Tips voor thuiswerken tijdens Coronatijd

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview
Het Gezinsleven - Sponsored blog

Wij beoordelen dit product met een:

Thuiswerken is (deels gedwongen) steeds populairder geworden sinds de ontwikkelingen rondom het corona virus en we kunnen wel wat tips voor thuiswerken gebruiken. Voor sommige was dit een goede uitkomst maar andere stonden niet voor te juichen. Toch zal iedereen, die er mee te maken heeft, zich aan moeten passen om zo goed mogelijk te kunnen functioneren vanuit thuis. Wat is daar eigenlijk allemaal voor nodig en hoe kan je zorgen dat het thuiswerken tijdens de coronatijd zo aangenaam mogelijk is. Onderstaande tips voor thuiswerken helpen je hierbij en met de juiste mindset haal je het beste resultaat tijdens het thuiswerken.

Fijne werkplek

Van alle tips voor thuiswerken is deze toch wel het allerbelangrijkste, het creëren van een fijne werkplek. Maar hoe? Dat kan op verschillende manieren en het ligt er natuurlijk ook aan hoe de thuis situatie is. Bij voorkeur is het prettig om in een aparte ruimte te werken. Hierdoor heb je minder kans om afgeleid te worden en het is ook fijn om na een werkdag je thuiswerkplek te verlaten. Als je bijvoorbeeld genoodzaakt bent aan de keukentafel te werken dan blijf je eigenlijk de hele dag in dezelfde ruimte zitten.

Op het werk houden we over het algemeen ook van een opgeruimde werkplek dus thuis is dat niet anders. Probeer je werkplek dus zo opgeruimd mogelijk te houden. Je kan bijvoorbeeld gebruik maken van laden kastjes om papieren te organiseren en deze kan je ook makkelijk opbergen in een kast als je klaar bent. Dit is vooral fijn als je geen aparte ruimte hebt om in te werken. Zo kan je toch je werk- en leefomgeving scheiden.

Het Gezinsleven - Home office 1

Routine

Bij tips voor thuiswerken kan routine niet ontbreken. Op het werk hanteer je veelal (onbewust) een bepaalde routine dus doe dat tijdens het thuiswerken ook. Als je op het begin van de dag bepaalde taken uitvoert probeer je dit vanuit thuis ook te doen. Hierdoor zorg je ervoor dat je de werkzaamheden ook daadwerkelijk uitvoert en niet per ongeluk vergeet omdat je in een andere omgeving werkt.

Planning

Waar je op kantoor vaak in contact staat met collega’s is daar bij thuiswerken geen sprake van. Dit kan ervoor zorgen dat je bepaalde zaken over het hoofd ziet en dus vergeet op te pakken of uit te voeren. Maak daarom een duidelijke planning met zaken die gedaan moeten worden. Hierdoor heb je altijd een geheugensteuntje voor als je het per ongeluk vergeet. Daarnaast zorgt het ervoor dat je agenda niet te vol raakt en je je werkzaamheden niet op tijd af kan ronden. Andere tips voor thuiswerken bij dit onderwerp zijn: schrijf je taken uit, hou een digitale agenda bij op je pc of telefoon of schaf als organisatie een planning tool aan.

tips voor thuis werken - planning

Contact met collega’s

Dit is in onze ogen een zeer belangrijk punt bij tips voor thuiswerken. Normaal zie en/of spreek je je collega’s op het werk maar thuis werkt dat anders. Eigenlijk heb je geen contact met elkaar tenzij je hier actief verandering in brengt. Je zal ze bijvoorbeeld moeten (Beeld)bellen om ze te spreken. Doe dit dan ook met enige regelmaat. Sommige collega’s zie/ spreek je wat meer omdat je bijvoorbeeld bij elkaar in een team zit er er calls ingepland worden om het werkt te besproken maar andere collega’s kan je een langere tijd niet spreken. Om de relatie goed te houden is het van belang elkaar regelmatig te spreken dus plan hiervoor een call of meeting in.

