Mijn auto ijsvrij maken en houden, hoe doe ik dat?

Het Gezinsleven - Personal Blog

Al je je auto ijsvrij wilt maken of houden zijn er een aantal handige tips die je hierbij helpen en ervoor kunnen zorgen dat je geen onnodige schade toebrengt aan je auto. Je hebt al haast om tijdig op je werk te komen of je staat op het punt om met het gezin lekker een dagje weg te gaan naar bijvoorbeeld een wandeling in de bossen.

Waarschijnlijk is het heel herkenbaar dat je in de ochtend naar je auto loopt en ziet dat deze bedekt is met een (dikke) laag ijs. Je kan je dan afvragen, hoe krijg ik mijn auto ijsvrij? Of nog beter, hoe kan ik dit voorkomen? Hieronder vertellen we hoe je je auto ijsvrij maakt en je auto ijsvrij kan houden.

De ijskrabber

De ijskrabber is de meest voorkomende oplossing om je auto ijsvrij te maken. Ze komen in veel verschillende soorten en maten en het is per persoon verschillend wat we fijn vinden of wat goed werkt. Vaak zie je dat parkeerschijven van hard plastic zijn gemaakt waarbij 1 kant te gebruiken is als ijskrabber, dan heb je ook nog ‘gewoon’ een ijskrabber met een handvat en tegenwoordig zie je vaker een wat langere steel met aan de ene kant een ijskrabber en aan de andere kant een borstel. Zo krijg je je auto ijsvrij en kan je bijvoorbeeld sneeuw van andere delen van de auto vegen.

auto ijskrabber

Sommige ijskrabbers hebben ook aan één zijde een rubberen rand wat je kan gebruiken als trekker om water van de ramen te halen. Tip: zorg ervoor dat je de ijskrabber niet gebruikt om brokken ijs weg te slaan. dit zorgt ervoor dat er braampjes aan komen te zitten die krassen kunnen maken op je ramen. Ga ook niet met een ijskrabber over andere delen van je auto dan de ramen om beschadigingen aan de lak te voorkomen

auto voorruit ijsvrij maken

Ruitenontdooier

Spuitbussen met ruitenontdooier worden ook vaak anti vries spray genoemd en zorgen ervoor dat je auto ijsvrij wordt door het ijs snel te laten dooien. Als er anti vries toegevoegd is aan de samenstelling zorgt dit ervoor dat de auto ijsvrij blijft en de ruit niet meer opnieuw bevriest. Na het aanbrengen van deze oplossing zie je het bevroren ijs in een klonterige vorm van je raam naar beneden glijden. Dit kan je met je ruiterwisser wegvegen of met een ijskrabber wegvegen.

Je ziet wel vaak dat deze oplossing niet werkt wanneer het heel hard gevroren heeft omdat de ruitenontdooier dan niet sterk genoeg is om je auto ijsvrij te maken. Veel mensen gebruiken het dan ook vaak in combinatie met een ijskrabber.

anti-vries ijsvrij

Warm water

Dit is een oude oplossing die je niet meer heel vaak hoort of ziet maar volgens sommige toch goed werkt. Door warm of kokend water over je ruit te gooien ontdooit de bevroren substantie uiteraard maar toch zitten hier enkele nadelen aan. De ruit bevriest weer snel wanneer de buitentemperatuur te koud is dus dan kan je bezig blijven. Daarnaast kan er nog een groter probleem optreden. Wanneer je een sterretje in je ruit hebt kan deze scheuren omdat er in korte tijd een enorm warmteverschil optreedt. Een ijskrabber of ruitenontdooier is in onze ogen toch een veiligere oplossing om je auto ijsvrij te maken.

Verwarming aanzetten

Mocht je de luxe hebben dat je voorruitverwarming hebt dan kan je deze aanzetten waardoor de voorruit ontdooit. Hierdoor hoef je niet buiten in de kou met een ijskrabber aan de gang om je auto ijsvrij te maken. Je achterruitverwarming kan je natuurlijk ook altijd aanzetten zodat je al 1 raam minder hoeft schoon te maken. Vaak heeft het geen zin om je verwarming aan te zetten omdat de motor nog koud is en er dus nog geen warme lucht door de auto geblazen wordt.

