Tips om de natuur in Drenthe te ontdekken

De natuur in Drenthe is een eeuwenoud landschap. De provincie is niet voor niets de favoriete plek van veel geschiedenisliefhebbers. Je vindt hier bijna alle hunebedden van Nederland. Daarnaast is het de provincie met de meeste musea, deze laten de prehistorie weer even tot leven komen en vertellen het verhaal over de veenlijken en mammoetresten. Ook Kamp Westerbork is gelegen in deze provincie. Er is meer dan genoeg te beleven om eens een weekje vakantie naar Drenthe te plannen! 

Als je daar bent wil je natuurlijk wel genieten van de natuur in Drenthe, we laten je hieronder zien waar je dan het beste heen kunt gaan! Voor mij persoonlijk is de natuur in Drenthe een favoriet omdat je er heerlijk kunt fietsen tussen de bomen en over de heide. We gaan er nog regelmatig heen voor een paar dagen rust, lekker uitwaaien en wandelen. 

Natuurparken

De natuur in Drenthe kent 3 nationale parken waar we je meer over gaan vertellen!

Nationaal Park de Drentsche Aa

De Drentsche Aa is niet alleen naamgever van het Nationaal Park én Landschap, het is ook de naam van de beek die dit prachtige landschap vormde, de ruggengraat van het gebied. Alleen hier in de natuur in Drenthe vindt je een beek die al eeuwen door het landschap kronkelt. Je waant je in een landschap wat er nog uit ziet zoals het eeuwen geleden ooit is ontstaan, de perfecte plek voor een romantische wandeling.

Dit landschap is uitzonderlijk goed intact gebleven. Boeren hebben al duizenden jaren geholpen om hier een grote rijkdom aan natuur te creëren. Hierdoor is het best bewaarde beek- en esdorpenlandschap van West-Europa ontstaan. Je vindt in dit oeroude landschap dan ook veel verschillende en bijzondere planten en dieren. 

Dit stuk natuur in Drenthe heeft nog veel meer om te bewonderen. Binnen de grenzen van het park liggen namelijk 21 dorpen en gehuchten en meer dan de helft van het park bestaat uit landbouwgrond. Even geen asfalt onder je voeten maar genieten van honderd kilometer zandweg en tientallen kilometers wandelpad.

Het dal van dit park in de natuur in Drenthe is gevormd door smeldwater aan het eind van de voorlaatste ijstijd, het Saalien. De Drentsche Aa kronkelt nog steeds door het landschap en zoekt zijn weg, zoals ze dat al eeuwen en eeuwen gedaan heeft.

Op zoek naar de Hunebedden? Deze vind je in de omgeving van de Drentse Aa, een bezoek aan dit stukje natuur in Drenthe kun je dus mooi combineren met het bekijken van de Hunebedden. Vergeet ook niet de uitkijkheuvel in Schipborg te bezoeken, vanaf hier heb je het perfecte uitzicht over de Drentse Aa! 

Nationaal Park Drents-Friese Wold

Benieuwd naar het grootste aaneengesloten bosgebied van Nederland? Dan zit je goed bij Nationaal Park Drentse-Friese Wold. De natuur in Drenthe is te herkennen aan het typische esdorpenlandschap. Dit zijn dorpjes omringd door bolle akkers en waar de beekdalen nog vol bloeiende bloemen staan. 

Vanaf 2000 mag dit stuk natuur in Drenthe zich een Nationaal park noemen: Het Drents-Friese Wold. Het gebied bestaat uit ruim 6.000 hectare bos, heide, stuifzand en in het beekdal zijn veel graslanden te vinden. Deze natuur in Drenthe mag zich niet alleen een nationaal park noemen maar is ook aangewezen als Natura 2000 gebied. Dit betekent dat het behoort tot een van de mooiste en belangrijkste natuurgebieden in Europa.

Het is een aanrader om het gebied een keer te bezoeken in de herfst. De vele beuken en kastanjes kleuren prachtig rood, oranje en bruin. Zeker als de zon op de bladeren schijnt en de kleuren nog intenser worden is het perfect voor een herfstwandeling. Voor de kinderen is het leuk om paddenstoelen te spotten en beukennootjes, kastanjes en eikels te verzamelen om thuis mee aan de slag te gaan.

In het Drents-Friese Wold is ruim 130 kilometer wandelpad beschikbaar, verdeeld over meer dan 30 gemarkeerde rondwandelingen. Deze wandelingen vind je ook terug op de wandelkaart van dit stuk natuur in Drenthe welke te koop is bij de bezoekerscentra, TIP-kantoren en diverse recreatiebedrijven. Wil je graag een informatieve route? Langs twee natuurpaden staan informatieborden die je meer inzicht geven in de natuur in Drenthe langs de wandelroute. 

Zelf fiets ik altijd graag, houd jij hier ook van dan kun je perfect terecht in het Drents-Friese Wold. Er ligt namelijk een groot netwerk van fietspaden gemaakt van schelpen. Of je nu door het Aekingerzand, Berkenheuvel of het Doldersummerveld fietst, steeds is het landschap weer verrassend anders. 

