Wanneer gaan we voor een tweede kind?

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview
Het Gezinsleven - Sponsored blog

Wij beoordelen dit product met een:

Wellicht hebben jullie het er al over, een tweede kind. Maar hoe weet je nu of je juist wel of niet voor een tweede kind wilt gaan? En als je deze keuze samen hebt gemaakt, wanneer is hier dan precies het ideale moment voor? Sommige ouders zijn direct na de bevalling van hun eerste kindje alweer klaar voor de volgende zwangerschap. Andere ouders juist niet en twijfelen of ze überhaupt nog een tweede kind zouden willen. In deze blog vertellen we je meer over onze ervaringen over dit onderwerp.

Zouden we wel of niet een tweede kind willen?

Voor mij en mijn vrouw was het eigenlijk vooraf al bekend, wij wilde sowieso twee (of meer) kinderen. Dit geldt natuurlijk niet voor iedereen en dit is een belangrijk onderwerp waar je het beide wel samen over eens moet zijn. Hoe weet je nu of je juist wel of niet voor tweede kind wilt gaan?

In de eerste plaats is het erg belangrijk dat je hierover goed in gesprek gaat met je partner, neem hiervoor dan ook rustig de tijd en respecteer elkaars gevoelens en gedachten. Vragen die je kunnen helpen bij het maken van de juiste beslissing zijn bijvoorbeeld:

  1. Waarom zou je wel of geen tweede kind willen?
  2. Wat voegt een tweede kind toe in jullie leven en wat betekent dit ook voor jullie andere kindje?
  3. Hoe past een tweede kind in jullie leven en wat zou er veranderen?
Het Gezinsleven - tweede kind - twee kindjes
Het Gezinsleven - tweede kind - twee kinderen

Wanneer een tweede kind?

Wellicht heb je al eens over nagedacht wat het ideale leeftijdsverschil is tussen twee kinderen. In principe is er denk ik geen ideaal leeftijdsverschil, zowel een groter verschil als een kleiner verschil kan beide voor- en nadelen hebben. Onze voorkeur was in deze een kleiner verschil, maar dat komt meer uit onze eigen ervaring. Zowel ik als mijn vrouw verschillen geen twee jaar met onze broer/zus. Wij hebben dit altijd als zeer prettig ervaren en daarom was dat ook onze voorkeur.

Je kunt wel de keuze maken maar dat wil dan nog niet direct zeggen dat het meteen raak is. Uiteindelijk speelt de factor geluk ook een grote rol, een kind krijgen is niet vanzelfsprekend. Daarnaast kan een klein verschil ook zwaarder zijn voor je lichaam en daardoor heb je twee kinderen tegelijk in de luiers. Daarnaast betekent dat ook dat je veel zaken dubbel moet aanschaffen zoals een kinderwagen/buggy, autostoelen etc.

Onze eigen zoontjes verschillen een twintig maandjes met elkaar, het leuke van dit kleine verschil is dat ook hun belevingswerelden nu erg dicht bij elkaar liggen. Hierdoor spelen ze veel samen en gaan ze helemaal op in hun rollenspellen.

Als het leeftijdsverschil groter is tussen je kinderen heeft dat als nadeel dat alles weer opnieuw begint. De korte nachten, opnieuw aan de slag met de luiers etc. Als het verschil niet zo groot is zoals bij ons het geval is dan zit je nog in deze modus. Zoals wij het altijd zeggen “Dan hebben we dat maar allemaal ineens gehad”. Het voordeel van een groter verschil is wel dat je alle tijd hebt gehad om je eerste kind veel aandacht te geven, en als deze dan wat groter/zelfstandiger is heb je alle aandacht om aan je tweede kind te geven. Denk ook eens aan alle liefde en aandacht die de oudste extra kan geven als het verschil groter is.

Je tweede kind is op komst

Het is zover, jullie hebben de knoop doorgehakt en inmiddels is je tweede kind alweer op komst. Meestal hebben jullie bij een tweede kind vaak een sterkere voorkeur voor het geslacht. Misschien wil je juist nog een meisje of jongen, zodat ze leuk samen kunnen spelen. Of misschien gaat je voorkeur juist uit naar een baby van het andere geslacht. Ik ben zelf van mening dat het totaal niet uitmaakt, wij zijn gezegend met twee prachtige zoontjes maar een meisje was net zo welkom geweest. Uiteindelijk is de gezondheid van je kindje het allerbelangrijkste.

Het Gezinsleven - tweede kind - ouders met baby

Onze oudste is helemaal blij!

Toen wij vertelden aan ons zoontje dat hij een broertje of zusje zou gaan krijgen was hij helemaal blij. Hij aaide tijdens de zwangerschap regelmatig over de buik van mama en ook praatte hij er soms tegen. Toen zijn broertje eenmaal geboren was moest hij wel even wennen, hij kreeg natuurlijk niet meer alle aandacht. Hoe zorg je ervoor dat hij daar goed mee omgaat? Kinderen vechten continu om de goedkeuring van hun ouders, dat zou voortkomen uit een overlevingsdrang: wie de meeste aandacht krijgt, heeft de grootste kans het te redden. Een tweede kind is dan dus een concurrent en het is aan ons als ouders om de aandacht goed te verdelen.

Vanuit die overlevingsdrang vertonen kinderen in het begin vaak sociaal wenselijk gedrag. Als voorbeeld: iedereen vindt de baby leuk, dus als ik de baby lief vind, vinden mensen mij ook leuk. Soms uitte kinderen het ook op een andere manier dat ze de verandering lastig vinden, ze gaan dan bijvoorbeeld weer in bed plassen, hebben ineens weer moeite met praten of reageren geïrriteerd. Allemaal manieren om aan te geven dat ze ook nog klein zijn en aandacht van hun ouders willen hebben.

Tips voor de ouders

Voor je oudste kindje is het natuurlijk erg spannend, het is dan ook erg belangrijk om hem of haar niet het gevoel te geven dat hij/zij aan de kant wordt geschoven voor het nieuwe broertje of zusje. Hieronder enkele tips voor de ouders:

  1. Leg de baby bij de eerste kennismaking met zijn broertje of zusje in een wieg. Hierdoor voelt de oudste niet meteen dat de kleine zijn plaats in jouw armen heeft ingenomen.
  2. Geef je oudste kleine klusjes om te helpen met de baby. Dit kan zijn een luier aangeven of iets anders, hierdoor kan hij sneller wennen aan de nieuwe situatie. Als je oudste er geen zin in heeft moet je dit ook zeker niet forceren.
  3. Laat je twee kinderen nooit samen alleen. Blijf zelf erg alert want kinderen kunnen soms een beetje hardhandig zijn met bijvoorbeeld knuffelen. Een baby is tenslotte nog erg kwetsbaar en daar moet je voorzichtig mee omgaan.
  4. Geef je eerstgeboren kind veel complimentjes en positieve aandacht als hij lief is voor de baby.

Heb jij nog andere tips voor onze lezers? Laat deze dan achter in de comments hieronder!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview

Inhoudsopgave

BoekenBoeken
Klik Hier
BabyBaby
Klik Hier
Design en lifestyleDesign en lifestyle
Klik Hier
KlussenKlussen
Klik Hier
Deel deze blog:
Facebook
WhatsApp
Pinterest
LinkedIn

Ook interessant