Beekse Bergen: kom de Big Five spotten!

Het Gezinsleven - Personal Blog

Heb je ooit gehoord van de Big Five? Dit zijn de gevaarlijkste dieren om te bejagen op het Afrikaanse continent. Waar andere dieren proberen te vluchten als ze zijn geraakt, zullen de dieren uit de big five de aanval kiezen. Gelukkig zijn ze in dierenpark de Beekse Bergen veilig en staan ze open om met de camera geschoten te worden voor een leuke foto. Ga jij ook op bezoek bij deze fantastische dierentuin?

Welke dieren zitten er in de big five:

1: De buffel: het gevaarlijkste dier van de vijf.
2: De leeuw: de koning der dieren.
3: De neushoorn: het meest bedreigde dier van de vijf.
4: De luipaard: het moeilijkste te spotten.
5: De olifant: het grootste landdier ter wereld.

Het gezinsleven - De kaapse buffel 2

1: De Kaapse buffel

Deze Afrikaanse rund is een echt groepsdier, hij leeft in grote kuddes die uit 1.500 dieren kunnen bestaan. Als de kudde wordt aangevallen gaan ze in een grote kring met hun koppen en hoorns naar buiten staan om zo de kalfjes in het midden te beschermen.

Deze Kaapse buffel is te herkennen aan zijn enorme hoorns die de mannetjes maar ook de vrouwtjes op hun kop hebben. Ze hebben deze nodig om zichzelf te beschermen tegen roofdieren zoals de leeuw. De hoorn van de buffel kan wel 160 cm lang worden.

Je kunt de mannetjes en vrouwtjes uit elkaar houden. De hoorns van het mannetje lopen namelijk door op zijn voorhoofd. Hier vormen ze een soort schild, dit hebben de mannetjes nodig omdat ze vaker vechten dan de vrouwtjes. Ze vechten niet alleen tegen roofdieren maar ook tegen andere mannetjes om te bepalen wie het sterkste is, zo verkrijgen ze een betere plaats in de kudde en vallen ze beter in de smaak bij de vrouwtjes. De kracht die in de hoorns zit als ze tegen elkaar aanbotsen, is ongeveer hetzelfde als wanneer je met een auto die 50 km per uur rijdt tegen een muur op knalt.

Weetjes:
Leefgebied: Afrikaanse savanne
Leeftijd: Wordt tot 25 jaar oud
Nakomelingen: 1 jong
Draagtijd: 11 maanden
Voeding: Gras
Gewicht: 300 tot 900 kilo

De Kaapse buffel wordt beschouwd als een van de gevaarlijkste dieren van Afrika. Je kunt deze dieren spotten tijdens de autosafari en de bussafari. Heb jij ze kunnen spotten in de Beekse Bergen en het verschil tussen een mannetje en vrouwtje gezien?

Het gezinsleven - De leeuw

2: De leeuw

De leeuw is het meest populaire dier uit de big five en staat aan de top van de voedselpiramide, dit betekent dat hij bijna geen vijanden heeft. De grootste vijand van de leeuw zijn wij, de mens! In Safaripark Beekse Bergen leven Afrikaanse leeuwen.

De leeuw is een echte vleeseter, ze eten voornamelijk hoefdieren zoals gazelles, gnoes, zebra’s, zwijnen en antilopen. De brul van een leeuw is een imposant geluid wat je tot wel zeven kilometer verderop kunt horen. Zo kunnen leeuwen onderling communiceren in hun groep en anderen leeuwen laten weten dat een gebied, territorium, al bezet is.

Weetjes:
Leefgebied: Savanne ten zuiden van Sahara
Leeftijd: Wordt 10 tot 15 jaar oud
Nakomelingen: 1 tot 6 jongen
Draagtijd: 3,5 maanden
Voeding: Vlees, vooral hoefdieren
Gewicht: Man 150 – 240 kilo en vrouw 120 – 185 kilo

De leeuwen zijn zien te langs de wandelsafari, autosafari en bussafari. Er zitten namelijk twee groepen leeuwen in de Beekse Bergen, een groep vooraan in het park en een groep in het midden. Heb jij een leuke foto van de leeuwen in de Beekse Bergen kunnen maken? Deel deze dan en tag ons op social media!

