Verhuizen met kinderen, hoe pakken we dat aan?

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview
Het Gezinsleven - Sponsored blog

Wij beoordelen dit product met een:

Eindelijk is het zover, 1 november 2022 hebben wij de sleutel ontvangen van ons droomhuis! We hebben besloten om direct over te huizen en de “grote verbouwing” pas in het nieuwe jaar te laten plaatsvinden. Dat betekent dan ook dat het verhuizen met kinderen eerder gaat beginnen, we hebben zelfs de ambitie om in het weekend van 4 tm 6 november volledig over te huizen. Voor de meeste mensen, en dan ook voornamelijk voor kinderen, is een verhuizing best een indrukwekkende gebeurtenis. De leeftijd van je kind en de reden van het verhuizen kunnen helpen bij het verwerken van deze gebeurtenis. In deze blog vertel ik je hier meer over en hoe wij hier zelf mee zijn omgegaan.

Onze verhuizing

In ons geval hebben wij onze kinderen vanaf het begin erg betrokken in het feit dat we gaan verhuizen. In onze zoektocht zijn wij tijdens de eerste bezichtiging zonder kinderen gaan kijken maar zodra de interesse serieus was zijn zij direct meegegaan. Wij vinden het zelf erg belangrijk dat de kinderen zich er direct op hun gemak voelen. De reden voor ons om te kijken naar een nieuwe woning had er alles mee te maken dat we meer ruimte wilden, zowel in als rondom ons huis. We woonden in een erg mooie nieuwbouwwoning maar we misten een speelkamer en een garage en natuurlijk een grotere tuin voor een leuk klimrek, een schommel en een glijbaan.

Nadat wij ons droomhuis hadden gevonden zijn wij direct een keer informeel zonder makelaar en met de kinderen bij de vorige bewoners op bezoek gegaan. De kinderen waren helemaal gelukkig, volop ruimte en ze waren direct op ontdekkingsreis in de nieuwe woning en in de tuin. Er waren voor ons enkel positieve redenen voor het verhuizen en ons zoontjes wilden ook graag een schommel en een glijbaan, de nieuwe tuin is hier volledig voor weggelegd.

Als je als ouders laat zien hoe positief je bent en hoeveel zin je hebt in de verhuizing merkt je kind dat direct. We merkten meteen dat onze zoontjes nieuwsgierig en zelfs enthousiast werden. Vanaf het moment dat het koopcontract getekend is leefde onze zoontjes er dan ook helemaal naar toe. De laatste twee weken hadden we zelfs een leuke aftelkalender gemaakt.

Verhuizen met kinderen voorbereiden

Wij hebben zelf een peuter van twee jaar oud en een kleuter van vier jaar oud. Elke leeftijdsklasse dienen we op een andere manier voor te bereiden op het verhuizen. Hieronder hebben we een aantal belangrijke tips op een rijtje gezet hoe je jouw kindje het beste kunt voorbereiden op de verhuizing:

  • Baby’s zijn erg gevoelig en nemen direct de gevoelens van de ouders over. Probeer daarom stress te voorkomen van een verhuizing want dan help je je baby daar ook bij. Zorg voor een goede planning, zorg voor goede hulp en probeer het dagelijkse leven zo normaal mogelijk te houden.
  • Bij baby’s als bij dreumesen (0-2 jaar) kan het vaak goed werken om de inrichting van de nieuwe babykamer zoveel mogelijk op de oude te laten lijken. Richt deze daarom hetzelfde in zodat het slaapritueel nagenoeg hetzelfde is. Dit is belangrijk voor deze leeftijd. Ook kan het slim zijn om de laken en slaapzak niet direct te wassen zodat de geur hetzelfde is, doe dit dan ok pas na een aantal dagen nadat je bent verhuist.
  • Peuters (2-3 jaar) kan je voorbereiden met behulp van boekjes etc. waarin wordt uitgelegd wat verhuizen precies inhoud. Daarnaast kan het goed zijn om je kind alvast een keer mee te nemen naar het nieuwe huis, laat hem rondkijken en ontdekken zodat het geen vreemde plek meer is. Voor een peuter is een ander huis misschien wel het meest ingrijpend. Het huis, zijn eigen kamertje, dat is zo ongeveer zijn hele wereld en die verandert helemaal. Uiteindelijk is zijn huis natuurlijk ook de plek waar papa en mama zijn, dus zolang wij daar ook zijn zal dat bijdragen aan het gevoel van veiligheid.
  • Vanaf de kleuterleeftijd (4+) is het goed om je kind bewust te betrekken bij het verhuizen. Ga lekker het huis bekijken, verken de buurt en ga samen de nieuwe kamer indelen. Ik heb daarom ook samen de nieuwe slaapkamer met mijn zoontje in elkaar gezet. Hij was dan ook vol trots dat hij samen met papa zijn bed had gemaakt.

