Ontdek de natuur in Noord-Brabant: 4 nationale parken

De natuur in Noord-Brabant is vol met weidse heidevelden die prachtig paars kleuren aan het einde van de zomer, er zijn veel vergezichten die zorgen dat je direct aan het schilderen of fotograferen gaat en in de uitgestrekte bossen en watergebieden kun je heerlijk tot rust komen. Je kunt uiteraard wandelen of fietsen in de natuur in Noord-Brabant, maar misschien ben jij in voor wat meer avontuur? Dan is het huren van een boot of kano ook een heel leuk idee en met kinderen kun je ook paardrijden door de bossen! Noord-Brabant is de enige provincie met maar liefst vier nationale parken, dus er valt genoeg te beleven.

Nationale parken

Nationaal Park de Biesbosch

In De Biesbosch is er van alles te beleven! Gratis en voor niets geniet je er van de prachtige natuur die het gebied rijk is, maar voor een écht avontuur ga je actief op pad vanaf het water, te voet of met de fiets. Je kunt hier boottochten maken, kano varen, dieren spotten, wandelen en fietsen. Je waant je in een andere wereld, zo uniek is de natuur in Noord-Brabant!

Wist je dat Nationaal Park De Biesbosch een beschermd natuurgebied is en het grootste zoetwatergetijdengebied van Europa? Dat houdt in dat je er veel wilgenvloedbossen en kreken vindt. Bij het zien van de ruige en hoog opgaande wilgenbossen vergeet je dat je in Nederland bent!

Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen

Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen wordt ook wel eens de Brabantse sahara genoemd! Je vindt hier bos, heide en vooral veel zand. Het is een van de grootste stuifzandgebieden van West-Europa. De wind kan op veel plekken ongestoord waaien en dat zorgt voor een steeds veranderend landschap. Dat, en het wisselen van de seizoenen, maken ieder bezoek weer een nieuwe belevenis.

Door de poolwinden in de laatste ijstijd ontstonden in de natuur in Noord-Brabant veel dikke pakketten zand. Het huidige natuurgebied De Loonse en Drunense Duinen ligt op zo’n hoge zandrug. Deze Brabantse Sahara heeft dertig vierkante kilometer stuifzand dat nog steeds vrij rond kan waaien! Dit is een woest, stoer en droog gebied waar je je even in een andere wereld waant. Qua landschap en qua temperatuurverschillen. In de zomer kan het verschil tussen dag en nacht wel 40 graden zijn. 

Kijk ook goed naar beneden tijdens je wandeling in de natuur in Noord-Brabant, want misschien zie je wel de groene zandloopkever. Dit beestje is met zijn ca. 8,5 km/uur de snelste sprinter ter wereld! Relatief dan, namelijk 125 keer zijn eigen lichaamslengte per seconde. Ook het grootste roofdier van Nederland woont in dit park, de 100 dassen wonen in burchten met meerdere ingangen. Helaas zijn ze schuw, dus je zult ze niet gauw tegen het lijf lopen.

Nationaal Landschap Het Groene Woud

In de stedendriehoek ’s-Hertogenbosch, Eindhoven en Tilburg valt van alles te ontdekken, te beleven, te bewonderen en te genieten. Dit karakteristieke landschap, de bijzondere natuur en de Bourgondische gastvrijheid zijn perfect voor een gezellige dag samen er op uit. In dit gebied lopen stad en land naadloos in elkaar over. De bijzondere natuur in Noord-Brabant wordt gevormd door het karakteristieke landschap, de cultuur en het vermaak. Bourgondische gastvrijheid voert de boventoon, waar je ook komt.

Nationaal Landschap Het Groene Woud is een gevarieerd landschap, zoals de natuur in Noord-Brabant ooit eens moet zijn geweest. Bos, heide, beken, graslanden, moerassen, zandverstuivingen, akkers, boerderijen en gehuchten. Het is een ruig gebied waar je de natuur nog kunt ervaren zonder enige vorm van menselijke bemoeienis. Aan het einde van de dag kun je de Brabantse gezelligheid ervaren in een van de dorpskernen, zoals Sint-Oedenrode, Germonde of Oisterwijk.