Het gezinsleven - De neushoorn

3. De neushoorn

De neushoorn leeft al 60 miljoen jaar op onze planeet, het is helaas wel het dier dat het meest bedreigd wordt met uitsterven van de big five. Dit komt door hun hoorns, deze zijn heel populair in Azië en het Midden-Oosten omdat men ervan overtuigd is dat deze genezende krachten bezitten, ook maken mensen er graag voorwerpen van. Hierdoor zijn de hoorns veel geld waard.

De neushoorn is een echte planteneter, hij eet tot wel 70 kilo aan gras, bladeren en vruchten op een dag. Daarnaast drinkt hij ook tot wel 100 liter water per dag. In de Beekse Bergen vind je de witte en zwarte neushoorn. De witte neushoorn is het op een na zwaarste landdier ter wereld, hij verliest het van de olifant. De zwarte neushoorn is het zwaarst bedreigd, wereldwijd leven er nog zo’n 2400. Ondanks hun enorme gewicht kan de zwarte neushoorn een snelheid van 55 km/u bereiken en de witte neushoorn zijn maximale snelheid is 40 km/u, niet gek voor een dier wat 3500 kilo kan wegen.

Weetjes:
Leefgebied: Afrika
Leeftijd: Wordt ongeveer 40 jaar oud
Nakomelingen: 1 jong
Draagtijd: 16 tot 18 maanden
Voeding: Gras en takken
Gewicht: 800 tot 3500 kilo

De neushoorns in de safaripark Beekse Bergen zijn te zien langs de wandelsafari, autosafari, bussafari en bootsafari dus dat kan niet missen!

Het gezinsleven - De luipaard

4: De luipaard

De luipaard is een prachtig dier om te zien, het is een katachtige die vooral bekend staat om zijn gevlekte vacht. Het dier leeft alleen, behalve als het jongen heeft. Het kan op de grond maar ook in bomen leven en is vooral ’s nachts actief. Overdag ligt het vaak in een boom of het struikgewas te slapen, dit maakt hem extra moeilijk te spotten aangezien hij door zijn vacht helemaal op gaat in de natuur.

Het dieet van de luipaard is heel veelzijdig, hij eet kevers tot slangen maar geeft de voorkeur aan een prooi die net zo groot is als hij zelf zoals apen, antilopen en herten. Even om op te helderen: een jachtluipaard wordt ook wel een cheeta genoemd, de luipaard heet ook wel een panter. In de Beekse Bergen vind je de Perzische panter.

Weetjes:
Leefgebied: Afrika en Azië
Leeftijd: Wordt ongeveer 20 jaar oud
Nakomelingen: Maximaal 6 jongen
Draagtijd: 3 tot 4 maanden
Voeding: Vlees
Gewicht: 50 tot 60 kilo

Is het jou gelukt dit dier met zijn fantastische camouflage vacht toch te spotten ook al houdt het van verstoppertje spelen? Je kunt ze vinden tijdens de wandelsafari in de Beekse Bergen.

Het gezinsleven - De olifant

5. De olifant

We sluiten dit artikel over de big five af met het grootste en zwaarste landdier ter wereld, de olifant. De olifant leeft in familiegroepen van vrouwtjesolifanten met hun jongen. Interessant feitje, een olifant heeft 4 kiezen, deze kunnen in zijn leven 6 keer gewisseld worden. Als de laatste kies versleten is, dan kan de olifant niet meer eten waarna hij dood gaat door de honger.

In Safaripark Beekse Bergen vind je de allergrootste olifant van Europa. Hij heet Calimero en hij is maar liefst 3,40 meter hoog. Hij weegt 7.000 kilo, dit maakt hem een van de grootste olifanten ter wereld. Alleen het oor van een olifant kan al 20 kg wegen, draag maar eens 20 pakken melk aan de zijkant van je hoofd, ongelooflijk toch!

Weetjes:
Leefgebied: Afrika en Azië
Leeftijd: Wordt ongeveer 65 jaar oud
Nakomelingen: 1 jong
Draagtijd: 22 maanden
Voeding: Gras, vruchten en bladeren
Gewicht: 3.000 tot 7.000 kilo

Ben jij benieuwd hoe groot Calimero in het echt is? Je kunt hem spotten tijdens de wandelsafari!

Heb jij na dit artikel ook zin om de big five te spotten in de Beekse Bergen?

Kom dan snel naar Safaripark Beekse Bergen en boek direct je tickets! Je hebt bij de Beekse Bergen ook de mogelijkheid om te overnachten in Vakantiepark de Beekse Bergen. Neem ook eens een kijkje bij andere uitstapjes die we voor jullie uitgewerkt hebben.

Inhoudsopgave

Ook interessant