Zodra die zwangerschapstest een positieve uitslag geeft wil je natuurlijk weten wanneer je uitgerekend bent. Die datum kun je zelf gemakkelijk bepalen met een eenvoudige berekening die we met je gaan delen. De uitgerekende datum heeft iets speciaals, hoewel de kans klein is dat je precies op die dag gaat bevallen weet je dat als alles goed gaat het in ieder geval rond die tijd staat te gebeuren. Naast dat we je uitleggen hoe je zelf jouw uitgerekende datum kunt berekenen gaan we je ook vertellen in welke week je echt de grootste kans hebt om te bevallen want hoewel jouw kindje nog lekker aan het chillen is in je buik wil jij niets liever dan hem/haar begroeten.
De uitgerekende datum berekenen
Een zwangerschap duurt vanaf het moment dat de bevruchting heeft plaatsgevonden gemiddeld 38 weken. De berekening is als volgt:
1e dag van je laatste menstruatie + 40 weken = je uitgerekende datum
Je neemt de eerste dag van je laatste menstruatie, aangezien je meestal niet weet wanneer de bevruchting precies heeft plaatsgevonden houden we deze dag aan. Bij deze datum tel je 40 weken op, de uitgerekende datum is dan 9 maanden en 1 week later. Deze tactiek werkt het beste als je al 3 maanden regelmatig menstrueert zonder gebruik van de pil. Is dit niet het geval dan is het verstandig om via een termijnecho jouw datum te laten uitzoeken.
De verloskundige
Een verloskundige kan ook jouw uitgerekende datum berekenen maar dit zal op dezelfde manier gaan. Meestal gebruikt ze een draaischijf met twee pijlen als hulpmiddel. De ene pijl zet ze op de eerste dag van je laatste menstruatie en de tweede pijl wijst dan jouw uitgerekende datum aan.
Hoe exact klopt deze datum?
Het is nooit precies te bepalen wanneer de eisprong en de bevruchtingen hebben plaatsgevonden. Wel weten we dat de eisprong (ovulatie) gewoonlijk plaats vindt rond de veertiende dag van je menstruatiecyclus.
Gemiddeld duurt een zwangerschap 40 weken. Aangezien we de eerste dag van je laatste menstruatie gebruiken ben je in feite de eerste 2 weken van je zwangerschap dus nog niet zwanger. Ongeveer tweederde van alle baby’s wordt geboren op de 10 dagen rond de uitgerekende datum hun.
Wil je een hele exacte datum dan is het verstandig om bij te houden welke dagen jullie gevrijd hebben en wanneer je ovuleerde. Als je bij die datum 38 weken optelt, heb je een betrouwbare uitgerekende datum.
Termijnecho
Weet je niet meer exact wanneer de eerste dag van je laatste menstruatie was? Menstrueer je bijvoorbeeld heel onregelmatig? Dan kan een termijnecho je toch vertellen wat je uitgerekende datum is. Een termijnecho is meestal de eerste echo tijdens je zwangerschap en tijdens deze controle kijkt de echoscopie of het embryo goed groeit en zich voldoende ontwikkelt. Deze echo vindt meestal plaats als je tussen de 8 en 14 weken zwanger bent.
Omdat alle embryo’s zich in de eerste 12 weken van een zwangerschap zich precies hetzelfde ontwikkelen kan een verloskundige zien hoeveel weken je zwanger bent, het is dus verstandig om vóór de 12 weken zwangerschap je termijnecho te plannen als je nog niet zeker bent van je uitgerekende datum.
Maar wat hebben we aan die uitgerekende datum?
Het is en blijft een indicatie. Uiteindelijk gaat jouw kindje zelf aangeven wanneer het klaar is om geboren te worden. De gemiddelde zwangerschap duurt tussen de 37 en 42 weken, ergens in die periode is jouw kind er helemaal klaar voor en ben je dus niet te vroeg of te laat. Dit is dus een tijdsbestek van 5 weken om de uitgerekende datum heen, vandaar dat op de uitgerekende datum zelf maar 4% à 5% van alle vrouwen bevalt.
Onderzoek
Uit onderzoek is gebleken dat je 80% kans maakt om te bevallen tussen week 38 en 42. Maar 6% van de baby’s wordt geboren voor de 38 weken en ongeveer 10% na 42 weken als er niet medisch zou zijn ingegrepen. Hieronder per week hoeveel kans je statische gezien maakt om te bevallen:
Week 37 = 3,5%
Week 38 = 9%
Week 39 = 18,5%
Week 40 = 35%
Week 41 = 18% (+10% die met medische hulp wordt geboren.)
De grootste kans om je kindje in je armen te sluiten maak je dus in week 40 want in die week bevallen ongeveer 35% van alle vrouwen. Deze cijfers zijn gebaseerd op een onderzoek van Janella Durham.
Factoren
Er spelen veel factoren mee in het bepalen van je uitgerekende datum. De grootste factoren zijn je afkomst en of het je eerste kindje is. Gemiddeld duurt een zwangerschap 266 dagen. Deze tel je vanaf de conceptie tot aan de dag van de geboorte.
Blanke vrouwen die hun eerste kindje krijgen moeten gemiddeld 8 dagen langer wachten tot hun kindje geboren is dan de uitgerekende datum. Bij hun tweede kind duurt een zwangerschap vaak korter gemiddeld namelijk 3 dagen minder. Gemiddeld bevallen niet blanke vrouwen zo’n 3 dagen eerder.
Het is belangrijk om je uitgerekende datum te weten
Het is belangrijk omdat je verloskundige of arts nagelang die datum de groei van je baby controleert. Als ze weten hoelang je zwanger bent kunnen ze inschatten of jouw baby zich goed en op schema ontwikkelt en groeit.
Nog belangrijker is het om te weten als je te vroeg of te laat gaat bevallen. Als je overtijd bent weten we uit onderzoek dat dit extra risico’s met zich mee brengt, vandaar dat we niet willen dat een zwangerschap langer dan 42 weken duurt.
Ik hoop dat ik je wat wijzer heb kunnen maken en dat je gerust bent gesteld, je kindje meldt zich vanzelf en anders kunnen wij gelukkig steunen op een heel goed zorgsysteem. Vergeet niet te genieten van je zwangerschap!