Het eerste bezoek aan ons nieuwe huis

Voorafgaand aan de sleuteloverdracht hebben wij onze twee zoontjes een paar keer mee mogen nemen naar het nieuwe huis. Dit zorgde voor veel enthousiasme en we merkten direct dat ze helemaal in hun element waren. Voor ons als ouder is dit direct een hele geruststelling. Zodra wij de sleutel in ontvangst hebben mogen nemen gingen wij natuurlijk snel aan de slag om het verhuizen zo snel mogelijk te laten verlopen. In deze korte periode hebben we onze zoontjes elke dag even mee naar de woning genomen.

Een nieuwe woning kan natuurlijk ook betekenen een nieuwe school, ons zoontje was in september vier geworden en we hebben hem direct deze zomer al op de nieuwe school laten starten. Ons jongste zoontje moest daarentegen wel naar een nieuwe dagopvang welke bij deze zelfde school gevestigd is.

Alles nieuw na de verhuizing?

Voor kinderen is het fijn dat na het verhuizen zoveel mogelijk vertrouwd blijft, daarom is het wellicht ook verstandig geweest om nu eerst een periode in het nieuwe huis te gaan wonen voordat we gaan verbouwen. Dat betekent dan ook dat we momenteel met al onze huidige meubels zijn verhuist en dat we wellicht pas meubels gaan vervangen na de verbouwing.

Een verhuizing is niet het beste moment om ook maar meteen alle meubels te gaan vernieuwen. Als we ervoor kiezen om toch direct spullen en vooral binnen zijn eigen slaapkamertje te gaan vernieuwen is het belangrijk dat je hem/haar hierbij betrekt. Laat hem meebepalen en mee helpen met zijn nieuwe kamertje.

Neem rustig afscheid

Afscheid nemen is erg belangrijk als je gaat verhuizen met kinderen. We nemen afscheid op de kinderopvang en onze zoontjes mochten lekker trakteren. Daarnaast moeten we natuurlijk nog gedag gaan zeggen bij bekenden in de buurt.

Op de dag van het verhuizen zelf hebben we onze kinderen naar opa en oma gebracht. Zo verliep hun dag rustig, voelden ze zich vertrouwd en werden ze niet meegenomen in alle hectiek.

Eindelijk in ons nieuwe huis

Zodra we zijn verhuist en ons eerste nachtje hier gaan slapen is het belangrijk dat we direct alle vertrouwde rituelen terug oppakken. Het is natuurlijk wat wennen maar gewoontjes geven je kindje houvast, Wij zijn direct weer verder gegaan met de normale rituelen. Onze zoontjes voelden zich direct thuis en realiseerden zich ook direct dat dit ons nieuwe thuis is. Vooral bij jonge kinderen is het belangrijk om na het verhuizen voor rust en regelmaat te zorgen en de dagen zo voorspelbaar mogelijk te laten verlopen. Daarmee geef je je kind zijn veilige basis terug, die door de verhuizing tijdelijk wat onzeker voor hem voelt.

Na onze eerste paar dagen zijn wij een rondje gaan lopen door de buurt, we hebben kennisgemaakt met de directe buren en we wandelen regelmatig rond. Er wonen veel jonge kinderen in de buurt wat onze zoontjes extra enthousiast maakt. Ze hebben zelfs al nieuwe vriendjes gemaakt!

Het moment dat jongens uit de buurt vragen of onze zoontjes mee buiten komen spelen is direct een bevestiging dat dit een goede stap is geweest. Als de kinderen blij zijn zijn wij als ouders dat natuurlijk ook! Nu kijken we uit naar de verbouwplannen en het helemaal eigen maken van de woning.

Hebben jullie wellicht nog vragen of tips over verhuizen met kinderen voor onze lezers? Laat deze dan achter in de comments hieronder.

Er zijn ook altijd een aantal dingen die je niet mag vergeten tijdens je verhuizing. Vergeet onze blog dan zeker niet te lezen!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview

Inhoudsopgave

BoekenBoeken
Klik Hier
BabyBaby
Klik Hier
Design en lifestyleDesign en lifestyle
Klik Hier
KlussenKlussen
Klik Hier
Deel deze blog:
Facebook
WhatsApp
Pinterest
LinkedIn

Ook interessant