De voorbereiding voor het plaatsen van een vaste trap naar zolder

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview
Het Gezinsleven - Sponsored blog

Wij beoordelen dit product met een:


Een vaste trap naar zolder toevoegen aan je huis kan de functionaliteit en esthetiek aanzienlijk verbeteren. In deze doe-het-zelf blog neem ik je stap voor stap mee hoe ik dit heb aangepakt. Wij wonen nu inmiddels alweer ruim 9 maanden in onze nieuwe woning. We hebben eerst veel werkzaamheden aan de buitenkant verricht zoals het vervangen van het dak, de ramen, de kozijnen etc. Veel zaken die met name gericht waren op de isolatie van de woning. Inmiddels zijn wij zover dat we kunnen starten aan de binnenkant.

Ons plan is om van boven naar beneden te gaan werken, we zijn daarom dan ook op de zolder boven het woonhuis gestart. Deze bergzolder was donker, niet voorzien van ramen en was enkel bereikbaar via een vliso trap welke toegangbaar was vanuit de slaapkamer van ons zoontje. Het luik hiervan zat dan ook op een ongelukkige plek waardoor dit ten koste ging van de functionaliteit van zijn slaapkamer. Wij hebben mede daarom dan ook besloten om een vaste trap te plaatsen en direct ook een raam toe te voegen voor deze zolder zodat deze meters direct ook meegenomen worden als woonoppervlak.

De voorbereiding voor het maken van een gat in de verdiepingsvloer

De bergzolder is in ons huis voorzien van een houten verdiepingsvloer, dit is in dit geval natuurlijk erg fijn omdat dit voor ons als doe-het-zelver gemakkelijker is om aan te passen. Eerst heb ik aan de onderkant de gipsplaten verwijdert zodat ik goed kon zien hoe de constructie in elkaar zat. Hierdoor kon ik ook goed zien welke materialen ik nodig had en welke gereedschappen ik moest verzamelen om dit project goed te kunnen afronden.

Benodigde Materialen:

 • Rolmaat
 • Potlood
 • Waterpas
 • Boor
 • Cirkelzaag, handzaag en/of reciprozaag
 • Beitels
 • Schroeven
 • Balken en platen (voor ondersteuning)
 • Bescherming (bril, gehoorbescherming)

Stap 1: Veiligheid voorop

Voordat je begint, is het belangrijk om de nodige veiligheidsmaatregelen te nemen. Draag beschermende kleding zoals een veiligheidsbril en gehoorbescherming. Zorg er ook voor dat de ruimte rondom de werkplek vrij is van obstakels. Ik was zelf direct enthousiast begonnen waardoor ik al snel splinters in mijn ogen kreeg en dat is alles behalve prettig. Dus zorg voor een goede voorbereiding met beschermende kleding.

Stap 2: Goed meten

 1. Meet de juiste locatie en afmetingen voor je trap. Zorg ervoor dat de trap goed past en dat er voldoende hoofdruimte is bovenaan.
 2. Markeer de locatie van het gat met potlood op de verdiepingsvloer. Je kunt eventueel ook een gat boren door de vloer heen om te bekijken of je boven en onder goed uitkomt

Stap 3: Waterpas en Aftekenen

 1. Gebruik een waterpas om ervoor te zorgen dat de markeringen voor het gat waterpas zijn.
 2. Teken met een potlood een duidelijke omtrek van het gat.

Stap 4: Voorbereiding voor Boren

 1. Boor een gat dichtbij de binnenkant van de omtrek. Dit zorgt ervoor dat je de zaag gemakkelijk in het hout kunt plaatsen.
 2. Gebruik een zaag om het gat uit te breiden tot aan de gemarkeerde omtrek.
Het Gezinsleven - Lifestyle - Doe-het-zelf - Vaste trap naar zolder - Ondersteuning
Het Gezinsleven - Lifestyle - Doe-het-zelf - Vaste trap naar zolder - Gat onderkant
Het Gezinsleven - Lifestyle - Doe-het-zelf - Vaste trap naar zolder - Gat bovenaf

Stap 5: Het gat zagen

 1. Ik heb eerst gebruik gemaakt van een cirkelzaag waarmee ik de houten platen welke op de balken bevestigd waren kon doorzagen.
 2. Nadat deze platen verwijdert waren ben ik de balken gaan ondersteunen welke ik wilde doorzagen, we willen natuurlijk voorkomen dat de vloer instort.
 3. Na het plaatsen van de ondersteuning kon ik starten met het doorzagen van de balken met de reciprozaag, alle balken heb ik netjes met een waterpas afgetekend zodat ik deze recht kon doorzagen.

Stap 6: Plaats een nieuwe balk en versterk de ondersteuning

 1. Nu het gat gezagen is moet ik een nieuwe balk plaatsen waar ik de doorgezaagde balken weer aan kan bevestigen. Het is natuurlijk belangrijk dat het geheel weer stevig gemaakt wordt. Daarvoor heb ik een nieuwe balk van 27 cm dik teruggeplaatst rondom het gat om de structuur te versterken.
 2. Toen de balk op zijn plek zat heb ik extra lange schroeven door de nieuwe balk en in de kopse kant van de doorgezaagde balken gezet
 3. Daarna heb ik ook nog extra ijzeren hoekprofielen geplaatst tussen de balken voor extra stevigheid.

Stap 7: Haal voorzichting de ondersteuning er onderuit

 1. Nu komt de belangrijke test, voorzichtig halen we de ondersteuning weg en bekijken we of alles stevig genoeg is.
 2. Controleer de stevigheid van de vloer rond het gat om er zeker van te zijn dat het veilig is om erop te lopen.

Stap 8: Nu kan de nieuwe trap besteld en/of geplaatst gaan worden

Ik heb een nieuwe vaste trap naar zolder online besteld bij trappentoko. De levertijd is ongeveer 14 dagen maar de eerste voorbereidingen zijn inmiddels voldaan. Nu wachten op de trap en dan komt er natuurlijk weer een nieuwe blog waarbij ik je ga meenemen in de verschillende stappen van het plaatsen van een nieuwe vaste trap naar zolder.

In het kort: De voorbereiding voor een vaste trap naar zolder

Inmiddels zijn de voorbereidingen voor het gat voor de vaste trap naar zolder gerealiseerd. Zorg altijd voor een goede voorbereiding, de juiste materialen en natuurlijk de juiste gereedschappen. Goed gereedschap is tenslotte het halve werk. We zijn nu klaar om de vaste trap naar zolder te installeren en verder te gaan met de verdere afwerking van ons project. Vergeet niet om altijd voorzichtig te werk te gaan en veiligheidsmaatregelen in acht te nemen tijdens het klussen. Veel succes!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview

Inhoudsopgave

BoekenBoeken
Klik Hier
BabyBaby
Klik Hier
Design en lifestyleDesign en lifestyle
Klik Hier
KlussenKlussen
Klik Hier
Deel deze blog:
Facebook
WhatsApp
Pinterest
LinkedIn

Ook interessant