Maak een Vision Board en realiseer jouw doelen!

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview
Het Gezinsleven - Sponsored blog

Wij beoordelen dit product met een:

Je hebt er vast wel eens van gehoord, een vision board. Sommige mensen zweren erbij om hun doelen te bereiken. Zelf ben ik er afgelopen weekend druk mee bezig geweest, het maken van een vision board is een leuk en creatief proces, je denkt na over jouw doelen en visualiseert ze door middel van afbeeldingen en citaten. Maar wat is de kracht van zo’n vision board nou eigenlijk en hoe begin je eraan? 

Wat is een Vision Board?

Het flauwe antwoord is dat het een stuk papier, karton, prikbord, demobord of een stuk muur kan zijn met een collage van afbeeldingen en teksten die er op zijn bevestigd. Maar het is zoveel meer dan dat!

Een vision board is een krachtig middel, je gaat onbewust op zoek om de doelen die je verzamelt hebt om te zetten in realiteit. Het worden ook wel dream boards genoemd. Ik zelf vind het een inspirerende collage over mijn toekomstvisie, wat wil ik over één jaar gedaan hebben? Waar wil ik zijn geweest en welke doelen wil ik behaald hebben?

Ik startte met het maken van een vision board omdat door Corona het leven even stil kwam te staan, als mensen me vroegen wat ga je na de pandemie doen? Dan had ik daar geen duidelijk antwoord op. Vandaar dat het voor mij tijd was om weer plannen te maken en doelen te stellen en dit is mij goed bevallen. Ik neem je aan de hand mee zodat ook jij, jouw vision board kan maken en hopelijk kijken we er dan over een jaar heel anders naar dan nu. Want de bedoeling is dat een vision board helpt onze doelen te verhelderen en helpt ze te manifesteren. 

Knippen en plakken?

Het klinkt zo flauw, ga met wat tijdschriften aan de keukentafel zitten en begin te knippen en te plakken. Toch is dit hoe het werkt! Ik zelf heb ook veel afbeeldingen van Pinterest gebruikt en uitgeprint. Door afbeeldingen te gebruiken, visualiseer je jouw dromen en doelen. Hierdoor wordt je echt gemotiveerd om het einddoel te behalen. Mijn vision board is een combinatie tussen dromen, wensen en doelen en gemaakt op een memobord wat aan de muur hangt in de kleedkamer. Zelf vind ik deze en deze memo borden erg chique! Iedere ochtend en avond kan ik er dan naar kijken.

Hoe werkt zo’n vision board?

En dan? Het is tijd om je vision board ergens op te hangen waar je hem veel ziet. Vervolgens heeft het natuurlijk geen zin om een killer body op te plakken en lekker op de bank te kruipen met een zak chips. Zo gemakkelijk kom je er niet vanaf. Een vision board werkt op verschillende manieren:

Je stelt prioriteiten

We willen allemaal vaak heel veel in het leven, door het maken van een vision board laat je zien wat echt belangrijk is in het leven. Je staat even stil om na te denken wat je nu eigenlijk echt wilt bereiken het komende jaar. Hoe beter jij weet wat je echt wilt, des te makkelijker je jouw doelen zult behalen. Vaak twijfelen we te veel waardoor er uiteindelijk niets gebeurd. Met duidelijk doelen die je kunt communiceren naar de buitenwereld ga jij er echt voor en kan jouw omgeving je er zelfs bij helpen.

Denk eens aan vragen als:

  1. Waar wil jij over één jaar staan?
  2. Waar wil je zijn geweest?
  3. Hoe wil je er uit zien?

Je formuleert heldere doelen

De meeste mensen kunnen moeilijk kiezen, vandaar dat we begonnen met het stellen van prioriteiten, nu is het tijd om deze te verduidelijken. Leuk dat jij als doel hebt om een wereldreis te gaan maken, maar daar kunnen we niets mee. Het moet duidelijker! 

Er moet een verlangen of een noodzaak zijn om jouw doelen te behalen, je moet dus weten waarom je het wilt en wat je wilt. Maak je doelen dus zo helder mogelijk. Ik wil reizen door Afrika, daarbij wil ik op Safari in het Kruger Park, een stedentrip door Marrakech maken en relaxen in Gambia aan het strand. Pas als echt duidelijk is wat je wilt, kun je jezelf er volledig op focussen. 

Je brengt focus aan

Focus, focus, focus. Ga altijd recht op je doel af, laat je niet afleiden door angst of kritiek en zeker niet door de onbetrouwbare meningen van anderen. Waar je op focust dat groeit! Heldere doelen zorgen ervoor dat de focus op scherp blijft staan. 

Denk maar eens terug aan de laatste keer dat je honger had, overal zag je gele M’s en andere restaurants voorbij schieten. Ging je vroeger op zoek naar gele auto’s als spelletje in de auto omdat je dacht dat deze ‘uniek’ zouden zijn, dan zag je ze ineens overal! Dit betekent dus dat je jouw gedachtes kunt sturen, we denken vaak dat we onze gedachtes zijn, dat we ze niet onder controle hebben, toch is dat niet waar!

