Stedentrip naar Praag, 10 bezienswaardigheden!

Het Gezinsleven - Personal Blog

Praag staat bekent om al zijn praat en praal, zijn bijnaam is dan ook de ‘Gouden Stad.’ Dit komt omdat het een van de mooiste steden van Europa is. Deze schitterende stad is gelegen aan de Moldau en zit vol historie. Tijdens jouw stedentrip naar Praag waan je jezelf in het oude Tsjechië. Je vindt er prachtige burchten, kerken, pleinen, paleistuinen en nog zo veel meer. Niet voor niets staat de historische binnenstad van Praag in zijn geheel op de werelderfgoedlijst van Unesco. 

Praag zal je nooit vervelen, met zijn smalle, gezellige straatjes, prachtige uitzicht, het oude stadscentrum en een (goedkoop) pilsje op het terras weet ik zeker dat je de tijd van je leven hebt! Wat je zeker gezien wil hebben tijdens een stedentrip naar Praag? Ik heb met moeite kunnen kiezen tussen alle bijzondere bezienswaardigheden, maar ik denk dat je een goed beeld van de stad hebt na het zien van de volgende bezienswaardigheden in Praag:

Stedentrip naar Praag 

1. Karelsbrug

De oudste brug van de Praag is de Karelsbrug, er is gestart met de bouw in 1357 dat de Judithburg ‘Juditin Most’ was ingestort. De bouw van deze bijzondere brug liep niet soepel en dat is nog altijd te zien. Als je goed kijkt zie je namelijk dat de brug een beetje S-vormig is. Dit komt omdat er fouten zijn gemaakt in de berekening. De Karelsbrug is 500 meter lang en bijna 10 meter breed, hij verbindt de Oude Stad met de wijk Malá Strand.

Aan weerszijde van de brug kun je 30 beelden bewonderen uit de 18e en 19e eeuw. Het oudste beeld is dat van de Kruisiging van Christus, dit beeld komt uit 1667. De brug is alleen te voet te bezoeken en het is er altijd gezellig druk. Er zijn kunstenaars aan het werken en ze proberen je hun schilderen en tekeningen te verkopen. Vergeet niet rond te kijken, de brug biedt namelijk een fantastisch uitzicht over de Vltava en de stad.

2. Praagse Burcht 

Het Praszký Hrad, of voor ons de Burcht van Praag is een must-see bezienswaardigheid tijdens jouw stedentrip naar Praag. Het heeft de eervolle vermelding de grootste burcht van de wereld te zijn en is ruim 7 hectare groot. Je vindt de burcht op de heuvel Hradčany en dit maakt dat je de burcht met zijn kathedraal al van een flinke afstand kunt bewonderen.

Het complex bestaat uit een groot aantal bouwwerken. Sommige delen werden al in de negende eeuw gebouwd. Zo zijn er kerken, kastelen, musea, tuinen en pleinen die allemaal gebouwd zijn door de jaren heen en waar je verschillende bouwstijlen in kunt herkennen. Het is zelfs zo uniek dat het een eigen plekje heeft op de Werelderfgoedlijst van Unesco en een plek heeft bemachtigd in het Guinness Book of World Records. Wat wil je zeker bezoeken?

 • Sint Vithuskathedraal. De kathedraal die je vanuit de hele stad kunt bewonderen ligt in de Praagse Burcht. Opvallend aan de kathedraal zijn de verschillende bouwstijlen en de glas-in-lood ramen.
 • Sint Joris Basiliek. De oudste en best bewaarde Romaanse Basiliek in Bohemen is de Sint Joris Basiliek.
 • Een klooster
 • Het oude Koninklijk paleis
 • En… het gouden straatje!

2.1 Gouden Straatje

Ooit vindt hier de goudhandel plaats, tegenwoordig is het een vrolijk en uniek straatje door alle pittoreske, gekleurde huizen. Het straatje licht binnen de burchtmuren en het lijkt voor eventjes of je jezelf in de middeleeuwen waant. Je ziet hoe klein mensen toen leefde en alles is nog ouderwetste wijze ingericht. Op nummer 22 heeft de auteur Franz Kafka gewoond.

