Wintersport

Wintersport, sommige mensen moeten niks hebben van de sneeuw en de kou maar voor andere is het dé vakantie van het jaar. Van vroeg in de ochtend tot laat in de middag van de pistes glijden of zo snel mogelijk de apres ski opzoeken. Iedereen heeft zijn of haar eigen favoriete vakantie indeling en er is genoeg te doen zodat ook grote groepen met verschillende belangen een top vakantie kunnen hebben.

Kies je onderwerp:

Op wintersport met de gps horloge van One2track

Lees meer

Verschillende Soorten Vakantie in Noorwegen: Kamperen, Hotelovernachtingen of in een Vakantiehuis

Lees meer

Kies voor een goede skihelm tijdens de wintersport

Lees meer

De schoonheid van Canada per seizoen

Lees meer

Met skischoenen op maat geniet je meer van je wintersport

Lees meer

Wintersport in Gerlos

Lees meer

Wintersport in Hinterglemm

Lees meer

Tips voor een leuke wintersport met kinderen

Lees meer

Wintersport checklist

Lees meer

Wat zijn de voordelen van winterbanden?

Lees meer

Wintersport

Of je nou een ervaren wintersporter bent, een enkele keer eerder geweest bent of voor het eerst gaat, het blijft een geweldig gevoel om weer voor de eerste keer bovenaan een berg te staan. Als je die ervaring eenmaal een keer mee hebt mogen maken zullen er weinig zijn die het geen prettig gevoel geeft. Het kan natuurlijk dat je het een keer probeert en het is niet jou soort vakantie maar het gros is na de eerste keer verkocht en wil het liefst nog een keer terug op wintersport.

Wintersport is eigenlijk een heel breed begrip omdat er zoveel mogelijkheden en activiteiten zijn om de vakantie mee te vullen.

Winter SPORT

It’s all in de name, er zijn verschillende sporten die je uit kan oefenen tijdens je vakantie. De meest voorkomende zijn skiën en snowboarden. Een ander naam voor wintersport is ook wel skivakantie, dat zegt al genoeg. Er zijn echter nog meer sporten die beoefend kunnen worden, denk aan langlaufen of ‘gewoon’ wandelen. Omdat skiën en snowboarden toch wel de meest voorkomende sporten en activiteiten zijn gaan we hier dieper op in. Eigenlijk zie je ook dat de dorpen (vrijwel) volledig ingericht zijn op deze sporten.

Skiën

Wellicht leuk om te beginnen met de vraag, hoe oud is skiën eigenlijk? Dit kunnen we niet exact zeggen maar schrik niet, ±10.000 jaar geleden. Er zijn grot tekeningen gevonden waar ze mensen op ”ski’s” zien al zijn dit natuurlijk niet de moderne ski’s. Het skiën zoal wij het kennen kunnen we terug relateren naar 1800 toen er al een ski wedstijd georganiseerd en sinds 1850 raakte ‘de sport’ in een stroomversnelling, in steeds meer landen en gebieden werd het skiën populairder. Kijkend naar plaatjes van toen kunnen we het moeilijk modern skiën noemen maar toch. Vergeleken met 20 jaar geleden kunnen we ons al afvragen wat modern is kijken naar oude sleepjesliften bijvoorbeeld. Tegenwoordig zijn het veelal gondels met verwarmde zitting.

Snowboarden

snowboarden is relatief nieuw en kennen we pas vanuit de jaren 60 van de vorige eeuw. De surfer Sherman Poppen had het briljante idee om van een berg te surfen en maakte hiervoor een speciaal board, dit noemde men destijds Snurfen. Snurfen is zelf nog een tijd verboden geweest maar  in 1979 werd de eerste wedstrijd georganiseerd en in 1980 veranderde het Snurfen in Snowboarden.

Landen

Er zijn veel verschillende landen waar je een wintersport vakantie kan vieren. Wij kennen natuurlijk vooral Oostenrijk en Frankrijk maar ook in Duitsland zijn er al 34 ski gebieden te vinden. Oostenrijk is wel het grootste wintersportland met 119 ski gebieden. De top 5 bestaat uit:

  1. Oostenrijk – 119 skigebieden
  2. Frankrijk – 71 skigebieden
  3. Duitsland – 34 skigebieden
  4. Zwitserland – 49 skigebieden
  5. Italië – 43 skigebieden

Welcome in Winterberg

Type ski gebieden

Iedere wintersporter heeft een eigen belang tijdens zijn of haar wintersport. Een groep vrienden/vriendinnen hebben andere wensen dan een gezinnetje of een ouder stel wat rustig van de omgeving wil genieten. Het is dan ook belangrijk om tijdens het boeken goed op te letten wat voor soort gebied of dorp je aanspreekt.

Kindvriendelijke skigebieden hebben leuke skischolen waar ze van kleins af aan leren skiën in leuke klasjes met gepassioneerde instructeurs en vaak met leuke mascottes. De ouders kunnen tijdens de lessen kijken maar ook zelf de berg op waardoor dit een uitstekende combinatie is.

Het niveau speelt ook belangrijke rol in het kiezen van een skigebied. Beginners en gevorderden skiën vaak niet de hele vakantie samen. Beginners kunnen de gevorderde simpelweg niet bijhouden en de gevorderde willen niet de hele tijd wachten. Kijk daarom naar een gebied wat past bij je niveau.

Hou je van apres ski, drankjes en gezelligheid naast het skiën kijk dan goed wat voor ”cijfer” het ski gebied heeft voor apres ski. Zorg er dan ook voor dat je deze gebieden vermijd als je hier niet de geschikte persoon voor bent. Kijk dan eerder naar rustige ski gebieden en authentieke skidorpen.

Ben je een gevorderde skiër en continu op zoek naar een uitdaging dan kan je kijken naar off-piste gebieden. Let op: zorg er wel altijd voor dat je voorzichtig en goed voorbereid bent. Neem de juiste uitrusting mee en kijk of je met een gids mee kan.

Sneeuwzeker is ook wel een puntje van aandacht. Niks is vervelender dan groene bergen als je aankomt op plaats van bestemming. Hoe hoger het ski gebied hoe meer kans op sneeuw en als er een gletsjer in de buurt is ben je eigenlijk altijd wel zeker van sneeuw.

Vervoer

Je ziet ze ieder jaar weer massaal Duitsland doorrijden. Auto’s volgeladen met mensen en spullen, als het kan met dakkoffer om nog meer spullen mee te nemen. Zorg er wel voor dat je goed voorbereid de auto instapt. Denk bijvoorbeeld aan winterbanden, sneeuwkettingen, vignet (indien nodig) en een goede verzekering. Een ongelukje zit helaas in een klein hoekje. Vliegen is ook mogelijk al is deze optie niet voor iedereen weggelegd gezien het prijskaartje. Ook kan je minder spullen meenemen tenzij je kiest een flink bedrag neer te leggen voor al je bagage. Wil je niet rijden en is vliegen te kostbaar, kijk dan eens naar een treinreis. Er zijn speciale treinreizen die tot op plaats van bestemming aangeboden worden.

Wij hebben enkele fanatieke wintersporters in onze groep zitten die hier graag wat meer over willen vertellen. In deze categorie zullen we dus ook alle relevante onderwerpen rondom wintersport meenemen.