praten
De woordenschat vergroten en goede interactie met je kind is niet enkel met je kindje praten. Je moet ook echt mét je kind praten. Zelfs al kent je kind nog maar weinig woorden en brabbelt het maar wat terug, blijf spreken. Een veelgemaakte ‘fout’ is dat ouders tegen hun kind praten over zaken waar zij aandacht voor hebben, terwijl het kind op dat moment met iets anders bezig was. Hierdoor wordt de aandacht van het kind onderbroken. Hetgeen waar de ouder over praat zal waarschijnlijk geen interactie opleveren, omdat het kind er geen interesse in heeft. Hierdoor zullen de gebruikte woorden niet blijven hangen.
Om dit te voorkomen is het belangrijk responsief te zijn. Een responsieve ouder speelt actief met zijn/haar kind mee en past zich aan het kind aan. Het is belangrijk om goed te kijken welke spelletjes en speelgoed passen bij de leeftijd van je kind. Zoek naar dingen die jullie samen leuk vinden om te doen, dat is dé manier om meer interactie met je kind te krijgen en heeft een positieve uitwerking op de taalontwikkeling.
Toon oprechte geïnteresseerd
Aanpassen aan het kind is de sleutel tot een succesvolle taalontwikkeling. Dit doe je onder andere door op ooghoogte te gaan zitten, bijvoorbeeld door op de grond te gaan liggen of je kind op de knie te nemen. Zo voelt je kind jouw interesse, hij heeft dan de volle aandacht en ziet beter wat jij zegt en doet. Hierdoor kun je elkaar meer bij het spel betrekken.
Het is daarnaast belangrijk dat je goed kijkt waar je kindje mee bezig is en waar het aandacht voor heeft. Je let bijvoorbeeld op de gezichtsuitdrukkingen en bewegingen van je kindje. Je wacht vervolgens op initiatief van je kind zonder zelf al te gaan praten. Zo geef je jouw kind de tijd om op zijn eigen manier duidelijk te maken wat hij voelt en leuk vindt. Luister vervolgens naar geluiden, woorden en zinnetjes, ook als ze onverstaanbaar zijn. Probeer de achterliggende boodschap te ontdekken, zo kun je beter reageren op de behoeftes van je kind.
Reageer op wat het kind bedoelt en niet op hoe het gezegd wordt. Probeer direct te begrijpen waar je kind het over heeft. Je kan verbale en non-verbale signalen interpreteren door te verwoorden wat je denkt dat je kind probeert te zeggen/vragen. Je kan bijvoorbeeld op vragende toon herhalen wat je kind zelf zegt. Zelfs al raad je verkeerd, je geeft je kind toch het gevoel te luisteren; hij merkt dat je het wíl begrijpen en die aandacht en interesse is het allerbelangrijkste. Natuurlijk kun je de uitingen van je kind in een correcte vorm herhalen, maar laat altijd eerst weten dat je jouw kind begrijpt.
Een voorbeeld: ‘Jouw baard is gebloeid.’ ‘Ja, ik heb mijn baard laten staan.’ Of ‘Doe je hoofd eens open.’ ‘Ja, ik zal naar je luisteren.’ De taalontwikkeling is een creatief proces, kinderen vangen woorden en zinnen vanuit hun omgeving op. Ze gebruiken die woorden en zinnen vervolgens op hun eigen manier, afhankelijk van hun denkniveau. Hierdoor ontstaan eigen woorden en vreemde zinnen. Praat je kind niet na en ook al zijn ze soms best lachwekkend, geef je kind niet het gevoel uitgelachen of geplaagd te worden. Dit kan onzekerheid opleveren waar ze nog lang last van kunnen hebben.
Dan nu de vraag: hoe krijg je meer interactie met je kind?
Taal wordt spelenderwijs geleerd, door te luisteren naar de taal die in de omgeving wordt gesproken en door gesprekjes die met elkaar worden gevoerd. Met deze tips kun je de taalontwikkeling stimuleren op een manier die voor jullie beide leuk is!
Een aantal tips:
- Probeer niet de kindertaal over te nemen, hoe schattig het ook is om te zeggen Ja, woef woef is lief he. Probeer toch te zeggen ‘Ja, de hond is lief.’
- Praat over de dagelijkse dingen en benoem alles wat je samen doet. Help je kind bijvoorbeeld om zijn lichaamsdelen te leren kennen tijdens het omkleden. ‘Waar zit je neus?’ of ‘Pak je tenen eens vast?’. Je kunt je eigen lichaamsdelen aanwijzen en meedoen als je kind het niet direct begrijpt.
- Als een woord of een zinnetje niet goed is, toon dan begrip en herhaal het in de correcte vorm.
- Met simpele alledaagse huishoudelijke voorwerpen kun je flink veel lawaai maken. Rammel met een bos sleutels, sla op je pan of laat de kraan lopen. Je kind moet ondertussen zijn ogen sluiten en proberen om de geluiden te herkennen. ‘Wat is het wat je daar hoort?’
- Een kinderversje opzeggen of samen zingen is altijd een prachtige manier om de taalontwikkeling te stimuleren. De woordenschat vergroten gaat dan op een gezellige en leuke manier en bijna vanzelf!
- Lees samen interactieve boeken, dit zijn boeken waarbij het de bedoeling is dat je kind iets doet. Wijs plaatjes aan en vraag wat je kind ziet. Eindeloos hetzelfde verhaaltje voorlezen kan saai worden, maar van herhaling leer je kind het meest. De woordenschat vergroten gaat door interactief te lezen heel snel. Voorbeelden van leuke interactieve boeken zijn: Nijntjes geluidenboek, Mijn eerste 100 woorden flapjesboek of Bumba: Kijk- en zoekboek.
- Vanaf een jaar of vijf zul je merken dat je kinderen ook meer kunt leren over de natuur. Ga samen tuinieren of in de bossen wandelen. Benoemen de insecten, bloemen en dieren die je tegenkomt tijdens jullie avontuur.