3. Petřin-uitkijktoren

Het is even een klim, dus maak vooral gebruik van het trammetje naar boven als je niet zo goed ter been bent, maar daar krijg je een fenomenaal uitzicht voor terug. Op de Petřinheuvel staat een grote ijzerentoren van 64 meter hoog. Hoewel dat wellicht niet heel hoog klinkt, ligt de top van de toren op bijna 380 meter boven de zeespiegel. 

4. Oude stadsplein

Het Oude Stadplein (Staroměstské náměstí) van Praag is het middelpunt van de oude stad en maar liefst 9000 vierkante meter groot. Het plein wordt omringd door prachtige gebouwen in verschillende bouwstijlen, zoals gotisch en barok. Je kijkt je ogen uit en ziet verschillende kerken en kleurrijke gevels. Wat vind je zoal op het plein?

 • De Týnkerk
 • De Sint-Nicolaaskerk
 • Monument ter ere van Jan Hus
 • Het Oude Raadhuis
 • De Astronomische Klok 
 • Straat muziekanten en artiesten (in de zomer)
 • Reuze kerstboom met kerstmarkt (in de winter)

5. Het Oude Raadhuis

Gelegen aan het Oude Stadplein verdient het Oude Raadhuis van de stad toch een apart plekje op deze lijst. Het behoort namelijk tot de belangrijkste monumenten van de Tsjechische Republiek. De oorsprong ervan gaat terug tot de 14de eeuw. 

Het Oude Raadhuis bestaat uit vijf middeleeuwse huizen waarvan de hoek een toren heeft met daarin het monumentale uurwerk. Voor een bezoekje moet je al snel een uur tot anderhalf uur uittrekken. Zodat je op je gemak de Romano-Gotische kelders, de Gotische Kapel en een paar gemeentekamers bekijken. Is het een paar minuten voor de klok het uur slaat? Bewonder dan de Astronomische Klok en geniet van de twaalf apostelen en andere bewegende beeldjes die voorbij komen, zoals de Turk (een lustsymbool), het Skelet, de Vrek en de ijdelheid.  

5.1 De Astronomische Klok het uurwerk bestaat uit twee delen

 • Het interactieve deel bestaat uit twee ringen. Hierop bevinden zich Arabische en Romeinse cijfferreeksen. Je kunt ook de stand van de zon en maan bekijken en het sterrenbeeld van de huidige maand bekijken.
 • Het tweede deel bestaat uit een wapenschild van de stad Praag omringd door de dieren uit de Dierenriem. Je ziet de maanden van het jaar en ook de naamdagen van het jaar. 
 • Je kunt de toren voor een paar euro beklimmen en genieten van een adembenemend uitzicht over de stad.

6. Joodse Wijk Josefov

De Joodse Wijk Josefov is onderdeel van het oude centrum en een bijzondere ervaring om te bezoeken tijdens jouw stedentrip naar Praag. Joden wonen al sinds de tiende eeuw in Praag en ook toen werden ze al gediscrimineerd. In 1096 werden ze in een ommuurde getto geplaatst buiten de stad. 

In de Joodse Wijk kun je verschillende synagogen bezoeken, zoals de Spaanse Synago en de Maiselova Synagoge. De oudste synagoge in Praag is de Altneussynagoe, ook deze is open voor publiek. Je vindt in de wijk een gedenkplaats voor alle Tsjechische Joden die tijdens de holocaust gestorven zijn. Neem ook zeker even een kijkje bij het geboortehuis van Franz Kafka en de Oude Joodse begraafplaats. Deze begraafplaats was zo klein dat de graven boven op elkaar gestapeld moesten worden.

7. John Lennon Wall

Natuurlijk wil je na je stedentrip naar Praag wel een selfie bij de John Lennon Wall in je pocket hebben! De muur vol street art en graffiti is van grote historische waarde, maar niet heel mooi. Je komt er langs op weg naar het Kampa Eiland en de burcht, dus dan is het een kleine moeite om er even langs te lopen. 

