De mooiste bezienswaardigheden in Roermond

Het Gezinsleven - Personal Blog

Op een regenachtige zondag besloten we een stukje naar het zuiden te rijden om de bezienswaardigheden in Roermond te gaan bekijken. De stad stond bij ons vooral bekend om zijn winkels en natuurlijk de outlet. Het heeft ons verbaasd hoeveel mooie gebouwen en plekken we voorbij zijn gegaan in onze zoektocht naar de perfecte spijkerbroek. We nemen je mee langs alle mooie bezienswaardigheden in Roermond! 

Onze Lieve Vrouwe Munsterkerk en Munsterpein

We parkeerde onze auto op een steenworp afstand van het plein in een Q-park bij theater hotel de Oranjerie en hier begon dan ook onze zoektocht naar de mooiste bezienswaardigheden in Roermond. Het plein waar een indrukwekkende kerk te vinden is wordt omringd door restaurants en lunchrooms. Op woensdag vind je hier de markt. In het midden van het plein vind je een prachtige Kiosk van waaruit muziek klinkt. In de zomer wordt er bijna ieder weekend opgetreden. Zo komen de Big Bands, orkesten en harmonieën uit de regio op bezoek. 

De Munsterkerk is een romaans bouwwerk. Gebouwd in het begin van de 13e eeuw en gerestaureerd in de 19e eeuw, het is een echte blikvanger. Binnen in de kerk vonden wij vooral het praalgraf erg bijzonder. Het is namelijk een dubbelpraalgraf van een man en een vrouw. Graaf Gerard IV van Gelre en zijn vrouw Margaretha van Brabant rusten hier al meer dan 750 jaar. Het grafmonument is door zijn ouderdom en stijl uniek in Nederland! Aan de zijkant van de kerk vind je een abdijtuin met fontein. Er staat hier ook een speciale bank met beelden van Graaf Gerard en zijn vrouw Margaretha. Het is een fijne plek om even te zitten en wat te drinken en te eten. 

Markt in Roermond met het Stadhuis

Op zoek naar de volgende bezienswaardigheden in Roermond kwamen we langs het Stadhuis, dat aan de markt ligt. Het unieke aan dit stadhuis is het torentje bovenop. Hierin bevindt zich een klokkenspel en Carillon. Elke middag rond 12.00 draaien deze bewegende beelden rond de toren. Een terrasje pikken op de markt is echt een aanrader, je hebt dan uitzicht op de Sint-Christoffelkathedraal en het Stadhuis. Op zaterdag is het er extra gezellig, dan is namelijk de drukke wekelijkse markt aanwezig. 

St. Christoffel Kathedraal

Roermond is sinds 1559 een bisschopsstad en veel van de bezienswaardigheden in Roermond herinneren je hieraan. Het huidige bisdom Roermond is één van de zeven bisdommen in Nederland, de grenzen van het bidsom lopen gelijk met die van de provincie Limburg. In 1410 is gestart met de bouw van de huidige Sint-Christoffelkathedraal. 

Doordat deze stad een bisschopsstad is zijn veel mooi bezienswaardigheden in Roermond te vinden die met het geloof te maken hebben. In de kathedraal vind je bijzondere beelden, schilderijen, altaren, de bisschopszetel, het orgel, grafstenen en monumenten. 

Het speciale aan deze kathedraal is dat je de toren kunt beklimmen. De toren is ruim 80 meter hoog en op 75 meter hoogte bevindt zich de zogeheten omgang. In de open lucht kan je hier rondom de torenspits lopen en genieten van het uitzicht! De beklimming duurt in totaal zo’n 40 minuten en je moet maar liefst 265 treden trotseren. 

De Rattentoren en de Designer Outlet Roermond

Loop je om de St. Christoffel Kathedraal heen dan kom je nog een van de bezienswaardigheden in Roermond tegen, de Rattentoren. Onderweg kom je ook de ingang van het outlet center tegen. Als je graag wilt gaan winkelen, is dit de ideale plek om je lekker uit te leven! Je vindt in de outlet maar liefst 186 winkels en 25 restaurants. Het is dan ook de grootste outlet van Europa en dat op maar 5 minuten loopafstand van de historische binnenstad.