Je kunt gebruik maken van het landelijke systeem van fietsroute knooppunten, dit is een gemakkelijk systeem waarbij je tijdens het fietsen kunt bepalen hoe ver je nog wilt gaan. Wij vonden het ideaal dat je tussendoor de route kunt aanpassen, wij hadden namelijk wel genoeg tegenwind gehad tijdens ons bezoek aan het park.

Je kunt het park het hele jaar bezoeken maar de horecagelegenheden zijn tussen 1 november en 1 april maar beperkt open, het is dan slim om zelf wat te eten en drinken mee te nemen. Ben je in de buurt? Dan is het leuk om ook wat van de dorpjes in de omgeving te bezoeken, ga eens naar Diever. Vanaf hier kun je gemakkelijk je wandeling startten. 

Vergeet als je er bent ook niet de uitkijktoren de Poolshoogte te beklimmen, deze vind je op de Heubel in boswachterij Odoorn en geeft een prachtig uitzicht over het Aekingerzand. 

Nationaal Park Dwingelderveld

Gewoon in de natuur in Drenthe vind je het grootste natte heidegebied van Europa, aangewezen als Natura 2000 heeft dit gebied dankzij Europese subsidie alles goed op de rit en kun je hier optimaal genieten.

Stil eens… Hoor je nu een kwaak of gebrom? De heikikker is een kikker die bromt. Bijna nergens anders zul je dit geluid kunnen horen. Dankzij de vele plassen en vennen, voelen heikikkers, libellen en vlinders zich thuis in Nationaal Park Dwingelderveld. Ook schapen kun je tijdens je wandeling tegenkomen er zijn namelijk 2 kuddes die de heide kort houden.

Voor de kinderen zijn er speur- en survivaltochten uitgezet, deze starten allemaal van het bezoekerscentrum Dwingelderveld. Vanuit hier kun je ook andere activiteiten uitproberen zoals een nachtvlindertocht of een Paarse Pracht-wandeling. 

Het park wordt omringd door oude pittoreske dorpjes als Ansen, Dwingeloo, Lhee, Lheebroek, Spier, Kraloo, Pesse en Ruinen. Ten noorden en zuiden van het park liggen open weilanden en de beken Dwingelerstroom en de Ruiner Aa. De duizenden hectares natuur in Drenthe waren ooit een onafzienbare vlakte met zand, hei en moerassig veen. Nu bevindt veel van de natuur zich in dorpskringen. Mensen lieten zich alleen zien in dit onherbergzame gebied als het écht nodig was. Dat is nu gelukkig wel anders, met 1,6 miljoen bezoekers per jaar moet ook jij dit gebied eens komen bekijken!

De beste tijd om dit gebied te bezoeken is september, als de heide in bloei staat kun je optimaal genieten van de uitgestrekte velden afgewisseld met mooie bossen en vennetjes. Er zijn meerdere parkeerplekken en een bezoekerscentra van waaruit de wandelingen kunnen worden gestart. Deze wandelingen door de natuur in Drenthe staan goed aangegeven en er is een ruime keuze qua afstanden. Wij vinden dit gebied echt een aanrader!

Speelbossen, speelvijvers en kinderwandelingen

Speelvijver Kibbelkoele

In boswachterij Sleenerzand ligt Kibbelkoele, een heerlijke, schone zwemplas met een ruim zandstrand waar ook de allerkleinsten spetterplezier kunnen beleven. De plas is ongeveer 4 hectare groot en is ondiep. De bodem loopt langzaam af, wat heel prettig is voor kleine kinderen! Deze kunnen rustig aan de waterrand spelen. 

De Kibbelkoele is een kunstmatig meertje dat ligt in de natuur in Drenthe in de plaats Kibbelveen, het ligt verstopt achter de bossen van het Sleenerzand en is ontstaan bij de aanleg van de N381, ook wel de Friesland route genoemd. Het zand wat hier is weggehaald, is gebruikt voor het traject van Noord-Sleen naar Emmen.

In de natuur in Drenthe zijn ook kiosken aanwezig. Bij de kiosk kun je in de zomermaanden terecht voor eten zoals ijsjes of een slush-puppy! Ook allerhande lekkers uit de frituur en drinken zoals koffie/thee is er te koop. Er is volop picknickgelegenheid en er zijn ook toiletten (waarvan één voor gehandicapten) aanwezig.

Speelvijver ’t Nije Hemelriek

Aan de rand van boswachterij Gieten-Borger, tussen Gasselte en Anderen, ligt zwemvijver ’t Nije Hemelriek. De speelvijver staat bij omwonenden al jaren bekend als de perfecte plek om ’s zomers je handdoek op het zand neer te leggen en te genieten van zon, water en strand. Het water heeft een tropisch kleur blauw en de witte stranden geven je het gevoel dat je een verre reis hebt gemaakt. De ideale plek voor wat verkoeling tijdens de warme zomermaanden van tegenwoordig. 