De muur wordt gezien als een symbool voor de vrijheid en als een symbool tegen het communisme. Dus voor de creatievelingen, huur een graffiti-spuitbus en leef je uit!

8. Wenceslaus plein en het National Museum

Het lange Wenceslausplein bevindt zich aan de rand van de stad en wordt vooral gebruikt voor betogingen, hulden en feesten. Er staat een barok ruiterstandbeeld ter ere van Sint-Wenceclaus en een herdenkingsmonument voor de slachtoffers van het communisme.

Voor de musea liefhebbers heeft een stedentrip naar Praag ook meer dan genoeg te bieden. Zo is er het Illustere Art Nouveau, een museum wat zich geheel in het teken staat van de beroemde Tjechische componisten en kunstenaars. Het Nationaal Museum is het belangrijkst museum van Tsjechië. Je kunt er verschillende kunstschatten bewonderen, maar vooral genieten van de architectuur. Het Stedelijk Museum herbergt de collecties van Paeis Lobkowiz.

9. Dansende huis

Het vreemdste gebouw wat je tijdens je stedentrip naar Praag gaat zien is het Dansende Huis. Het gebouw is ontworpen door de architecten Vlado miluní en Frank Gehry en zoals de naam al zegt, het lijkt te bergen. In de bovenste verdieping bevindt zich een restaurant waar je een hapje kan eten of een drankje kan doen terwijl je tot rust komt op het panoramische dakterras. 

10. Palladium

Na alle cultuur en historie heb je misschien ook wel zin om wat uurtjes te winkelen tijdens je stedentrip naar Praag. Je vindt in het winkelcentrum Palladium grote winkelketens en kleine, unieke winkeltjes. Er is ook een gedeelte met designermerken en genoeg restaurants om je voeten even te laten rusten!

Extra tips:

 • Voor een stedentrip naar Praag moet je zo’n 3 à 4 dagen uitdrukken, de stad heeft zoveel bezienswaardigheden en je wilt ook tijd hebben om te genieten van de lokale keuken, de unieke winkeltjes, wandelen aan de Moldau en genieten van de muziek en de gezelligheid die deze stad uitstraalt. 
 • Bezoek de stad met een gids. Door een Free Walking Tour te boeken kun je verschillende bekenden en bezienswaardigheden bezoeken met insneed tips en uitleg van een local.
 • Vanaf het water kun je de stad bezoeken per waterfiets of rondvaart. Voor een paar uur kun je al zo’n waterfiets huren en genieten van de nodige verkoeling op de verschillende stadstransen en eilanden. 
 • Vergeet niet om de locale snack Trdelník te proeven. Je ruikt de zoete geur door de heel stad dus dat kan niet missen! Vooral die met Nutella vulling is een aanrader. 
 • Wil je een slotje hangen en je liefde bezegelen? Ook dat kan tijdens je stedentrip naar Praag! Bezoek de liefdesbrug en hang een slotje op terwijl je geniet van je uitzicht op het Čertovka waterrad!

Zoals ik aan het begin al zei, het is echt kiezen geblazen! De stad is een brok aan historie en cultuur. Je zult je er geen momenten vervelen en ogen en oren te kort komen. Er zijn genoeg hotels en het eten is heerlijk Een ding is zeker een stedentrip naar Praag is een fantastische ervaring. 

Staat een stedentrip naar Praag op jouw bucketlist?

Deel deze blog:
Facebook
Twitter
LinkedIn

Inhoudsopgave

BoekenBoeken
Klik Hier
BabyBaby
Klik Hier
Design en lifestyleDesign en lifestyle
Klik Hier
KlussenKlussen
Klik Hier

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Ook interessant

Zakkenrollers banner

Zakkenrollers op vakantie, hoe herken je ze?

Niets staat je in de weg op vakantie, totdat.. zakkenrollers. Dat is iedereens grootste nachtmerrie, want je wil geen nare nasmaak overhouden aan je vakantie. Je portemonnee met geld en al je pasjes hebben ze te pakken en je hebt geen idee hoe ze het voor elkaar hebben gekregen. Je bent altijd heel voorzichtig, toch?

Lees meer →