Speelbossen

Nederland is een heleboel toffe speelbossen rijk en er komen er nog telkens nieuw bij! Wij hebben ze hier voor jou verzameld. Tijd dus om hutten te bouwen, te klimmen en te klauteren of lekker te zwemmen!

Het Gezinsleven - Uitstapjes - Natuur - Speelbossen - Speelbossen in Gelderland - Wigwam bouwen rondom de boom
Het ideale gratis uitje waar kinderen hun energie kwijt kunnen en zich heerlijk vermaken is toch wel om de speelbossen in Gelderland te bezoeken….
Het Gezinsleven - Uitstapjes - Natuur - Speelbossen - Speelbossen in Noord-Brabant - 2 jongens zijn druk bezig met het bouwen van een hut
Natuurspeeltuinen en speelbossen in Noord-Brabant zijn de perfecte plek voor kinderen om naar hartenlust vrij te kunnen spelen met takken, zand, water en bladeren….
Het Gezinsleven - Uitstapjes - Natuur - Speelbossen - Speelvijvers en speelbossen in Drenthe - Over de boomstammen wandelen
Er zijn een heleboel toffe kinderwandelingen, speelvijvers en speelbossen in Drenthe te vinden. Deze plekken zijn ideaal om lekker te spelen en prikkelen de…
Het Gezinsleven - Uitstapjes - Natuur - Speelbossen in Zuid-Holland - Kinderen klauteren op de speeltoestellen in het bos
Lekkere spelen en ravotten, we willen er graag allemaal af en toe op uit! De speelbossen in Zuid-Holland zijn daarvoor ideaal. De kinderen hoeven…

Speelbossen

Nederland is een heleboel toffe speelbossen rijk en er komen er nog telkens nieuw bij! Wij hebben ze hier voor jou verzameld. Tijd dus om hutten te bouwen, te klimmen en te klauteren of lekker te zwemmen!

Natuurlijk spelen

Speelbossen worden zo ingericht dat de creativiteit, fantasie en de verantwoordelijkheid van kinderen wordt geprikkeld. Niet alles is voorgekauwd, het is tijd om zelf op ontdekking te gaan en te ontdekken. Ze kunnen spelen met natuurlijke, ecologisch verantwoorden en duurzame spelmaterialen. Hierdoor wordt de fantasie gepikkeld en leren kinderen hun grenzen te verlengen.

Er zijn in de speelbossen ook veel losse speelelementen te vinden, denk maar eens aan losliggende taken of keien. Vaak is er ook water aanwezig, in de vorm van een waterpomp of en waterplas. Het terrein is prachtig begroeid, waardoor je even een andere omgeving om je heen hebt. Geen bebouwing en stenen maar planten en bomen waar je in kan klimmen en overeen kan lopen. Het zijn ‘groene’ speelplekken waar de natuur nog de overhand heeft waardoor het er ieder seizoen anders uit ziet. 

Spelmaterialen:

In een speelbos gaat het er net even anders aan toen dan in een gewone speeltuin, veel voorkomende spelmaterialen zijn:

  • Waterpomp
  • Houten speeltoestellen
  • Natuurlijk gebruik van de omgeving
  • Boomstammetjes
  • Boomstronken
  • Stapstenen
  • Boomtakken
  • Keien

Er komen er steeds meer!

In Nederland worden er steeds meer speelbossen aangelegd. In allemaal kun je op een andere manier genieten van de natuur. Natuurlijk kun je overal klimmen en klauteren, maar sommige gaan net een stapje verder. Zo worden er bijvoorbeeld spannende uitkijktorens gebouwd die je kunt beklimmen waarna je kunt genieten van een prachtig uitzicht, worden er modderpaden aangelegd en kun je slingerend een slingerparcours afleggen.

Vaak kan er gespeeld worden met water! Zo worden er soms routes uitgezet over het water waarbij je een vlot naar de overkant kunt nemen, kan springen van kei naar kei en het water zelf tevoorschijn kunt pompen. Soms zijn er ook stijgers waar je een bommetje vanaf kunt maken! Heerlijk om je op een warme dag mee te vermaken maar neem wel een handdoek en schone kleren mee.