Plastic pasje

Toevallig geen ijskrabber bij de hand? Dan gaan sommige mensen nog weleens met bijvoorbeeld hun pinpas aan de haal.. Het is een oplossing maar let op dat een pasje ook schade aan kan richten. Misschien is het een laatste redmiddel maar maak hier geen gewoonte van. Koop snel een ijskrabber bij bijvoorbeeld het dichtstbijzijnde tankstation en doe je je ruiten een plezier mee.

Warmtebron

Een zakje met rijs even in de magnetron opwarmen en op je dashboard leggen kan een mogelijkheid zijn, net als bijvoorbeeld een hot pack. Voordeel daarvan is dat je het niet vooraf op hoeft te warmen. Nadeel is dan wel weer dat het eenmalig te gebruiken is omdat je het dan weer moet ontdooien. In beide gevallen adviseren we wel goed op te letten. Te warm en te dicht bij de raam kan ervoor zorgen dat een sterretje verandert in een scheur en dan kan je op zoek naar een nieuwe ruit.

sneeuw op de weg

Bevroren ruiten voorkomen

Er zijn ook opties om te voorkomen dat je ruiten bevriezen. De beste oplossing is helaas niet voor iedereen weggelegd en dat is een garage. De binnen omgeving zorgt ervoor dat de ruiten niet bevriezen. Mocht je auto buiten staan zijn er ook een aantal mogelijkheden om je ruiten ijsvrij te houden.

Voorruit hoes

Deze hoezen plaats je om je voorruit en klem je vaak met 2 extra flappen tussen de deurstijlen zodat deze vastzit. De hoes zorgt ervoor dat er geen vocht op de voorruit kan komen en dus ook niet kan bevriezen. Je hebt dergelijke hoezen ook in grotere formaten zodat ze bijvoorbeeld alle ruiten bedekken. Je moet iets meer moeite doen om deze om de auto te doen maar het scheelt je veel ijs krassen in de ochtend.

Ramen schoon houden

Vorst hecht zich vast aan vuil dus hoe viezer de ruiten hoe sneller de ruiten zouden bevriezen. Komt er vorst aan dan zorg er in ieder geval voor dat je je ramen een keer schoongemaakt hebt.

Deur rubbers

Ook de rubbers van je deuren kunnen bevriezen. Wanneer deze vastzitten zal je merken dat je je deuren niet open krijgt. Ga dan niet extra hard aan de deur trekken omdat je dan je rubbers kapot kan trekken en deze vervangen moeten worden waar ook weer een prijskaartje aan hangt. Duw eerst op verschillende plekken hard tegen de deurstijl aan zodat de vorst los komt tussen de rubber en de deur. Daarna kan je de deur zonder schade openmaken. Als je bevroren rubbers wilt voorkomen dan kan je deze insmeren met vaseline, dit voorkomt dat de rubbers bevriezen en aan de deurstijl vastplakken.

auto ijsvrij en sneeuwvrij maken

Ruitenwissers

Ook je ruitenwissers kunnen aan de ruiten vastvriezen en probeer deze dan niet hard los te trekken. Dit kan ervoor zorgen dat je ze kapot trekt en dus nieuwe ruitenwissers moet kopen. Probeer bijvoorbeeld met ruitenontdooier de ruitenwissers los te krijgen. Zet ook niet je ruitenwissers aan om de rest van de ruit schoon te maken. Wanneer het ijs er dik op zit zal dit er ook voor kunnen zorgen dat de ruitenwisser kapot gaat achter een scherpe hoek bijvoorbeeld.

Missen we iets?

Missen we een belangrijk middel om je auto ijsvrij te maken? laat het ons dan even weten of laat het achter in de reacties zodat we andere lezers kunnen helpen.

Deel deze blog:
Facebook
Twitter
LinkedIn

Inhoudsopgave

BoekenBoeken
Klik Hier
BabyBaby
Klik Hier
Design en lifestyleDesign en lifestyle
Klik Hier
KlussenKlussen
Klik Hier

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Ook interessant