Tuinscharen: de geheime wapens van elke tuinier – ontdek hoe je ze kunt gebruiken om je tuin te transformeren!

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview
Het Gezinsleven - Sponsored blog

Wij beoordelen dit product met een:

Tuinscharen zijn een handig hulpmiddel om te hebben in je tuin, of je nu een kleine tuin hebt of een groot terrein. Ze zijn speciaal ontworpen voor het knippen van twijgen, bladeren en andere planten in de tuin en zijn daarom een must-have voor elke tuinder. Er zijn verschillende soorten tuinscharen beschikbaar, afhankelijk van je behoeften en voorkeuren. In dit blog gaan we dieper in op de verschillende soorten en hoe je ze het beste kunt gebruiken.

Welke soorten tuinscharen zijn er

Er zijn drie hoofdcategorieën tuinscharen: handmatige scharen, elektrische scharen en telescopische scharen.

 1. Handmatige scharen zijn ideaal voor kleine tuinklussen en zijn eenvoudig te gebruiken. Ze zijn vaak licht van gewicht en hebben een comfortabele grip, wat ze gemakkelijk te hanteren maakt. Ze zijn ook zeer duurzaam en hebben weinig onderhoud nodig.
 2. Elektrische scharen zijn ideaal voor grotere tuinklussen en hebben vaak een krachtigere motor dan handmatige scharen. Ze zijn gemakkelijk te gebruiken en kunnen snel en efficiënt werken. Ze zijn echter wel wat zwaarder en groter dan handmatige scharen en hebben in sommige gevallen een stroomaansluiting nodig of ze werken juist op een accu. Zelf heb ik al mijn tuingereedschap op accu wat een stuk meer flexibiliteit biedt tijdens het werken.
 3. Telescopische scharen zijn ideaal voor mensen die moeite hebben om te bukken of te reiken en zijn verkrijgbaar in zowel handmatige als elektrische versies. De steel van de schaar kan verlengd worden, zodat je makkelijk bij hoge takken kunt komen. Dit maakt ze ideaal voor het snoeien van bomen en heesters. Let wel op dat telescopische scharen vaak zwaarder en duurder zijn dan andere soorten tuinscharen.
tuinscharen van gardena

Op de foto van links naar rechts: De EasyCut heggenschaar, de Comfort bypass snoeischaar en de Comfort aambeeld snoeischaar

Het gebruik

Het is belangrijk om de tuinscharen op de juiste manier te gebruiken om beschadiging te voorkomen en om ervoor te zorgen dat ze zo lang mogelijk meegaan. Hier zijn enkele tips voor het gebruik van tuinscharen:

 • Maak de tuinscharen altijd schoon na gebruik. Gebruik een vochtig doekje om eventuele bladeren of twijgjes te verwijderen en maak de scharen droog voordat je ze opbergt. Dit helpt om roest te voorkomen en om ervoor te zorgen dat de scharen in goede staat blijven.
 • Houd de scharen scherp. Als de scharen bot zijn, zullen ze moeilijker te gebruiken zijn en kunnen ze beschadigd raken. Maak daarom regelmatig gebruik van een scherpsteen of breng de scharen naar een professional om ze te laten slijpen. Dit zorgt ervoor dat de scharen gemakkelijker door het materiaal snijden en dat ze langer meegaan.
 • Gebruik de juiste schaar voor het juiste doel. Als je bijvoorbeeld dikke takken probeert te knippen met een fijne tandschaar, zal dit waarschijnlijk leiden tot beschadiging van de schaar. Kies daarom voor een stevigere schaar als je dikkere takken wilt knippen en gebruik een fijne tandschaar voor dunnere takken.
 • Knip nooit met geweld. Als je te hard probeert te knippen, kan dit leiden tot beschadiging van de schaar en kan het ook gevaarlijk zijn. Probeer altijd rustig te knippen en laat de schaar het werk doen.
tuinscharen telescoop
soorten tuinscharen

Doe het zelf project

Zoals eerder aangegeven in mijn blogs ben ik recent verhuis naar een nieuwe woning met een grotere tuin. Deze tuin vergt een stuk meer onderhoud waardoor ik mezelf moest gaan uitrusten met goed tuingereedschap. Na mij voldoende te hebben laten informeren heb ik uiteindelijk besloten om te kiezen voor alle tuinbenodigdheden van het merk Gardena.

Ik ben erg zuinig op mijn gereedschap en daarom heb ik een leuk doe-het-zelf project voor je uitgeschreven hoe je een leuke tuinschaarhouder kunt maken om jouw tuinscharen netjes op te bergen. Hier is een stap-voor-stap handleiding voor het maken van een tuinschaarhouder:

 1. Verzamel de benodigdheden: je hebt een stuk hout van ongeveer 30 cm lang en 15 cm breed nodig, een paar schroeven, een schroevendraaier en natuurlijk je tuinscharen.
 2. Knip het hout op maat: gebruik een handschaar of een cirkelzaag om het hout op de juiste grootte te knippen. Zorg ervoor dat het hout stevig genoeg is om de scharen te dragen.
 3. Maak gaten voor de scharen: gebruik een boormachine om een paar gaten te maken in het hout, ongeveer 5 cm uit elkaar. Zorg ervoor dat de gaten groot genoeg zijn om de scharen erin te kunnen steken.
 4. Bevestig de scharen: steek de scharen in de gaten en bevestig ze met de schroeven. Zorg ervoor dat de scharen stevig vastzitten, zodat ze niet kunnen vallen wanneer je ze gebruikt.
 5. Maak eventuele aanpassingen: als je wilt, kun je het hout schuren en verven voordat je de scharen bevestigt. Je kunt ook nog extra gaten maken voor andere tuinhulpmiddelen, zoals een spade of een hark.
gardena tuinschaar handformaat

Conclusie

Gardena snoeischaren zijn een handig en veelzijdig hulpmiddel voor in de tuin. Of je nu een kleine tuin hebt of een grote tuin, er is altijd wel een soort tuinschaar die bij je behoeften past. Door de tuinscharen op de juiste manier te gebruiken en te onderhouden, kun je ervoor zorgen dat ze zo lang mogelijk meegaan. En met behulp van een eenvoudig doe het zelf project kun je zelfs een handige tuinschaarhouder maken om de scharen op te bergen en binnen handbereik te houden. Gardena heeft ook mooie opbergsystemen in het assortiment waarmee je alles netjes kunt opbergen.

Ik hoop dat dit blog je heeft geholpen om meer te weten te komen over tuinscharen en hoe je ze het beste kunt gebruiken in je tuin. Heb jij wellicht nog andere tips voor onze lezers? Laat deze dan achter in de comments hieronder!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview

Inhoudsopgave

BoekenBoeken
Klik Hier
BabyBaby
Klik Hier
Design en lifestyleDesign en lifestyle
Klik Hier
KlussenKlussen
Klik Hier
Deel deze blog:
Facebook
WhatsApp
Pinterest
LinkedIn

Ook interessant