Kabouterpad

Vaak zijn er ook wandelroutes in de buurt van de speelbossen te volgen, soms zijn deze extra speciaal en noemen we ze kabouterpaden! Dit zijn leuke en leerzame speurtochten voor kinderen van 3 tot 7 jaar. Ben je net wat jonger of ouder? Dan is dat natuurlijk ook geen probleem, maar het is wel belangrijk dat je in kabouters geloofd. Ik zou deze paden aanraden vanaf een jaar of 2.

Bepakt met een puntmuts en een knapzak ga je vervolgens op zoek naar kaboutersporen terwijl je ondertussen ook nog opdrachten uitvoert. Een spannende tocht waar soms wel kosten aan verbonden zijn, dus het is slim om dat even in de gate te houden. 

Verspreid over het land

Speelbossen vind je door heel Nederland heen, ze zijn allemaal uniek en daarom super leuk om langs te gaan. Ook voor de ouders! Want veel speelbossen zijn uitgerust met een picknickplaats en sommige zelfs met een horeca of sanitair voorziening. Dus terwijl de kinderen klimmen en glijden kunnen de ouders gezellig kletsen en bijkomen. Klinkt als een leuke gezinsactiviteit toch?

Speelbossen

Er zijn heel veel mooie speelbossen in Nederland te vinden. Wij gaan voor je op zoek en geven onze eerlijke mening over dit leuke uitstapje! Is het speelbos goed onderhouden? Is er genoeg te te doen? Voor welke leeftijd is het voornamelijk geschikt? Is er ook aan de ouders gedacht, kunnen ergens zitten en een kopje koffie of thee drinken? Al dit soort vragen komen voorbij en laat het zeker weten als je aanraders hebt, we vinden het altijd leuk om iets van jullie te horen!

Er is buiten meer dan genoeg te beleven maar het is af en toe even zoeken. Waar ouders vroeger hun best deden om de kinderen van buiten naar binnen te krijgen, want binnen is toch niks te doen? Is het tegenwoordig de omgekeerde wereld. Buiten spelen, wie vindt dat nu leuk? Buiten is toch niets te beleven?

Binnen zijn is de nieuwe trend, het digitale tijdperk heeft daar zijn bijdrage aangeleverd. Lekker een film kijken op de bank, gamen op je spelcomputer of je vermaken met een smartphone of tablet. Waarom zou je nog naar buiten willen? Toch is het goed om het buiten spelen te stimuleren en speelbossen zijn daar de ideale locatie voor!

Buiten spelen

Buiten spelen is namelijk heel belangrijk! Alle beweging die een kind krijgt als het buiten aan de slag is helpt bij de ontwikkeling. Zo ontwikkelt door buiten spelen de grove motoriek zich beter, door te klimmen ontwikkel je de grove motoriek. Je fijne motoriek train je door veel bewegingen met je handen en vingers te maken waar aandacht en concentratie voor nodig zijn. Denk eens aan het plukken van bloemen, het rapen van dennenappels, eikeltjes en beukennootjes en het maken van een krans die bestaat uit bladeren. 

Natuurlijk zijn speelbossen ook een ideale plek voor kinderen om even al hun overtollige energie kwijt te raken. Na zo’n activiteit hebben ze vast veel honger en gaan ze gemakkelijk slapen! Buiten spelen is nu eenmaal heel erg gezond en geeft ook nog eens een boost aan je zelfvertrouwen! Want als jij met een vlot naar de overkant bent gekomen, dan ben je toch wel een beetje een Superman of Woman nietwaar?

Uit onderzoek is gebleken dat kinderen die regelmatig buiten spelen beter zijn in het inschatten van ruimte, diepte, afstand en snelheid. Daar had je vast niet meteen aan gedacht toen je dit artikel over speelbossen ging lezen. Buiten spelen en zijn is gewoon heel erg gezond! Je stimuleert de ontwikkeling en het is nog leuk ook!

Uitstapje

Ga op pad en ontdek alle mooie speelbossen. Wij delen de leukste locaties met je en vertellen je over onze ervaringen, zodat onze vrienden en vriendinnen een hele leuke dag kunnen beleven en het buiten spelen weer leuk gaan vinden! Heb je zelf een leuk speelbos gevonden? Laat het ons dan weten via de contactpagina.