Een vision board geeft een richting aan onze gedachte, een selectieve focus. Eigenlijk doen we dit allemaal al de hele dag door, maar nu geven we het echt vorm en zetten we het in om onze doelen te bereiken. 

Dagelijkse reminder  

Door een vision board te maken en dit op te hangen op een plek waar je dagelijkse meerdere malen langs komt blijf je er automatisch mee bezig. Keep your goals on top of mind! Dat is hoe je jouw bewustzijn en onderbewustzijn programmeert voor succes. 

Je visualiseert je dromen en doelen

Wij mensen zitten allemaal vol met twijfels, doen we er wel goed aan? Zou het echt zo leuk zijn? Kunnen we dit wel? Beeld je eens in hoe het is als je op die bergtop staat? Of hoe je er uit zou zien als je die 10kg eindelijk bent afgevallen! Begin met het einde voor ogen. Visualiseren is het denken in een plaatje of een film. Haal jezelf een levendig beeld in je hoofd van hoe het is als je jouw doel, verandering of droom realiseert. Hoe ziet het er dan uit? Hoe voel je jezelf daarbij? 

Door het plaatje in je hoofd vaak te visualiseren, creëer je daarbij de juiste energie. Je houd je hersenen een beetje voor de gek, deze kennen namelijk niet het verschil tussen iets wat je nog moet gaan halen of dat wat je al gehaald hebt. Deze energie kun je gebruiken om jouw doelen te verwezenlijken. 

Visualiseer altijd in de tegenwoordige tijd, aslof het nu plaatsvindt of al heeft plaatsgevonden! Dus denk niet in de toekomst. Denk in zoveel mogelijk details, zodat het beeld echt begint te leven en vertrouw op je onderbewustzijn. Na iedere visualisatie laat je jouw doel los, zodat de energie ongestoord met de doelen op jouw vision board aan de slag kan gaan. 

Geef richting aan je leven

Vaak roepen we maar iets, ik wil een groter huis. Hoe groot dan? Als ik je morgen een ‘groot’ huis in Amerika geef ben je dan gelukkig? Ik wil een leuke auto! Als je morgen naar buiten loopt en een BMW ziet staan ben je dan gelukkig of had je dan toch liever een Audi gehad? Wat wil jij echt? 

Als het goed is beantwoord een vision board jouw vragen op het gebied van je carrière, opleiding, familie, vrienden, financiën, relaties, gezondheid, spiritualiteit, persoonlijke ontwikkeling, je huis, je interieur enz. Je doelen hoeven niet allemaal tastbaar te zijn, natuurlijk kun je een auto of het ideale lichaamsgewicht benoemen maar denk ook eens aan je kernwaarden en hoe je deze kunt implementeren in jou vision board. Je vindt ze hier allemaal.

Uiteindelijk is het mooi als je board een beeld schept van de complete ‘jij’, dus met antwoorden op alle verschillende gebieden. Zo vorm je jouw levensdoel. 

Tips

  • Dankbaarheid en positieve emoties in je voordeel gebruiken, denk met positieve gedachtes en gevoelens aan jouw doelen.
  • Maak een actieplan om je doelen te behalen.
  • Ben kritisch, we willen eigenlijk allemaal te veel, zet alleen de dingen op je vision board die je echt wilt en waar je écht hard voor wilt gaan werken.
  • Spreek je doelstellingen iedere dag hard uit. 
  • Maak elk jaar een nieuw vision board, zo blijft het een afspiegeling van de doelen die jij het allerliefst wilt realiseren, zorg dat ze in lijn zijn met jouw langetermijndoelen.  

Conclusie

Het kost wel wat tijd, je bent gauw een paar uur bezig met het maken van je vision board. Ik zette muziek aan die ik prettig vind, legde mijn telefoon aan de kant en stak een geurkaars aan. Voor ik het wist waren we 3 uur verder. Ik heb het ook vrij concreet gemaakt, zo wil ik graag op reis naar Finland dus heb ik afbeeldingen geplakt van hoe ik daar heen wil, waar ik wil gaan slapen en wat ik allemaal wil zien. 

Zo maak ik het zo concreet mogelijk, dat killer body gaat er niet komen door een mooi plaatje van een vrouw. Hier komen ook gezond eten, sporten en gedisciplineerd te werk gaan bij kijken. Ik focus dus niet alleen op mijn einddoel maar ook op de acties die nodig zijn om dit doel te halen. 

Uiteindelijk wint zo’n vision board niet de schoonheidsprijs maar het geeft wel een heel mooi beeld van waar ik over een jaar zou willen staan. Het gaafste zou zijn als ik al deze foto’s zou kunnen vervangen met afbeeldingen van mezelf daar kamperend in de bergen, in een bikini body! We gaan het zien! Op naar de lifestyle van mijn dromen, keep you posted. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview

Inhoudsopgave

BoekenBoeken
Klik Hier
BabyBaby
Klik Hier
Design en lifestyleDesign en lifestyle
Klik Hier
KlussenKlussen
Klik Hier
Deel deze blog:
Facebook
WhatsApp
Pinterest
LinkedIn

Ook interessant