De Rattentoren vind je aan de Grote Kerkstraat 19. Op zondagmiddag kun je op de bovenverdieping de maquette van middeleeuws Roermond bewonderen. De toren is een overblijfstel van de vestingwerken uit 1300 en de laatste stadstoren van de voormalige stadsmuren. Daarmee is het een van de weinige bezienswaardigheden in Roermond die met succes de Tachtigjarige oorlog, de Spaanse Successieoorlog, de inval van de Fransen tijdens de Franse Revolutie en de Tweede Wereldoorlog heeft meegemaakt.

Maria Theresia Brug

De volgende van de bezienswaardigheden in Roermond bevindt zich aan het water. Na ons bezoek aan de toren zijn we op zoek gegaan naar de Maria Theresia Brug die ook wel de stenen brug wordt genoemd. De Roer (de rivier) stroomt al 250 jaar door deze 4 bogen heen. Nadat de vorige brug op nieuwjaarsdag 1764 was weggespoeld, schonk de keizerin van Oostenrijk, Maria Theresia, in 1771 een nieuwe brug. Deze brug is gebouwd als een tank en zelfs de langdurige beschietingen van de Tweede Wereldoorlog konden deze brug niet bekoren!

Je loopt verder rond de stadsomwalling en komt daarmee bij de visserstoren uit. Waarschijnlijk was in 1279 de stad Roermond al ommuurd, rond het jaar 1550 bestond deze muur uit 24 torens en 10 stadspoorten met een totale lengte van 2.895 meter. Als je naar de onderste rijen blokken van de vissersoren kijkt (zo’n 1,5 meten boven de waterlijn) zie je nog de originele buitenkant van de stadsmuur.

Je kunt de bezienswaardigheden in Roermond ook vanaf het water bekijken, je stapt op en geniet van een rondvaart die zo’n 70 minuten duurt. Je vaart langs de Voorstad, de Maasplassen en de Marina Oolderhuuske. Je vaart af vanaf de Roerkade, dit is een paar meter van de Stenenbrug vandaan. 

Huis de Steenen trappen en Het Cuypershuis

Wij liepen vervolgens de Neerstraat in en daarbij moet je vooral letten op nummer 33. Dit rijksmonument is gebouwd in de 17de eeuw in renaissancestijl. In de 19de eeuw heeft zich hier een zuster klooster gevestigd en vanaf 1994 is het omgetoverd tot een kantoor. Vervolg je jouw wandeling en ga je richting het monument dan kom je langs het Cuypershuis. 

Dit museum richt zich op architectuur en hedendaagse interieur vormgeving. Je vindt hier telkens andere exposities. Het museumgebouw is het belangrijkste onderdeel van de collectie van het Cuypershuis. Cuypers heeft het zelf ontworpen, het is een van zijn vroegste en belangrijkste werken. Je vindt dit museum aan de Pierre Cuypersstraat 1. 

Nationaal Herdenkingspark: Nationaal Indie-Monument 

Na een wandeling van een klein kwartiertje kwamen wij uit bij het Nationaal Indie-monument. Adres is Maastrichterweg 19. Het is een van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden in Roermond. Het monument is opgericht ter nagedachtenis aan de ruim 6.200 gevallen Nederlandse militairen in Nederlands-Indie en in Nederlands Nieuw-Guinea. 

Op de zuilen staan de namen gegraveerd van de omgekomen militairen en voor de zuilen staat de buste van Generaal Simon H. Spoor, commandeur Militaire Willemsorde en Legercommandant in Nederlands-Indie. Er staan eretafels opgesteld waarop de plaquettes zij te zien van de bijna 200 legereenheden die toen zijn ingezet. Het is een monument waar je stil van wordt. 

Monument voor Vredesoperaties

In de vijver van het Nationaal herdenkingspark staat een monument ter nagedachtenis aan de Nederlandse militairen die sinds het begin van de Korea-oorlog (1950) in dienst van het Koninkrijk der Nederlanden tijdens vredesoperaties zijn omgekomen.

Centraal staat de globe, waarover Irene, de godin van de vrede waakt. In haar handen begint zich een toorts met de ‘eeuwige vlam’. Tegenover haar zit de Feniks, als symbool van de herrijzenis. Dit park met zijn monumenten bezorgt je kippenvel en zijn bezienswaardigheden in Roermond die je niet mag missen.