Het uitgebreide wandel- en fietsnetwerk maakt het mogelijk om korte en lange tochten te maken door Het Groene Woud. Het zal je direct opvallen dat er veel populierbossen in het gebied groeien. Ze zijn gepland in de 19de eeuw toen er veel geld werd verdiend aan dit type hout. Dit is namelijk het hout wat gebruikt werd door de Nederlandse klompenindustrie.

Typerend voor de natuur in Noord-Brabant zijn de zo gehete ‘bolle akkers’. Om de zandvlakten om te vormen naar vruchtbare akkers werden ze eeuwen geleden bemest met plaggen. Plaggenbemesting is een oude landbouwmethode waarbij bouwlanden werden bemest met organisch materiaal, gemengd met dierlijke mest en soms ook minerale bestanddelen. De boeren die in dit gebied leefden hebben dit jarenlang volgehouden en hierdoor zijn deze stukken grond hoger komen te liggen.

Tot slot, kent het gebied een Rooms verleden. Naast boerderijen, molens en landhuizen, vind je hier dan ook veel kloosters, kerken en kapellen. Deze cultuurhistorische monumenten kom je vanzelf op je route tegen en zijn zeker de moeite waard om te bezichtigen.

Nationaal Park De Groote Peel

Nationaal Park De Groote Peel is een hoogveengebied waar vroeger turf is gestoken. Tegenwoordig is het een vogelrijk natuurgebied dat bij uitstek geschikt is om wandelend te beleven. Het gebied is ruim 1400 hectare groot en wordt niet doorsneden door autowegen, hoogspanningsleidingen of andere ontsierende infrastructurele werken. Dat is best zeldzaam in Nederland! Het ligt op de grens van Limburg en Noord-Brabant, in de driehoek Meijel – Asten – Nederweert. Als je tijdens je wandeling in de natuur in Noord-Brabant goed rondkijkt vallen de kerktorens van deze dorpen op.

De Groote Peel is een van de weinig restanten die over zijn van het hoogveenmoeras dat ooit de grens tussen Brabant en Limburg vormde. Weids en waterrijk herinnert het landschap aan vroeger. Destijds was het een plek om te mijden, nu kom je er heerlijk tot rust. Overal zijn sporen van het verleden te vinden, toen noeste werkers de turf, ‘het zwarte goud van de Peel’, uitgroeven.

Lees hier over onze ervaring in De Groote Peel.

Nationaal Park de Zoom-Kalmthoutse Heide 

Grenspark De Zoom-Kalmthoutse Heide ligt op de grens van de Nederlandse provincie Noord-Brabant en de Belgische provincie Antwerpen, Het grensoverschrijdende park heeft een totale oppervlakte van ongeveer 37,5 km². Het grenspark is een afwisselend gebied met bos, heide, stuifduinen en een groot aantal vennen. De verscheidenheid in planten en dieren in het gebied is groot.

De Zoom-Kalmthoutse Heide is niet altijd een park geweest. Langs weerszijden van de grens lagen natuurreservaten, kleinschalige landbouwgebieden, bossen van verschillende overheden, grote particuliere domeinen en versnipperde kleine boseigendommen. Pas in 2001 werd dit alles omgetoverd tot een grenspark hierdoor biedt het een grote variatie en valt er veel te ontdekken!

Wandel langs de vennen met sprookjesachtige namen als Biezenkuilen, Drielingvennen en Stappersven of struin door duinmassieven als Hazenduinen, Kriekelareduinen, Kambuusduinen en Wilgenduinen. Zoek je meer beschutting, trek dan naar de uitgestrekte bossen met mooie oude beukenlanen zoals in het parkbos Ravenhof-Moretusbos. Snak je naar typisch Hollands uitzicht, het park kent ook weilanden en polders. Amai!

