Houten tuinmeubelen onderhouden

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview
Het Gezinsleven - Sponsored blog

Wij beoordelen dit product met een:

Het wordt steeds mooier weer en dat wil ook zeggen dat de tuinmeubelen weer naar buiten mogen en/of deze weer schoongemaakt moeten worden voor een nieuw zomerseizoen. Hoe kan je eigenlijk je houten tuinmeubelen onderhouden? Er zijn verschillende manieren en het ligt er natuurlijk ook aan wat de kwaliteit van de tuinmeubelen op dit moment nog is. We vertellen je er graag iets meer over waardoor je houten tuinmeubelen onderhouden in de toekomst een eenvoudigere klus is.

Ga je je tuinmeubelen onderhouden? Dan is het belangrijk om te bepalen wat voor soort behandeling nodig om je tuinmeubelen weer netjes te maken voor de zomer. Wat misschien nog wel belangrijker is, is dat goed onderhoud ook bijdraagt aan een langere levensduur van je houten tuinmeubelen. Meer over het juiste onderhoud lees je hieronder.

Waarom houten tuinmeubelen onderhouden?

Veel tuinmeubelen staan zowel in de zomer als in de winter buiten en onder invloed van het weer wordt de kwaliteit van het hout aangetast. Dit zorgt er bijvoorbeeld voor dat het hout vergrijst, splijt of niet meer waterafstotend is. Omdat water dan in het hout kan trekken kan het ook gaan rotten.

Waarmee kan je houten tuinmeubelen behandelen?

Eigenlijk zijn er twee goede oplossingen die je houten tuinmeubelen voor een lange periode beschermen en dat zijn beits en olie. Je kan eventueel een lak kiezen maar dat kies je eigenlijk alleen wanneer je de tuinmeubelen een andere kleur wilt geven en het is minder geschikt. Met lak sluit je de meubels af van de buitenlucht waardoor het kan gaan rotten of bladderen. Wij richten ons nu op de beits en olie.

Beits

Een beits zorgt voor een lange bescherming omdat deze meestal vochtregulerend is. Daarnaast geeft het een zijdeglans laklaag en dringt het voor een deel in het hout waardoor dit goed beschermt wordt.

teak tafel onderhouden met olie

Olie

Het verschil met beits is dat een olie tot diep in het hout dringt, ook voor voeding van het hout zorgt en daardoor de natuurlijke kleur weer zichtbaar maakt. Vaak zie je dat hout vergrijsd is door de weersinvloeden en met olie kan je mooie bruine houtkleur weer terughalen. Waar beits voor een zijdeglans laklaag zorgt heeft olie juist een matte uitstraling.

Tuinmeubelen onderhouden tip: maak de meubelen eerst goed schoon voordat je de beits of olie aanbrengt.

Hardhouten tuinmeubelen onderhouden

  • Zijn de meubelen nieuw? Maak deze dan schoon met een zachte borstel en speciale reiniger
  • GEEN hogedrukreiniger, hiermee spuit je de natuurlijke waslaag van het hout kapot
  • Met een borstel wrijf je de meubelen in met de olie
  • Laat dit 15 minuten intrekken en neem het vervolgens af met een droge en schone doek

Wanneer moet ik mijn tuinmeubelen onderhouden?

Idealiter doe je dit twee keer per jaar. Vaak heb je hier geen zin meer in als je het al een tijdje buiten hebt staan dus probeer dit meteen te doen als je de tuinmeubelen voor het eerst weer uit de opslag haalt. Staan ze altijd buiten? Kies dan één van de eerste mooie lentedagen uit zodat je daarna meteen van je tuinmeubelen kan genieten.

Verderop in het zomerseizoen is het tijd om de tuinmeubelen nogmaals te behandelen zodat je er tot het einde van de nazomer van kan genieten. Als je dit consequent volhoudt merk je ook dat de tuinmeubelen langer meegaan.

Staan je tuinmeubelen altijd buiten dan is het verstandig om deze in winterperiode te beschermen van de weersinvloeden. Hier heb je speciale hoezen voor maar let er wel op dat deze ‘ademen’ zodat schimmel geen kans heeft om de meubelen aan te tasten.

Heb je andere tips voor tuinmeubelen onderhouden? Laat het onze lezers dan hieronder weten in de comments.

Mogelijk heb je ook interesse in onze blog over ‘zelf een vlonder maken’. Bekijk deze dan zeker!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview

Inhoudsopgave

BoekenBoeken
Klik Hier
BabyBaby
Klik Hier
Design en lifestyleDesign en lifestyle
Klik Hier
KlussenKlussen
Klik Hier
Deel deze blog:
Facebook
WhatsApp
Pinterest
LinkedIn

Ook interessant