Verbouwing deel 1 -Verduurzamen: Onze verbouwing met dubbel glas

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview
Het Gezinsleven - Sponsored blog

Wij beoordelen dit product met een:

Zoals al vaker verteld zijn wij met ons gezinnetje inmiddels ruim een jaar geleden verhuist naar ons droomhuis. We hebben dit huis gekocht op de voor ons perfecte locatie en het is ooit gebouwd in 1979. In het kader van duurzaamheid was er daarom ook nog veel winst te behalen binnen deze woning. Het huis was voorzien van enkel glas, de wind blies langs de kozijnen en onder de vensterbanken naar binnen en de dakisolatie was minimaal. Ik durf van mezelf wel te zeggen dat ik twee rechter handen heb, ik vind dit dan ook een erg leuke uitdaging en wij zijn dan ook vol goede moed gestart met de verduurzaming van onze nieuwe woning.

Een nieuwe woning is altijd een spannend avontuur. Het biedt de mogelijkheid om nieuwe herinneringen te creëren, een frisse start te maken en je huis om te toveren tot je droomwoning. Voor ons was het belangrijk om niet alleen een comfortabele leefomgeving te creëren, maar ook bij te dragen aan een duurzamere toekomst. Een van de eerste stappen die we hebben genomen om dit te bereiken, was het vervangen van het enkel glas in ons huis door dubbel glas. In deze blog delen we onze ervaringen van dit project en de voordelen van deze duurzame keuze.

Een huis vol met geschiedenis

Ons huis is door de vorige bewoners gebouwd in 1979, zij hebben hier dan ook 43 jaar mogen wonen en hier veel plezier aan beleeft. Het was een huis welke bij ons meteen goed voelde en eentje met veel potentieel, maar het enkel glas in de ramen was duidelijk verouderd. Na wat onderzoek en overweging besloten we dat als eerste te gaan vervangen van het enkel glas door dubbel glas. Daarna wilde we met het volgende grote project starten en dat was de dakisolatie maar daar kom ik later op terug. Het dubbel glas was onze eerste prioriteit, zowel voor het comfort van ons gezin als voor duurzaamheidsoverwegingen.

Het comfort van dubbel glas

Het eerste voordeel dat we merkten na het installeren van dubbel glas was het verbeterde comfort in ons huis. Geen tocht meer bij de ramen, geen koude plekken in de buurt van de vensters, en geen condensatie aan de binnenkant van de ramen op koude dagen. Dubbel glas zorgt voor een effectieve isolatie, waardoor de temperatuur in huis gemakkelijker te regelen is, ongeacht het seizoen.

De voordelen van deze verbeterde isolatie werden al snel duidelijk tijdens de koude wintermaanden. Ons huis behield veel beter zijn warmte, wat resulteerde in lagere stookkosten. De centrale verwarming hoefde minder hard te werken, wat niet alleen goed was voor onze portemonnee, maar ook voor het milieu. Minder energieverbruik betekent immers minder uitstoot van broeikasgassen.

Daarnaast merk je ook direct dat het een stuk stiller wordt in huis omdat dubbel glas ook een goede isolerende werking heeft.

Het Gezinsleven - Lifestyle - Duurzaam - Dubbel Glas - Verbouwing - DIY2
Het Gezinsleven - Het Gezinsleven Lifestyle Duurzaam Dubbel Glas Verbouwing DIY3

Een groenere toekomst

Duurzaamheid is een belangrijke drijfveer voor ons, hierdoor hebben wij flinke stappen al ondernomen in ons verbouwingsproject maar gaan er ook nog veel meer komen. We wilden onze ecologische voetafdruk verkleinen en ons steentje bijdragen aan het verminderen van de klimaatverandering, daarnaast is het natuurlijk mooi dat je vaste lasten voor wat betreft de energie ook omlaag gaan. Dubbel glas helpt hierbij op verschillende manieren:

  1. Energie-efficiëntie: Dubbel glas zorgt voor een betere isolatie, waardoor we minder energie nodig hebben om ons huis op een comfortabele temperatuur te houden. Dit resulteert in een lager energieverbruik en dus minder CO2-uitstoot.
  2. Langer meegaan: Dubbel glas heeft over het algemeen een langere levensduur dan enkel glas. Dit betekent minder materiaalafval en minder energie die nodig is voor de productie van nieuwe ramen.
  3. Minder afhankelijkheid van fossiele brandstoffen: Door ons huis efficiënter te verwarmen en te koelen, zijn we minder afhankelijk van fossiele brandstoffen zoals gas en olie. Dit draagt bij aan de overgang naar hernieuwbare energiebronnen en een duurzamere energievoorziening.

Kostenbesparing op de lange termijn

Hoewel de initiële kosten voor het vervangen van enkel glas door dubbel glas een investering kunnen lijken, zagen we al snel de voordelen op de lange termijn. Lagere energierekeningen, verminderde onderhoudskosten en een potentieel hogere verkoopwaarde van ons huis zijn allemaal financiële voordelen die de investering rechtvaardigen.

Bovendien zijn er vaak lokale en nationale subsidies en belastingvoordelen beschikbaar voor duurzaamheidsprojecten, waaronder het installeren van dubbel glas. Deze financiële stimulansen maken de overstap naar dubbel glas nog aantrekkelijker.

Een stiller huis

Een ander voordeel van dubbel glas dat we aanvankelijk niet hadden verwacht, was de geluidsreductie. Ons nieuwe huis aan een zijde aan de doorgaande weg, het verschil was meteen merkbaar na het installeren van het dubbele glas. Geluidsoverlast van buitenaf werd aanzienlijk verminderd, wat resulteerde in een stillere en meer ontspannen woonomgeving.

In het kort

Het vervangen van enkel glas door dubbel glas in ons nieuwe huis was een beslissing waar we absoluut geen spijt van hebben gehad. Naast het verbeterde comfort en de geluidsreductie, zijn we blij dat we kunnen bijdragen aan een duurzamere toekomst. De kostenbesparingen op de lange termijn en de potentiële waardestijging van ons huis maken het tot een win-win situatie.

Als je overweegt om je woning te verduurzamen, is het vervangen van enkel glas door dubbel glas zeker een goede eerste stap. Het is niet alleen een investering in uw comfort, maar ook in de toekomst. Zoals wij het zelf hebben mogen ervaren, brengt het ook onverwachte voordelen met zich mee, zoals een stiller huis en lagere energierekeningen. Dus waar wacht u nog op? Ga aan de slag en geef uw huis een duurzame make-over met dubbel glas!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview

Inhoudsopgave

BoekenBoeken
Klik Hier
BabyBaby
Klik Hier
Design en lifestyleDesign en lifestyle
Klik Hier
KlussenKlussen
Klik Hier
Deel deze blog:
Facebook
WhatsApp
Pinterest
LinkedIn

Ook interessant