Speelbossen en kinderwandelingen

Naast de Nationale parken bied de natuur in Noord-Brabant ook veel mogelijkheden voor een bezoekje met kinderen, we hebben hier de leukste plekken voor jou op een rijtje gezet.

Huttenbouwbos Strabrechtse Heide

Leef je uit in het Huttenbouwbos op de Strabrechtse Heide! Je kunt er zelf de mooiste hutten bouwen, lekker rennen en verstoppertje spelen. Heb je geen zin om te bouwen? Misschien kom je wel een kabouter tegen tijdens je wandeling op het kabouterpad. Of doe je schoenen uit en volg het Blotevoetenpad.

Bij Heidecafe de Starbrechte Heide kun je een knapzak kopen met een pakje drinken, een koek en een kabouterspeld. Met het kabouterboek, wat je na afloop terugbrengt, doe je de kabouteropdrachten. De route is ongeveer 1 km lang en met de kralenketting die je meekrijgt vind je de kleur van het volgende routepaaltje. De route is geschikt voor kinderen van 3-7 jaar. De natuur in Noord-Brabant is uitermate geschikt voor kinderen!

Natuurspeelplek Chaam

Kom je op bezoek bij kabouter Pimmetje Puntmuts? Hij woont in natuurspeelplek Chaam en je kunt hem vinden via het speciale kabouterpad. Wil je liever lekker in bomen klauteren, hutten bouwen of slootje springen? Ook dit kan in de natuur in Noord-Brabant, ontdek spelenderwijs alle geheimen van dit gebied!

Natuurspeelplek De Heksenberg

Heb je zin in een middagje buiten plezier in de natuur in Noord-Brabant kom dan naar Natuurspeelplek De Heksenberg. In dit oude dennenbos waken wortelwakers en uilen over je. Dus jij kunt intussen met een gerust hart het klimtoestel beklimmen, door de heuvels rennen of hutten bouwen. Moegespeeld? Vertel elkaar verhaaltjes in de vertelhoek of kom lekker luieren in de duinen, met je blote voeten in het zand! Pas je wel op voor de heks?

Speelbos Boeverijen

Kom riddertje spelen in Speelbos Boeverijen! In dit stukje natuur in Noord-Brabant vind je delen van kasteel Bouvigny, dat hier in de buurt ligt, met een beetje fantasie staat daar jouw droomkasteel. De gracht met bruggen van touw en takken liggen al klaar om je kasteel te veroveren. Naast jouw kasteel staat een klimtoestel en een heuse kabelbaan. Een fijne plek om ridder te zijn, te klauteren en slingeren, verstoppertje spelen en met water te kliederen.

Naast dat je een hele middag geen omkijken hebt naar je kinderen omdat deze veel te druk zijn met ontdekken, ravotten en spelen vind je dieper in het bos het kasteel met gracht en touwbrug en de heksenkring. Er zijn tamme kastanjes, krentenbomen en hazelaars geplant. Ideaal is dat er genoeg picknicktafels en banken te vinden zijn, neem een pot koffie en een goed boek mee en geniet van de rust!

Het Gezinsleven - Uitstapjes - Natuur - Ontdek de natuur in Noord-Brabant - weids uitzicht met sneeuw

Er is nog zo veel meer natuur in Noord-Brabant

Nog niet genoeg gezien van de natuur in Noord-Brabant, dan is de Kampina, de Oisterwijkse Vennen en Plassen, het Bakelse Bos, het Mastbos, De Strabrechtse Heide, Het Leenderbos en Het Bossch broek ook zeker een bezoekje waard. Ieder seizoen is uniek en je raakt nooit uitgekeken op de natuur in Noord-Brabant! Op zoek naar een ander uitstapje, je vindt bij ons nog veel meer leuke ideeën!

Inhoudsopgave