Kasteeltje Hattem

Loop je verder door het park dan kom je nog een van de bezienswaardigheden in Roermond tegen. Deze keer is het een Rijksmonument, genaamd kasteeltje Hattem. De trapgevel en bordestrappen aan de voorzijde, het bordes rechts en de erkers in de vorm van torentjes dateren nog uit de 18de eeuw.

Tegenwoordig is het kleinste kasteeltje van Nederland in gebruik als hotel & restaurant. Je kan hier  lekker een hapje eten en wat drinken. Vooral bij mooi weer is het een heerlijke plek, er is namelijk een zonnig terras met uitzicht over het park met zijn eeuwenoude bomen. 

Kapel in ’t Zand 

Wij zijn na ons bezoek aan het park terug naar het Munsterplein gelopen waar we de auto hebben gepakt om op zoek te gaan naar een Bedevaartskerk aan de Parklaan 1. Je kunt dit ook te voet te doen, het is een wandeling van ongeveer 20 minuten. De Kapel in ’t Zand is echt een van de meest bijzondere bezienswaardigheden in Roermond. Zodra je binnenkomt zul je het zelf zien, dit is geen kapel zoals wij hem allemaal kennen.

Deze kapel is opgedragen aan Maria en al eeuwenlang komen mensen van heinde en verre naar de Roermondse Kapel om bij Onze-Lieve-Vrouw te bidden. Je kunt een kijkje nemen in de rijke historie van de katholieke kerk, in alle rust een kaarsje op steken en alle tegeltjes zijn de moeite waard om te bekijken want deze 600 jaar oude Maria kapel is echt uniek.

Graf met de handjes

Wij wandelen vervolgens naar het grafmonument Van Gorkum-Van Aefferden op de begraafplaats. Hier vind je een heel bijzonder graf. Op de begraafplaats vind je een katholiek en een hervormd deel, die van elkaar zijn gescheiden door een muur. Een cavaleriekolonel en militie-commissaris in Limburg trouwde in 1842 met een Roermondse jonkvrouw. Dit was een gemengd huwelijk wat voor veel opschudding zorgde. 

Van Gorkum werd na zijn overlijden op het protestantse deel van de begraafplaats begraven, zijn weduwe wilde bij hem begraven worden maar kon als katholiek niet in ongewijde grond worden begraven. De oplossing was dit bijzonde dubbelgraf, gescheiden door een muur maar verbonden door de twee handen die over de muur in elkaar grijpen. Je vindt dit graf aan de Weg langs het kerkhof. Je kunt vanuit hier ook naar het Kruiswegpark wandelen, je vindt hier beelden die de lijdensweg van Jezus weergeven. 

Bezienswaardigheden in Roermond

Zoals je hebt kunnen lezen valt er meer dan genoeg te zien in deze stad. De bezienswaardigheden in Roermond zijn verrassend, uniek en echt de moeite waard. Wij hebben een hele leuke dag gehad. Is het wat warmer weer? Dan kun je jouw uitstapje ook combineren met een duik in de Maasplassen of een wandeling langs het water, voor ons zat dat er niet meer in. Wij waren al blij dat we niet natgeregend zijn en zijn blij met alle mooie herinneringen aan de bezienswaardigheden in Roermond! 

Deel deze blog:
Facebook
Twitter
LinkedIn

Inhoudsopgave

BoekenBoeken
Klik Hier
BabyBaby
Klik Hier
Design en lifestyleDesign en lifestyle
Klik Hier
KlussenKlussen
Klik Hier

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Ook interessant

Hetgezinsleven - uitstapjes - zomeractiviteiten

De 25 leukste zomeractiviteiten met vrienden: voor jong en oud

Het is weer tijd voor de zomer en voor velen betekent dat ook vakantie of dagjes vrij. Het is eindelijk tijd om lekker te relaxen en om leuke zomeractiviteiten met vrienden te plannen. Er is dan ook niets leukers dan samen met vrienden of vriendinnen zomeractiviteiten te ondernemen! Om een beetje inspiratie te geven om van je vrije tijd te genieten hebben we een lijst opgesteld met de 25 leuktse zomeractiviteiten met vrienden. Zo kunnen je vrienden en jij er weer lekker tegenaan deze zomer!

Lees meer →