Er zijn ook speeltoestellen, een kiosk, toiletten en een restaurant. Het is een veilige omgeving waar jouw kinderen zeker veel plezier kunnen maken. Je bent vrij om je eigen eten en drinken mee te nemen en er zijn verschillende plekken voor een picknick. Het restaurant ’t Hemelriek ligt pal naast de zwemvijver. 

Zin om tussen het spelen en zonnebaden ook nog wat te wandelen? Het Kabouterpad Boomkroonpad is een hele leuke route waar je ongeveer 1 uur tot 1,5 uur mee bezig bent. Let wel op, honden zijn op het strand niet welkom. 

Het Gezinsleven - Uitstapjes - Natuur - De mooiste plekjes van de natuur in Drenthe - Speelvijver 't Nije Hemelriek

Speelvijver ’t Gasselterveld

Vlakbij de speelvijver ’t Nije Hemelriek ligt zwemplas ’t Gasselterveld. Deze plas die in het midden ruim 50 meter diep is, is een voormalige zandafgraving. In 2018 is het Gasselterveld uitgroepen tot mooiste zwemplas van Drenthe, het helder blauwe water is dan ook een prachtig gezicht. Je kunt er zwemmen en de kinderen kunnen er de mooiste zandkastelen bouwen. 

Door het koude en diepe water en de instortende oevers was de plas voorheen gevaarlijk voor zwemmers. Aan de oostkant is echter een ondieper gedeelte gemaakt, waarbij een ballenlijn aangeeft waar het dieper wordt, zorg dus dat de kinderen hier niet voorbij gaan!

Het is een heerlijke plek waar je nu naar hartelust kunt zwemmen en zonnen. Omdat zwemvijver ’t Nije Hemelriek ernaast ligt, kun je gebruik maken van de horeca faciliteiten en toiletten bij deze plas, dit is maar een paar honderd meter lopen.

Speelbos Lorken

In de buurt van de twee zwemvijvers ligt het Speelbos Lorken. Achter het Buitencentrum Boomkroonpad, waar je wellicht al geweest bent toen je de kabouter wandeling maakte waar ik je over vertelde bij Speelvijver ’t Nije Hemelriek, liggen twee speeltuinen. Als je nog nooit eerder in een speelbos bent geweest, denk je wellicht dat dit het is. Maar nee, dit zijn gewoon twee normale speeltuintjes. Loop een klein stukje door en je ziet een bord “Speelbos Lorken”, daar begint het plezier pas echt!

Het leuke van dit speelbos is dat het enorm uitgestrekt is. Er zijn verspreid door de natuur in Drenthe een aantal speeltoestellen waarop je kunt klimmen en klauteren en er is ook een schommel. Aan de rand van het bos zijn een pomp en een zanderig stukje speciaal aangelegd om lekker te kunnen spelen in de modder. In dit speelbos is een enorme hoeveelheid takken te vinden om boomhutten mee te bouwen.

Het is een aanrader om schone kleren mee te nemen, ze kunnen er uren ravotten maar ze worden er wel vies en zanderig van! De weg terug naar huis zal vast heerlijk rustig zijn…

Speelvijver ’t Loomeer

’t Loomeer in boswachterij Schoonloo is een heerlijke zwemvijver met een zandstrand. Het maakt niet uit hoe oud je bent, het is hier altijd leuk! Bij de kiosk kun je op zomerse dagen voor eten en drinken terecht, ook zijn er picknickplaatsen en toiletten. Het nabijgelegen heide- en vennengebied De Tweelingen is een mooie plek om te wandelen.

Speelvijver Leberenplas

De Ieberenplas in boswachterij Grolloo is een besloten zwemvijver met een heerlijk zandstrand. Veilig voor de kleintjes en er valt waterpret te beleven voor iedereen. De maximale diepte van de plas is 2 meter.

Wil je het zwemmen combineren met een sportieve activiteit? Vanaf de Leberenplas kunnen wandelingen gemaakt worden in het aangrenzende bos en natuurgebied. Deze plas ligt links van de weg van Schoonoord naar Rolde in de buurt van Schoonloo.

Honden zijn helaas niet toegestaan bij deze speelvijver. Wil je toch liever met je hond op pad? Dan kun je beter naar het Zwarte water of Elpermeer. Bij de kiosk kun je op zomerse dagen terecht voor drinken en er is ruime picknickgelegenheid. Er is ook voor toiletten is gezorgd.

Het Gezinsleven - Uitstapjes - Natuur - De mooiste plekjes van de natuur in Drenthe - Honden spelen in Drenthe

Wat vind jij van de natuur in Drenthe?

Zoals je wel leest zijn er genoeg leuke uitstapjes te maken naar de natuur in Drenthe. Welk natuurgebied ga jij als eerste ontdekken, is jouw favoriet of hebben we er nog eentje gemist? We horen het graag, stuur ons een berichtje of tag ons in jouw foto op Instagram of Facebook!

Inhoudsopgave