Andere tips voor thuiswerken bij dit onderwerp zijn: plan een vast ‘social’ moment in waarop je elkaar treft in een meeting waar het niet over werk gaat of spreek iets eerder af dan dat een meeting begint.

Pauze

De kans is groot dat je thuis anders omgaat met pauzes dan op het werk. Je zit toch alleen dus hoe verleidelijk is het om snel een boterham achter je computer op te eten en door te gaan. Voorkom dat je te lang achter elkaar doorwerkt en neem regelmatig een korte pauze. Op kantoor haal je ook een kop koffie en maak je een kort praatje met een collega, probeer hier thuis ook een oplossing voor te vinden. Andere tips voor thuiswerken bij dit onderwerp zijn: zet een wekker voor een korte pauze of plan deze online met collega’s in waardoor je elkaar even spreekt.

Discipline

Het is soms lastig om gedisciplineerd te blijven tijdens het thuiswerken. Je richt je huis natuurlijk zo leuk en gezellig mogelijk in omdat het een plek is voor ontspanning maar nu moet er gewerkt worden. Neem je een korte pauze en ruim je even de vaatwasser leeg dan is bestaat de kans dat je vervolgens nog iets anders gaat opruimen, let hiermee op. Voordat je het weet ben je 30 minuten verder en dat is niet de bedoeling. Probeer een duidelijke planning te maken en hou je hier ook aan. Dan weet je ook dat je al je werk op tijd af hebt.

Op tijd stoppen

Dit lijkt voordehand liggend maar toch zijn er verschillende tips voor thuiswerken bij dit onderwerp. Het einde van de werkdag verloopt op kantoor vrij voor de hand liggend. Eén voor één lopen de collega’s de deur uit met de uitspraak ”tot morgen”. Bij het thuiswerken gebeurt dit niet want je hoeft niet meer van je werk naar huis, dat ben je al. Het is dan ook verleidelijk om door te gaan tot je bijvoorbeeld gaat eten of de persoon waarmee je samenwoont thuis komt. Het is natuurlijk niet erg om je tijd iets anders in te delen dan op kantoor maar voorkom dat je hele avonden doorwerkt omdat je ”kantoor” nu toevallig thuis staat.

Het Gezinsleven - pexels jeshootscom 714701

Beweging

Op je werk heb je waarschijnlijk wat meer beweging dan thuis. Je loopt naar collega’s, de kantine, gaat koffie halen of wellicht een rondje wandelen in de pauze. Thuis loop je niet naar een collega, je koffie is bijna binnen handbereik waardoor je vanzelf minder beweegt dan normaal. Probeer bijvoorbeeld tijdens een call een rondje te lopen als dit mogelijk is. Het is daarnaast ook niet verkeerd om tijdens de pauze even naar buiten te gaan voor wat frisse lucht.

Luchten

Gezondheid mag ook niet ontbreken bij onze tips voor thuiswerken. Probeer bij het thuiswerken te kijken naar een werkplek in de buurt van een raam wat open kan. Hierdoor kan je de ruimte gedurende de dag luchten. Frisse lucht zorgt er ook voor dat je concentratie beter is en daarnaast is het natuurlijk gezonder. Als je niet direct bij een raam kan werken is het verstandig om een paar keer per dag even een korte pauze te houden en bijvoorbeeld de deur open te zetten zodat er toch lekkere frisse lucht binnen kan komen.

Andere tips voor thuiswerken

Heb je andere tips voor thuiswerken die we nog niet benoemd hebben. Laat ze dan achter in een reactie zodat we deze tips met onze lezers kunnen delen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview

Inhoudsopgave

BoekenBoeken
Klik Hier
BabyBaby
Klik Hier
Design en lifestyleDesign en lifestyle
Klik Hier
KlussenKlussen
Klik Hier
Deel deze blog:
Facebook
WhatsApp
Pinterest
LinkedIn

Ook interessant